Hiihtoliitto aloittaa yt-neuvottelut – tavoitteena nopea reagointi toiminnallisten vahinkojen minimoimiseksi

Neuvottelujen taustalla ovat sekä käynnissä olevan tilikauden aikana syntyneet taloudelliset haasteet että koronaviruspandemian aiheuttama epävakaa kumppanitilanne. Näiden seurauksena liiton maksuvalmius ja sen kautta koko toiminta on maksimaalisesta joustotoimenpiteiden hyödyntämisestä huolimatta vaarassa jo lähikuukausina.

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen nostaa esille Hiihtoliiton talouden rakenteen, johon erityisesti koronaviruksen aiheuttamat yhteiskunnalliset vaikutukset osuvat rajusti. 

”Kuluvalla kaudella ensimmäinen takaisku oli Rukan maailmancupin mäkilpailun peruutus ja siirto Lahteen, joka aiheutti tulonmenetyksiä. Toinen merkittävä asia on, että liiton rahoitus perustuu suurelta osin vahvaan yhteistyökumppanirahoitukseen. Päällä olevan koronaviruspandemian vuoksi tilanne on nyt kuitenkin epävakaa monien yritysten kärsiessä suurista tulonmenetyksistä”, sanoo Hämäläinen. 

Yt-neuvottelujen säästötavoite on tämän hetken tiedon mukaan Suomen Hiihtoliiton osalta 450 000 euroa ja Nordic Ski Finland Oy:n osalta 110 000 euroa. Säästöjä haetaan kaikilta toiminnan sektoreilta ja kaikki sopeuttamistoimenpiteet ovat mahdollisia. Hiihtoliiton johtokunta ja Nordic Ski Finlandin hallitus on jo tehnyt päätöksiä keväälle ja kaudelle 2020-2021 suunniteltujen kehityshankkeiden lykkäämisestä. Mahdollisista muista toimenpiteistä kerrotaan yt-neuvotteluprosessin jälkeen. 

Yhteistoimintaneuvottelujen toiminnallinen tavoite on turvata Hiihtoliiton strategisten ydintoimintojen, etenkin huippu-urheilun ja seuratoimintojen, jatkuvuus. Olympiakomitea yhdessä lajiliittojen kanssa on arvioinut koronaviruspandemian taloudellisten menetysten koko liikunnan ja urheilun toimialalle olevan noin 80 miljoonaa euroa.

”Nopealla reagoinnilla näin kauden loputtua haluamme minimoida vahingot, turvata ydintoiminnot, mutta myös optimoida toimintaamme tulevan kauden suunnittelussa”, lopettaa Hämäläinen. 

Yhteistoimintaneuvottelut käydään torstaina 26.3. alkaen. Toimenpiteistä tiedotetaan neuvottelujen päätyttyä.