Suomen Hiihtoliitto ei hyväksy venäläisten ja valkovenäläisten osallistumista FIS:n syyskokoukseen

Suomen Hiihtoliitto ei hyväksy venäläisten ja valkovenäläisten osallistumista Kansainvälisen hiihto- ja lumilautaliiton (FIS) syyskokoukseen. FIS sulki keväällä Venäjän ja Valko-Venäjän ulos kansainvälisistä kilpailuista, mutta kielto ei rajoita maiden edustajien osallistumista FIS:n kokouksiin. Hiihtoliiton näkemyksen mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän edustajilta tulee jatkossa poistaa asema kansainvälisissä lajiliitoissa, kuten hallituksissa ja järjestökomiteoissa. Hiihtoliitto ei kuitenkaan tule boikotoimaan syyskokousta, koska poisjäänti kasvattaisi Venäjän ja Valko-Venäjän vaikutusvaltaa kokouksessa.

Kansainvälinen hiihto- ja lumilautaliitto (FIS) järjestää tällä viikolla vuosittaisen syyskokouksensa sekä yli 60 kokousta ja lajiseminaaria. Niissä käsitellään muun muassa maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn asioita, kuten sääntöjä ja kilpailukalentereita. Suomen Hiihtoliitto vastustaa Venäjän ja Valko-Venäjän edustajien paikallaoloa mutta osallistuu syyskokoukseen sekä ennalta suunniteltuihin tapahtumiin.

– Suomen Hiihtoliitto pitää tärkeänä olla paikalla päättämässä paitsi tulevan kauden kulusta useilla urheilullisilla sektoreilla, myös tuomassa julki kielteisen kantansa Venäjän ja Valko-Venäjän osallistumiseen. Kokouksesta poisjäänti tarkoittaisi, ettemme voisi ottaa kantaa tärkeisiin asioihin, joihin Venäjä ja Valko-Venäjä voivat vaikuttaa. Sitä emme missään nimessä halua, kertoo Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat suljettiin keväällä pois kaikesta Kansainvälisen hiihto- ja lumilautaliiton toiminnasta, mutta kielto ei koske maiden edustajien osallistumista FIS:n kokouksiin.

– Venäjän ja Valko-Venäjän poissulkeminen tulisi jatkossa laajentaa koskemaan urheilijoiden lisäksi myös luottamusjohtoa ja edustajistoa. Asia olisi pitänyt hoitaa virallista reittiä pitkin jo aiemmin samoin kuin urheilijoidenkin osalta. Tämän tulemme selkeästi tuomaan esille Zürichissä ja vaatimaan FIS Councililta poissulkemista, Hämäläinen päättää.

Norjan hiihtoliitto ilmoitti aiemmin tänään, ettei osallistu sellaisten komiteoiden tilaisuuksiin, joissa on mukana venäläisiä tai valkovenäläisiä edustajia. Tämän hetken tiedon mukaan muut maat osallistuvat tilaisuuksiin ja kokouksiin normaalisti.