Yhdistetyn urheilija Eero Hirvosen polvi tähystettiin keskiviikkona

Yhdistetyn urheilija Eero Hirvonen kärsi kauden 2017–2018 päätteeksi pitkittyneestä polvivaivasta, hyppääjän polvesta. Polvi kuntoutettiin harjoitus- ja kilpailukuntoon kesän ja syksyn 2018 aikana. Keskiviikkona 15.4. tehdyssä tähystystoimenpiteessä poistettiin arpikudosta jänteen kiinnitysalueelta ja tasoitettiin uudisluukertymää polvilumpiosta, jotta ajoittain ilmenevä kipu pysyy poissa.

Kahden vuoden takaisen kuntoutusjakson jälkeen Hirvonen on kilpaillut tiiviisti ja harjoitellut normaalisti, toki rasituksesta syntynyt kipu huomioiden. Erityisesti loikkaharjoituksiin ja iskutuksen määrään on kiinnitetty huomiota.

”Olen pystynyt harjoittelemaan ja tekemään harjoituksissa kaikkea tarvittavaa, mitään ei ole tarvinnut sulkea pois. Kun rasitusta on tullut enemmän ja polvi ärtynyt, kuormaa on kevennetty ja harjoittelua sovellettu, erityisesti ennen kisaviikonloppuja”, kertoo Hirvonen.

Mäkiharjoittelu on viety läpi suunnitelmien mukaisesti, joitakin yksittäisiä harjoituksia lukuun ottamatta.

”Olen pystynyt hyppäämään riittävästi myös harjoituskaudella, hyppymääriin polven kipu ei ole vaikuttanut”, painottaa Hirvonen.

Polven tähystykseen ja puhdistamiseen päädyttiin, koska riskejä ”takapakille” ei ollut.

”Polvi ei ollut rikki, eikä riskiä loukkaantumiselle ole. Ja vaikka kipu on ajoittaista, se pyritään poistamaan nyt kokonaan. Joka tapauksessa kipu voi jossain määrin vaikuttaa hyppäämiseen ja oheisharjoitteluun”, perustelee Hirvonen operaatiota.

Polven tähysti Urheilu Mehiläisen ylilääkäri ortopedi Mikko Kirjavainen.

”Eeron polvilumpion ja reisilihaksen kiinnitysalueella on ollut useamman vuoden jänteenkiinnityskohdan rasitustilanne, jota on hoidettu kausien aikana aktiivisella kuntoutuksella ja pistoshoidoilla. Nyt oli hyvä aika kauden päätteeksi tehdä jänteen kiinnitysalueen puhdistusleikkaus, jossa poistettiin arpikudosta ja tasoitettiin kiinnitysalueelle tullutta uudisluuta. Leikkaustoimenpide pystyttiin tekemään kokonaan tähystysteitse, joka nopeuttaa leikkauksesta palautumista”, toteaa Kirjavainen.

Eero Hirvosen on tarkoitus palata harjoitteluun mahdollisimman pian. Paluu urheilijan arkeen alkaa kuntouttavalla ja oheisharjoittelulla ja ennusteen mukaan voimaharjoittelu sekä hyppääminen tulevat mukaan ohjelmaan kesän alusta alkaen. Hirvosen kuntoutuksesta ja toipumisen seurannasta vastaa maajoukkueen fysioterapeutti ja valmentaja Jari Hiekkavirta.

KUVA: Romina Eggert