Osaamisella menestystä

Koulutus ja osaamisen kehittäminen

Osaaminen ja osaamisen kehittäminen ovat tärkeässä osassa Suomen Hiihtoliiton toimintaa ja toiminnansuunnittelua. Osaamista vaaditaan kaikessa; esimerkiksi seuratoiminnassa, huippu-urheilussa tai kilpailutapahtumien järjestämisessä. Osaamisella saavutetaan menestystä, oli kyse sitten yksilön oppimiskokemuksesta, onnistuneesti järjestetystä seuratapahtumasta tai saavutetusta mitalista. 

Osaamisen edellytyksinä ovat jatkuva oppiminen ja halu kehittää osaamista. Tätä prosessia tukevat Hiihtoliiton tarjoamat koulutukset, asiantuntijatuki sekä verkostotoiminta. Hiihtoliiton tavoitteena on tarjota monipuolisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiselle sekä uuden oppimiselle.  

Koulutuskalenterin kaudelle 2023–2024 löydät sivun lopusta!

Ajankohtaista

Suomalainen Latu – nuorten urheilijoiden arjessa -kiertue tulossa keväällä 2024!

Jalkaudumme kevään aikana kymmenelle paikkakunnalle keskustelemaan valmennuslinjauksen hyödyntämisen mahdollisuuksista sekä lisäämään tietoa ja yhteistä ymmärrystä etenkin alle 18-vuotiaiden maastohiihdon harjoittelusta. Jalkauttamiskiertue kantaa nimeä Suomalainen Latu – nuorten urheilijoiden arjessa.

Kiertuekalenteri on julkaistu – löydät sen tämän sivun koulutuskalenterin lopusta!

Maastohiihdon valmentaja- ja suksihuoltajakerhon seminaari Vöyrillä 24.-25.5.

Vuoden 2024 maastohiihdon valmentaja- ja suksihuoltajakerhon seminaari järjestetään Vöyrillä 24.-25.5.2024. Seminaarin ohjelman ja linkin ilmoittautumiseen löydät tämän sivun lopusta koulutuskalenterista.

Hiihtoliiton koulutustarjonta

Katso koko koulutustarjonta Hiihtoliiton verkko-oppimisympäristöstä Hiihtoliitto Akatemiasta.

Hiihtoliitto Akatemia on otettu käyttöön joulukuussa 2023. Tällä hetkellä oppimisympäristö on pilottivaiheessa.

Valmentajalle ja ohjaajalle

Suomen Hiihtoliitto järjestää koulutuksia maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn parissa työskenteleville valmentajille ja ohjaajille. On ensiarvoisen tärkeää, että aloittelevat urheilijat saavat laadukasta valmennusta, joten seurojen kannattaa tarjota omille valmentajilleen ja ohjaajilleen mahdollisuus kehittää taitojaan eri tason valmentajakoulutuksissa. 

Valmentaja- ja ohjaajakoulutusten tavoitteena on kehittää hiihtolajien parissa toimivien valmentajien ja ohjaajien osaamista lajien valmennuslinjausten ja suomalaisen valmennusosaamisen mallin mukaisesti lähi- ja verkkokoulutusten muodossa.

Suksihuoltajalle

Suomalainen suksihuolto on maailman huipulla ja tavoitteena on tulevaisuudessa jatkaa huipulla. 

Huoltokoulutukset tarjoavat oppia suksien laittamiseen kilpailukykyiseen kuntoon erilaisiin kilpailuihin ja tapahtumiin. Huoltokoulutus antaa ymmärrystä suksen valintaan uusien suksien joukosta sekä olosuhteiden mukaisesti kilpailutapahtumiin. Huoltokoulutuksien tavoitteena on opettaa oikeat voitelutekniikat sekä poissulkea vääriä uskomuksia voiteluista.

Maastohiihdon TD-toiminta

Maastohiihdon tekninen asiantuntija eli TD on eräänlainen hiihdon tuomarin ja konsultin risteytys, kisojen ulkopuolinen tarkkailija.

TD:n tärkeimpiä tehtäviä on taata jokaiselle kilpailijalle tasapuoliset mahdollisuudet kilvoitella paremmuudestaan sekä vastata siitä, että kilpailut viedään läpi sääntöjen edellyttämällä tavalla.

TD-ura alkaa C-tason TD-koulutuksen suorittamisella omassa hiihtopiirissä tai verkkokoulutuksena. C-tason jälkeen on mahdollista suorittaa kansallinen B-tason tutkinto. B-tason koulutusta on uudistettu kaudelle 2023–2024. B-tasolta voi edelleen edetä FIS-tason kansainväliseen tutkintoon, joka järjestetään joka toinen vuosi Pohjoismaissa tai Virossa. Kotimainen TD-kertauskoulutus järjestetään joka syksy.

Lumilajeja Opettajille

Lumilajeja opettajille tuoteperhe innostaa opettajia hauskojen lumiliikuntatuntien pitämiseen. Valmiiden tuntisuunnitelmien, videoiden ja oppaiden avulla jokaisen opettajan on helppo toteuttaa monipuolisia lumiliikuntatunteja melkein missä vain.

Lumilajeja Opettajille -koulutus on opettajille suunnattu kolmen tunnin koulutus, jonka aikana tutustutaan tarkemmin lumirakentamiseen, viedään lumiliikuntatunnit koulujen pihoihin ja innostutaan itse lumesta.

Fluorittomuus Hiihtoliiton lajeissa

Fluoria sisältävien voiteiden tai muita fluoria sisältävien suksen kunnostukseen liittyvien tuotteiden käyttö on kiellettyä kaikissa FISin alaisissa kilpailuissa kaikilla tasoilla kaudesta 2023–2024 alkaen.

Kouluttajaksi Hiihtoliiton koulutuksiin

Kouluttajat ovat avainasemassa laadukkaiden koulutusten toteutuksessa. Hiihtoliiton kouluttajana pääset osaksi jatkuvasti kehittyvää ja kehitettävää verkostoa.

Oletko kiinnostunut kouluttajan tehtävistä – ole yhteydessä!


Koulutuskalenteri 2023-2024

Valmentajakoulutukset

Ohjaajakoulutus

Ohjaajakoulutus on suoritetettavissa itsenäisesti opiskeltavana verkkokoulutuksena Hiihtoliitto Akatemiassa. Ilmoittaudu mukaan Suomisportissa!

Huoltokoulutukset

Maastohiihdon valmentaja- ja suksihuoltajakerhon seminaari 2024

Maastohiihdon valmentaja- ja suksihuoltajakerhon seminaari järjestetään 24.-25.5. Vöyrillä. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan Suomisportissa.

Suomalainen Latu – nuorten urheilijoiden arjessa

Suomalainen Latu -nuorten urheilijoiden arjessa -kiertue jalkautuu keväällä 2024 ympäri Suomen. Kiertueen tavoitteena on keskustella valmennuslinjauksen hyödyntämisen mahdollisuuksista sekä lisätä tietoa ja yhteistä ymmärrystä etenkin alle 18-vuotiaiden maastohiihdon harjoittelusta. 

Ilmoittaudu mukaan paikkakuntakohtaisista linkeistä. Tapahtumat ovat maksuttomia.

Kiertuekalenteri 2024

Tiistai 9.4. Helsinki

Keskiviikko 17.4. Kauhajoki

Torstai 18.4. Tampere

Lauantai 20.4. Helsinki, Nuorten urheilijoiden päivä

Lauantai 4.5. Rovaniemi, Nuorten urheilijoiden päivä

Tiistai 7.5. Oulu

Tiistai 14.5. Joensuu

Torstai 16.5. Imatra

Lauantai 18.5. Vuokatti, Nuorten urheilijoiden päivä

Perjantai 24.5. Vöyri

Keskiviikko 29.5. Jyväskylä

Maastohiihdon C-tason TD-koulutus

C-tason TD-verkkokoulutus antaa perustiedot teknisen asiantuntijan toimintaan kotimaan hiihtokilpailuissa ja tarjoaa hyvät lähtökohdat TD-toiminnan aloittamiseen tai vanhan kertaamiseen. Koulutuksen hinta on 15 euroa.

Verkkokoulutus on mahdollista suorittaa Hiihtoliitto Akatemiassa (Moodle-oppimisympäristö). Ympäristöön pääsee kirjautumaan Suomisport-tunnuksilla. Muistathan ilmoittautua kurssille ensin Suomiportissa. 

Maastohiihdon TD-seminaari 2023

TD-seminaari 2023 järjestettiin 28.-29.10.2023 Tampereella Scandic Stationissa.

Seminaarin materiaalit löytyvät alla olevasta linkistä.

Maastohiihdon kilpailujärjestäjien koulutus 2023

Kilpailujärjestäjien koulutus 2023 järjestettiin 27.-28.10.2023 Tampereella Scandic Stationissa.

Seminaarin materiaalit löytyvät alla olevasta linkistä.


Uutishuoneesta poimittua

Hiihdon valmentaja- ja suksihuoltajakerhon seminaari kokoaa valmentajia ja suksihuoltajia Vöyrille 24.-25.5.
Suomalainen Latu – nuorten urheilijoiden arjessa -kiertueen aikataulu ja paikkakunnat keväälle 2024 on julkaistu
Suomalainen Latu – nuorten urheilijoiden arjessa -kiertue tulossa keväällä 2024
Kohti fluorittomuutta –hybridiseminaarin tallenne katsottavissa YouTubessa


Ota yhteyttä

Tilda Rajamäki, koulutusasiantuntija

tilda.rajamaki@hiihtoliitto.fi
puh. 045 120 1050