Wanhat Hiihtoveikot ja Hiihtosiskot syystapaamisessa Laajavuoressa

Wanhat Hiihtoveikot ja Hiihtosiskot ry:n vuositapaaminen ja vuosikokous pidettiin Laajavuoressa Jyväskylässä 28.–29.10.2021.

Normaalisti keväällä tai kesällä järjestetty tapahtuma peruuntui koronapandemian vuoksi viime vuonna ja siirtyi tänä vuonnakin keväästä ja kesästä syksyyn.

Wanhat Hiihtoveikot ja Hiihtosiskot ry:llä on Hiihtoliiton eri lajiryhmistä sekä ampumahiihtäjistä ja paralympiahiihtäjistä noin 140 jäsentä, jotka ovat entisiä edustus- ja maajoukkuetason toiminnassa mukana olleita kilpailijoita, valmentajia hiihtojohtajia tai toimijoita. 

Tieto- ja urheilukirjailija Osmo Kärkkäinen esitteli Laajavuoressa kirjaansa ”Suomalaiset viestihiihdon sankarit 1934–2019”. Hilkka Riihivuori kertoi Kärkkäisen haastattelussa Lahden 1978 naisten MM-kultaviestistä. Joukkueessa hiihtivät tuolloin Taina Impiö, Marja-Liisa Hämäläinen (Kirvesniemi), Hilkka Riihivuori ja Helena Takalo.

Teemana OK 1998 Nagano ja MM-Ramsau 1999

Muisteluteemoina Laajavuoressa olivat Naganon vuoden 1998 talviolympiakisat ja Ramsaun MM-hiihdot 1999 sekä noiden vuosien ampumahiihto- ja parakisat.

Urheilijaesittelyssä oli jyväskyläläinen parahiihtäjä Kaija Tuikkanen, joka kertoi omasta urastaan ja tunnelmista Naganon kisoissa. Näkövammainen Tuikkanen avustajanaan Hannu Aaltonen voitti Naganossa kultaa perinteisellä 5 kilometrillä ja hopeaa vapaan hiihtotavan 5 kilometrillä sekä perinteisellä 15 kilometrillä. Kaija Tuikkanen oli kaksinkertainen kultamitalisti vuoden 1994 Lillehammerin talviolympialaisissa.

Vanhimman osallistujan puheenvuoron käytti vuoden 1948 St. Moritzin talviolympiakisojen pujottelija Aimo Vartiainen, 94. Hän oli olympiapujottelun 21:s.

Illalla kuunneltiin Palokan koulukeskuksessa 600 hengen maskikatsomossa ”Elämän Virta”-konserttia, jossa olivat solisteina Saija Tuupanen ja Mikael Konttinen Ilmavoimien soittokunnan säestäminä.

 Ville Vesterinen: ”Suomalaisen hiihdon valmennuslinjaus”

Perjantaina vuosikokousesitelmänä kuultiin liikuntatieteiden tohtorin, KIHU:n Ville Vesterisen esitys ”Suomalaisen hiihdon valmennuslinjaus”. Esitystä seurasivat tarkasti eturivissä 1970-luvun valmentajat Heikki Rusko, Immo Kuutsa ja Heikki Kantola.

– Hiihto on muuttunut. Kilpailuvauhdit ovat nousseet, käsien merkitys korostunut, välineet ja tekniikat kehittyneet sekä radat lyhentyneet.  

– Suuri osa starteista on yhteislähtöisiä, Vesterinen kuvasi maastohiihdon kehitystä.

– Nuorten harjoittelun tulee kehittää edellytyksiä nopeaan ja taitavaan hiihtämiseen, mutta hiihto on edelleen kestävyyslaji, Ville Vesterinen kiteytti esityksensä.

Fanaattinen emeritusvalmentaja Immo Kuutsa, 83, innostui käyttämään puheenvuoron ollen huolissaan vähentyneistä maastohiihdon harrastajista.

– Lapsentekotaito on unohdettu, lajit kilpailevat vähenevistä hiihtäjälapsista. Pitää alkaa tehdä hiihtäjälapsia, Immo julisti.

Pekka Toivonen jatkaa puheenjohtajana

Vuosikokouksen alussa pidettiin hiljainen hetki vuosina 2019–2021 edesmenneiden 15 jäsenen muistoksi. Heistä viimeinen oli heinäkuussa edesmennyt yhdistyksen kunniajäsen liikuntaneuvos Antero Kekkonen..

Vuosikokous hyväksyi viisi uutta jäsentä. Vuosikokous, jossa oli paikalla 37 henkilöä, valitsi Pekka Toivosen jatkamaan Wanhat Hiihtoveikot ja Hiihtosiskot ry:n puheenjohtajana. Ensi vuonna kokoonnutaan heinäkuussa Valkeakoskella kesäteatterin merkeissä

Uutiskuva: Yhteiskuva Laajavuoressa 28.10.2021

1) Merkkipäiväsankareita muistettiin pöytästandaarilla: Veikko Anttonen (vas.), Toivo Turunen, Alpo Virtanen, Marjatta Kiviniemi, Maija Nivukoski, Ulla Keränen ja Veikko Jantunen. Takana jakajat Matti Niemi (vas.) ja Markku Tunturi. (Kuva valottunut!)

2) LitT Ville Vesterinen esitelmöi aiheesta ”Suomalaisen hiihdon valmennuslinjaus”.

3) Etupenkissä 1970-luvun valmennustrio KIHU:n Heikki Rusko (vas.), Immo Kuutsa ja Heikki Kantola. Takana keskellä paralympiakultamitalisti Pertti Sankilampi ja oikealla paralympiakultamitalisti Veikko Jantunen.

4) Moninkertainen parakultamitalisti Kaija Tuikkanen sihteeri Matti Harjun haastattelussa.

5) Vuoden 1948 olympiakisojen alppinisti Aimo Vartiainen, 94,oli vanhin osallistuja Laajavuoressa, takana Ulla Keränen (Suhonen).

6) Armas Blumen (vas.) ja entinen Italian hiihtovalmentaja Viljo Sadeharju muistelivat menneitä.

7) Vuoden 1978 MM-viestikultamitalisti Hilkka Riihivuori urheilukirjailija Osmo Kärkkäisen haastattelussa.

8) Ilmavoimien soittokunnan solisteina Palokassa lauloivat ”Elämän Virta” -konsertissa Saija Tuupanen ja Mikael Konttinen.

9) Pekka Toivonen (vas.) kutsui viestiolympiamitalisti Hannu Taipaleen kunniajäseneksi.

10) Rahastonhoitaja, yli 70 maratonia juossut Markku Tunturi luki toiminnantarkastajan kertomuksen.

11) Nykyään nokialainen liikuntaneuvos Pekka Toivonen on ollut puheenjohtajana syksystä 2004.

Teksti ja valokuvat: Matti Harju

Wanhat Hiihtoveikot ja Hiihtosiskot ry:n toiminnasta lisää täällä.