Nuorten urheilijoiden päivä kokosi seuraväkeä yhteen Rovaniemelle

Rovaniemen Nuorten urheilijoiden päivän vetäjät ja osallistujat

Maastohiihdon valmennuslinjaus Suomalainen Latu – Tieto ja taito. Sisu. julkaistiin keväällä 2020. Linjauksen tavoitteena on selkiyttää ja helpottaa vanhempien, ohjaajien, valmentajien ja seuratoimijoiden arvokasta työtä maastohiihdon parissa. Olemme jalkautuneet kevään 2024 aikana ympäri Suomen keskustelemaan valmennuslinjauksen hyödyntämisen mahdollisuuksista sekä lisäämään tietoa ja yhteistä ymmärrystä etenkin alle 18-vuotiaiden maastohiihdon harjoittelusta. Jalkauttamiskiertue kantaa nimeä Suomalainen Latu – nuorten urheilijoiden arjessa.

Rovaniemellä 4.5. järjestetyn Nuorten urheilijoiden päivän aikana maajoukkuevalmentaja Ville Maunuksela ja Santasportin hiihtolajien lajivastaava Janne Hyyppä perehdyttivät nuoria ja heidän valmentajiaan sekä huoltajiaan valmennuslinjauksen hyödyntämiseen nuorten arkiharjoittelussa. Mukana oli yhteensä neljäkymmentä osallistujaa, joista osa oli matkustanut Rovaniemelle Kuusamosta ja Kittilästä asti. 

Päivä aloitettiin luento-osiolla, jonka aikana tutustuttiin Suomalainen Latu -valmennuslinjaukseen lasten ja nuorten harjoittelun näkökulmasta. Linjauksessa tuodaan esille nykyhiihdon vaatimukset, jotka korostavat erityisesti nopeus- ja taitoharjoittelun kehittämistä osana nuorten urheilijoiden arkiharjoittelua. Luennolla keskusteltiin myös lasten ja nuorten monipuolisen harrastamisen ja harjoittelun tärkeydestä sekä liikunnallisen elämäntavan omaksumisesta.

Käytännön harjoittelussa käytiin läpi erilaisia hiihdon oheisharjoitteita sekä voimaharjoittelun perusteita. Harjoitukset keskittyivät taito- ja nopeus ominaisuuksien kehittämiseen sekä omaehtoisen harjoittelun tukemiseen. Harjoitteissa hyödynnettiin muun muassa jumppakeppejä, vastuskuminauhoja, kehonpainoa ja vapaita painoja. Osallistujilta saadussa välittömässä palautteessa korostui yhteistreenien tärkeys, harjoittelun perusasioiden äärelle pysähtyminen sekä liikkuvuusharjoitteiden lisääminen jokaiseen ikävaiheeseen.  

Päivä päätettiin yhteiseen keskusteluun, jossa käytiin läpi päivän opit. Yhteisessä keskustelussa nousi esille toive muun muassa nuorten kilpailumuotojen kehittämisestä – erityisesti sprinttejä, yhteislähtöjä sekä xcx-kilpailuja toivottiin nuorten kilpailukalentereihin lisää. Myös seuratoiminnan kehittämisprosessien sekä koulutusten jalkautuminen maakuntiin nähtiin tärkeänä. 

Yhteiset seminaaripäivät mahdollistavat kehittyvän yhteistyön myös Hiihtoliiton maajoukkuevalmentajien, seuratoiminnankehittäjän ja koulutusasiantuntijan sekä urheiluopistojen välille.