Puheenjohtajan tervehdys

© Jesse Väänänen

Hyvät lumilajien ystävät,

Talviurheilukausi lähestyy hyvää vauhtia. Rukan maailmancup-avaukseen on aikaa enää pari kuukautta ja kotimainen kisakausi hiihdon osalta alkaa Vuokatissa jo marraskuun alussa.

Tähän alkuun kuitenkin surullinen asia, joka on koskettanut syvältä meidän hiihtourheiluyhteisöämme. Liittovaltuustomme puheenjohtajan Heikki Hämäläisen äkillinen, yllättävä menehtyminen on meille suuri menetys. Heikki oli valoisa, innostava ja energinen ihminen. Hän menestyi hyvin siviilityössään, teki aktiivista ja tuloksellista työtä hiihtourheilun hyväksi niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla ja toimi ansiokkaasti monissa luottamustehtävissä. Hän oli intohimoinen hiihtomies ja hyvä ystävä.

Muistamme Heikkiä suurella kunnioituksella ja kiitollisuudella. Samalla toivotamme hänen läheisilleen voimia surutyöhön.

Elämä kuitenkin jatkuu ja onneksi koronapandemian aiheuttama kurimuskin on helpottamassa. Pandemia-aika on ollut johtamisen näkökulmasta kriisijohtamista. Olemme kuitenkin selviytyneet olosuhteisiin nähden varsin hyvin. Voin hyvällä syyllä sanoa, että Hiihtoliittoon kuuluu hyvää.

Talouden osalta voi todeta, että toukokuun lopussa päättynyt tilikausi päätyy budjetoitua selvästi parempaan tulokseen ja meneillään olevan kauden budjetti on ylijäämäinen. Palaan näihin tarkemmin liittovaltuuston kokouksen jälkeen marraskuun alussa.

Kaupallinen tiimimme toimii erinomaisesti ja olemme saaneet uusia yhteistyökumppaneita kaikkiin lajeihimme. Syyskuun alussa kerroimme yhteistyön aloittamisesta Pihlajalinnan kanssa. Aivan tuore uutinen on kaupallisen yhteistyön alkaminen Ilta-Sanomien kanssa. Yhteistyö tarjoaa meille foorumin tehdä tunnetuksi toimintamme strategian mukaista laaja-alaisuutta ja terävöittää yhteiskunnallista rooliamme vastuullisena toimijana niin yhteistyökumppaniemme kuin suuren yleisönkin silmissä. Ja lisää hyviä uutisia on tulossa.

Huippu-urheilun osalta Pekingin talviolympialaiset vaikuttavat lyhyellä tähtäimellä panostuksiin eniten. Meillä on kaikissa lajeissa hyvät valmennustiimit ja maajoukkueet ovat päässeet valmistautumaan tulevaan kauteen kilpailukykyisissä oloissa. Korkean paikan leiritys on isossa roolissa Pekingiä ajatellen ja siihen panostetaankin paljon.

Pidemmällä tähtäimellä on tärkeää, että turvaamme nuorten, lupaavien urheiljoidemme edellytykset nousta myös aikuisten sarjoissa huipulle. Meillä onkin nyt esimerkiksi maastohiihdossa suurimmat valmennusryhmät kautta aikojen ja valmennusresurssia on lisätty merkittävästi.

Elinvoimaiset seurat on toinen strategiamme kulmakivi. Olen iloinen siitä, että olemme kyenneet lisäämään panostuksia tähän elintärkeään asiaan. Aktiviteetteja on alkavalle kaudelle runsaasti. Pidämme tämän vuoden toiset seuraneuvottelupäivät 16.10., Lasten Lumipäiviä järjestetään 25 paikkakunnalla, uusi tapahtuma on Startti Ladulle -kiertue kuudella paikkakunnalla ja mäkihypyn ja yhdistetyn Polku ylös ja lentoon -kiertue jatkuu vielä kahdella paikkakunnalla syksyn aikana (Lahti ja Taivalkoski).

Osaamisen kehittäminen organisaation kaikilla tasoilla on avain hyvään menetykseen pitkällä tähtäimellä. Valmentajien tasokoulutukset ja seurakoulutukset ovat käynnissä ja osin käynnistymässä. Meillä on nyt mahdollisuus myös myöntää tukea koulutukseen osallistuville pari vuotta sitten saamamme nuorten urheilijoiden valmennuksen kehittämiseen saadun lahjoituksen turvin.

Paljon on siis palloja ilmassa ja työ Hiihtoliitossa on aktiivista ympäri vuoden. Huippu-urheilun ja seuratoiminnan edellytysten parantamisen lisäksi me haluamme entistä enemmän kantaa vastuuta koko kansan liikuttamisesta. ”Liike on lääke” ja sitä sanomaa me viemme omalta osaltamme syvällä rintaäänellä eteenpäin.

Nyt toivomme kovasti, että saisimme jälleen mahdollisimman hyvän lumitalven viime vuoden tapaan. Niin saisimme jatkoa sille hiihtourheilun buumille, josta viime talvena saimme nauttia koko Suomessa.

Toivotan Teille kaikille hyvää syksyn jatkoa ja energiaa tulevan kauden valmistelutyöhön.

Markku Haapasalmi
Hiihtoliiton puheenjohtaja