Rullahiihdon SM-mitaleista taisteltiin aurinkoisessa Vuokatissa

© Miska Poikkimäki / Vuokatti Sport

Rullahiihdon SM-kilpailut kilpailtiin aurinkoisessa säässä Vuokatissa 6.-8.9.2024. Perjantaina kilpailuohjelmassa oli 18-sarjan sprintti (1,3 km V), jossa naisissa kultaa juhli AT Ski Teamin Olivia Puranen. Hopealle hiihti Joensuun Katajan Iiris Voutilainen ja pronssille Hämeenlinnan Hiihtoseuran Venla Mennala. Lisäksi finaalissa hiihti Ounasvaaran Hiihtoseuran Lumia Nurmela (4.).

Miesten 18-sarjan sprintissä (1,3 km V) SM-kultaa nappasi Kalle Tossavainen (Hollolan Urheilijat -46), hopeaa Lauri Sakki (Ski Jyväskylä) ja pronssia Anton Kemppi (Espoon Hiihtoseura). Lisäksi finaalissa hiihti Justus Vihinen (4.), Elmeri Helander (5.) ja Arttu Ritvanen (6.).

Lauantaina jatkettiin naisten ja miesten yleisen sarjan sprinteillä. Naisten tiukassa finaalissa (1,6 km V) voiton vei Jasmin Kähärä (Vuokatti Ski Team Kainuu). Hopealle nousi Hilla Niemelä (Ikaalisten Urheilijat) ja pronssille Jasmi Joensuu (Vantaan Hiihtoseura). Kärkikolmikon lisäksi finaalissa hiihti Krista Pärmäkoski (4.), Johanna Matintalo (5.) ja Nora Kytäjä (6.).

– Olin päättänyt, että jos Krista lähtee vetämään, niin otan peesin ja koitan lopussa kuitata tilanteen. Se onnistui aika hyvin!, totesi SM-kultaa voittanut Kähärä.

Miesten jännittävässä finaalissa (1,6 km V) SM-kultaa hiihti Ounasvaaran Hiihtoseuran Lauri Vuorinen. Hopealle hiihti Imatran Urheilijoiden Olli Ahonen ja pronssille Pohti SkiTeamin Joni Mäki. Mitalistien lisäksi finaalissa hiihti Juuso Haarala (4.), Verneri Suhonen (5.) ja Niilo Moilanen (6.).

– Aika-ajo oli ihan tasapainoinen, se tuli loppuun asti. Erät olivat hyvät, siellä tuli vähän erilaisia vauhteja – alkuerässä mentiin tosi kovaa ja välierässä taas ihan seisoskeltiin. Finaalissa sitten mentiin taas kovaa. Vauhdista huolimatta pystyin taktisesti hiihtämään tosi hyvin. Kiri oli hyvä ja sillä varmaan irtosi myös voitto, kertasi Vuorinen.

Rullahiihdon SM-kilpailut päätti sunnuntain normaalimatkat naisten ja miesten yleisessä sarjassa, 20-sarjassa, 18-sarjassa sekä 16-sarjassa. Naisten yleisessä sarjassa (10 km V) mestaruuden itselleen nappasi Krista Pärmäkoski (Ikaalisten Urheilijat). Toisena maaliin tullut Johanna Matintalo (Pöytyän Urheilijat) jäi voittajasta puoli minuuttia (+30,6). Pronssille hiihti Jasmin Kähärä (Vuokatti Ski Team Kainuu), joka jäi voittajalle 45 sekuntia (+44,8).

– Harjoituskausi on mennyt tosi hyvin. Toki välillä tuntuu siltä, että onko kunnossa ollenkaan, mutta kun saa homman raiteilleen, niin kyllä sitten pystyy pitämään itsensä ahtaalla. Perustaso on hyvällä mallilla. Kuluneelta viikolta on taustalla kuormaa, mutta se on ollut tarkoituksellista. Ensi viikolla vielä luvassa vaaran testijuoksu sekä 50 km kisa, jonka tarkoituksena on alkaa valmistautua kohti Trondheimin MM-kilpailujen 50 kilometrin kisaa, kertoi Pärmäkoski kilpailun jälkeen.

Miesten yleisessä (10 km V) kultaa hiihti Jämin Jänteen Lauri Lepistö. Toiseksi tullut Juuso Haarala (Pohti SkiTeam) nappasi hopeaa vain +3.1 sekunnin erolla Lepistöön. Myös pronssimitalista käytiin kova taistelu Niko Anttolan (Proski Oulu) ja Niko Husun (Jämin Jänne) välillä. Niko Anttola nappasi itselleen SM-pronssia +0.7 sekunnin erolla neljänneksi tulleeseen Husuun. Anttolalla eroa kärkeen kertyi +20,0 sekuntia.

– Tiesin, että Juuso ja Joni on tänään varmasti kovia – lähdin sitten niiden poikien jälkeen, joten koitin kuunnella väliaikoja ja lähteä rennosti. Ero lähti siitä sitten kasvamaan ensimmäisellä kierroksella. Rata oli aika petollinen – yritin pitää rentoa vauhtia yllä, mutta silti alkoi happo hyökkäämään. Viimeiseen S-nousuun tuntui aika hapokkaalle. Tiesin, että Juuso oli hyökännyt kovaa nousuun, joten piti pystyä vetämään nousu rennosti ja hyökätä sen jälkeen. Sain sitten Miro Karppaselta vielä apuja vielä loppuun, kertasi Lepistö.

N16-sarjassa (5 km V) voiton vei Lappeen Riennon Kristiina Rinta-Jaskari, toiseksi tuli Ski Jyväskylän Hilla Ruokostenpohja ja kolmanneksi Ilmajoen Kisailijoiden Heta Harju. M16-sarjassa voittajana maaliin hiihti Pakilan Vedon Urho Haverinen. Toiseksi hiihti Ähtärin Urheilijoiden Ilmari Saari ja kolmanneksi Vehkalahden Veikkojen Eeli Kallio.

N18-sarjassa (5 km V) kultaa hiihti Olivia Puranen (AT Ski Team), hopeaa Iiris Voutilainen (Joensuun Kataja) ja pronssia Hanni Koski (Tampereen Pyrintö). M18-sarjassa (10 km V) voittajaksi hiihti Anton Kemppi (Espoon Hiihtoseura), hopealle Kalle Tossavainen (Hollolan Urheiijat -46) ja pronssille Iiro Säisä (Kiuruveden Urheilijat).

N20-sarjassa (10 km V) kultaa juhli Nelli-Lotta Karppelin (Vuokatti Ski Team Kainuu), hopeaa Silva Kemppi (Espoon Hiihtoseura) ja pronssia Selene Rossi (Espoon Hiihtoseura). M20-sarjassa SM-kultaa itselleen nappasi Jimi Klemettinen (Teiskon Urheilijat), hopeaa Pyry Riissanen (Espoon Hiihtoseura) ja pronssia Akseli Pitkänen (Teiskon Urheilijat).