Suomalainen Latu – nuorten urheilijoiden arjessa -kiertue tulossa keväällä 2024

(c) Jesse Väänänen

Artikkelia päivitetty torstaina 8.2.2024 klo 11.10: Artikkeliin lisätty maastohiihdon lajikoordinaattori Jarmo Riskin kommentit.

Maastohiihdon valmennuslinjaus Suomalainen Latu – Tieto ja taito. Sisu. julkaistiin keväällä 2020. Linjauksen tavoitteena on selkiyttää ja helpottaa vanhempien, ohjaajien, valmentajien ja seuratoimijoiden arvokasta työtä maastohiihdon parissa. Linjaus on otettu seuroissa vaihtelevasti käyttöön, ja tästä syystä jalkaudumme kevään aikana kymmenelle paikkakunnalle keskustelemaan valmennuslinjauksen hyödyntämisen mahdollisuuksista sekä lisäämään tietoa ja yhteistä ymmärrystä etenkin alle 18-vuotiaiden maastohiihdon harjoittelusta. Jalkauttamiskiertue kantaa nimeä Suomalainen Latu – nuorten urheilijoiden arjessa.

Mistä valmennuslinjauksen jalkauttamiskiertueessa on kyse?

Kiertueen tavoitteena on lisätä tietoisuutta valmennuslinjauksesta sekä edistää linjauksen jalkauttamista seuratoimijoiden, valmentajien, ohjaajien ja vanhempien arkeen. Kiertue sisältää myös laajemmin seuratoiminnan sekä osaamisen kehittämistä. Suomalainen Latu – nuorten urheilijoiden arjessa -kiertueen toteuttavat maastohiihdon maajoukkuevalmentajat, maastohiihdon lajikoordinaattori sekä seuratoiminnan kehittäjä ja koulutusasiantuntija. 

Kiertue koostuu kahdesta erilaisesta ohjelmakokonaisuudesta; ilta- ja päiväseminaarista, jotka kiertävät omina kokonaisuuksinaan paikkakunnalta toiselle. Seminaareihin osallistuminen on maksutonta. Arki-iltoina pidettävä iltaseminaari on suunnattu erityisesti nuorten urheilijoiden valmentajille. Illan aikana keskustellaan muun muassa valmennuslinjauksen merkityksestä ja toteuttamisesta seuravalmennuksessa, valmennuskulttuurista sekä yleis- ja lajitaitojen (taito-ominaisuuksien) harjoittelusta. Lisäksi valmentajat pääsevät hyödyntämään oppimiaan asioita demoharjoituksissa. Seminaariin on kutsuttu kaikki maastohiihdon seuravalmentajat matalalla kynnyksellä – myös nuoret urheilijat ovat tervetulleita.  

Viikonloppuna pidettävä päiväseminaari on suunnattu erityisesti nuorille urheilijoille sekä heidän valmentajilleen. Päiväseminaarin ohjelmassa pureudutaan valmennuslinjauksen merkitykseen nuorten harjoittelussa, urheilemisen taitoihin (taito-ominaisuuksiin) sekä valmennus- ja harjoituskulttuuriin. Päivän aikana nuoret pääsevät harjoittelemaan maajoukkuevalmentajien sekä omien valmentajiensa kanssa käytännön demoissa. Päiväseminaariin kutsutaan kaikki maastohiihdon nuoret urheilijat valmentajiensa kanssa.  

Maastohiihdon lajikoordinaattori Jarmo Riski avaa, mistä valmennuslinjauksen jalkauttamiskiertueessa on kyse.

– Suomalainen maastohiihtoväki kaipaa lisää yhteisöllisyyttä, yhteisiä tekemisen tavoitteita ja vahvaa uskoa omaan tekemiseen. Tähän tarvitaan hiihtoväen yhteisiä kohtaamisia eri puolilla maata. Kiertueen kohtaamisilla tavoitellaan suomalaisen valmennusajattelun selkeytymistä ja yhtenäistymistä niin, että päivittäisvalmennuksen laatu kaikilla tasoilla paranee, Riski kertoo.

Seminaarikiertue saapuu kymmenelle paikkakunnalle eri puolelle Suomea huhti-toukokuussa 2024. Paikkakunnat ja ohjelma julkaistaan helmikuun aikana. Pysy kuulolla!

Suomalainen Latu – nuorten urheilijoiden arjessa -kiertue

MITÄ? Maastohiihdon valmennuslinjauksen jalkauttamiskiertue
MISSÄ? Kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Paikkakunnat julkaistaan helmikuun aikana.
MILLOIN? Huhti-toukokuussa 2024
KENELLE? Iltaseminaarit ovat suunnattu erityisesti nuorten urheilijoiden valmentajille.
Viikonloppuisin pidettävät päiväseminaarit ovat suunnattu erityisesti nuorille urheilijoille sekä heidän valmentajilleen.
MIKSI? Kiertueen tavoitteena on keskustella, miten valmennuslinjausta voidaan hyödyntää arjen toiminnassa sekä lisätä tietoa etenkin alle 18-vuotiaiden maastohiihdon harjoittelusta. Kiertueella ovat mukana mm. maastohiihdon maajoukkuevalmentajat sekä maastohiihdon lajikoordinaattori.
MITÄ MAKSAA? Seminaareihin osallistuminen on maksutonta.

Lisätietoja
Jarmo Riski, maastohiihdon lajikoordinaattori
jarmo.riski(at)anorinliekki.fi, puh. +358 40 417 5752