Lumiblogi: Seurayhteistyö – miksi ja miten?

Kuva: Liukulajiseurat

Lumiblogi on blogitekstien sarja, jossa lumen ja lumilajien parissa toimivat henkilöt avaavat ajatuksiaan valitsemistaan ajankohtaisista aiheista. 

Alati muutoksessa oleva urheilunkenttä asettaa välillä omat haasteensa myös urheiluseuroille, minkä lisäksi seurat joutuvat ajoittain kilpailemaan harrastajista sekä harrastusolosuhteista. Kilpailemisen sijaan seurojen kannattaisi välillä kuitenkin eroavaisuuksien sijaan etsiä toisistaan yhtäläisyyksiä, etenkin tarpeiden ja tulevaisuuden suunnitelmien osalta. Joskus tavoitteisiin on nimittäin helpompi päästä yhdessä kuin erikseen. 

Jyväskylässä urheiluseurat Ski Jyväskylä, KENSU, Jyväskylän hiihtoseura ja Jyväskylän freestyleseura lähtivät yhteistyöhön keväällä 2023 aluksi vain lajien oheisharjoitusten osalta. Tästä yhteistyö laajeni kuitenkin lopulta yhteiseksi hankkeeksi, joka käynnistyi vuoden 2024 tammikuussa ja tällä hetkellä yhteistyö kantaa nimeä Liukulajiseurat. Hankkeen kautta seurojen yhteistyötä varten saatiin palkattua myös seurojen yhteinen työntekijä. Liukulajiseurojen yhteistyön keskiössä on ajatus monipuolisen ja laadukkaan harjoittelun takaamisesta lapsille ja nuorille sekä talvilajien aseman vahvistaminen ja eteenpäin vieminen Jyväskylässä. Seuroissa on mahdollista harrastaa jopa yhdeksää eri lajia: maasto- ja ampumahiihtoa, pikaluistelua, kaukalopikaluistelua, alppihiihtoa, mäkihyppyä, yhdistettyä, freeskitä sekä kumparelaskua. Seurayhteistyö onkin siis mahdollista yli lajirajojen!

Tällä hetkellä Liukulajiseurat tekevät yhteistyötä mm. harjoittelun, tapahtumien ja kilpailuiden, toiminnan kehittämisen sekä markkinoinnin osalta. Alla esiteltynä esimerkkejä Liukulajiseurojen toteuttamasta yhteistyöstä sekä tulevaisuuden suunnitelmia yhteistyön osalta. 

Seurayhteistyön esimerkkejä

  1. Yhteiset harjoitukset lajien välillä. Liukulajiseurojen yhteiset oheisharjoitteluryhmät pyörivät vuodenajasta riippuen 1-3 kertaa viikossa ja kokoavat yhteen lapsia ja nuoria kaikista seurojen lajeista. Yhteiset harjoitukset monipuolistavat harjoittelua sekä vievät myös seurojen valmennusta eteenpäin tuomalla eri lajien valmentajat yhteen. Seurojen valmentajat kokoontuvatkin kerran kuukaudessa suunnittelemaan yhteisiä oheisharjoituksia ja keskustelemaan harjoittelusta ja valmennuksesta ylipäänsä. Seuroilla on myös yhteinen maksuton talviurheilukoulu talvitaiturit, jonka kautta lapset pääsevät tutustumaan seurojen lajeihin matalalla kynnyksellä. 
  2. Yhteiset tapahtumat ja kilpailut. Liukulajiseurat ovat järjestäneet yhdessä useampia lasten liikuntatapahtumia, lajikokeilupäiviä sekä tulevana talvena myös suurempia tapahtumia kuten hiihdon Hopeasompa-kilpailut. Kun seurat yhdistävät resursseja tapahtumien järjestämiseen, se antaa mahdollisuuden luoda entistä suurempia ja laadukkaampia tapahtumia, mutta silti vähentäen yhtä seuraa kohti tulevia kustannuksia. 
  3. Toiminnan kehittäminen yhdessä. Liukulajiseurat ovat muodostaneet yhteisen seurayhteistyöryhmän, joka kokoontuu kerran kuukaudessa keskustelemaan ajankohtaisista asioista, yhteistyöstä ja sen kehittämisestä. Näin seurat pääsevät jakamaan ideoitaan sekä käytäntöjään ja saavat ajatuksia sekä tukea myös omaan toimintaan muilta seuroilta. Seurojen valmentajille ja urheilijoille järjestetään lisäksi yhteisiä koulutuksia. Liukulajiseurat ovat myös kuluneen vuoden aikana tulleet yhdessä osaksi paikallista Urheiluakatemiaa, Liukulajeina. Näin aamuharjoitukset sekä yläkoululeiritykset mahdollistuvat myös pienempien lajien seuroille.
  4. Yhteistyö markkinoinnissa. Liukulajiseurat ovat yhdistäneet voimiaan myös markkinoinnissa. Kuluneen vuoden aikana seurat ovat mm. muodostaneet Liukulajipassi-konseptin, jonka myötä harrastaja saa seurojen ryhmistä alennusta, ilmoittautuessaan useamman seuran alkeisryhmiin. Seurat ovat myös pyrkineet ajoittamaan alkeisryhmänsä niin, että harjoitukset menisivät seurojen välillä mahdollisimman vähän päällekkäin. Näin seurat kannustavat monipuoliseen harjoitteluun sen sijaan, että vain kilpailisivat samoista harrastajista. Seurat ovat myös tuoneet toisten seurojen alkeisryhmiä esiin omissa sosiaalisen median kanavissaan, sekä pitäneet yhteisiä esittelykäyntejä kouluilla. 
  5. Tulevaisuuden suunnitelmat. Liukulajiseurojen yhteistyön tavoitteena olisi, että yhteistyöhön saataisiin luotua toimivia malleja, joiden avulla yhteistyöstä saataisiin jatkuvaa myös tulevina vuosina. Olemassa olevien toimintojen takaamisen lisäksi seurat ovat tulevana talvikautena yhdistämässä voimansa myös koulujen kanssa tehtävän yhteistyön suhteen, tarjoamalla omia valmentajiaan koulujen lajikokeiluihin. Lisäksi seurat ovat perustamassa yhteistä soveltavaa talviurheilukoulua ja suunnittelemassa yhteisiä leirityksiä.

Seurojen välistä yhteistyötä voidaan siis hyödyntää useilla eri osa-alueilla, eikä yhteistyötä tarvitse rajata vain saman lajin seurojen välille. Lajirajat rikkova yhteistyö saattaa jopa tarjota mahdollisuuksia ja näkökulmia, joita ei saman lajin seurojen välisessä yhteistyössä tulisi. Seurayhteistyötä toteuttaessa on tärkeää, että seurojen välinen viestintä on aktiivista ja toimivaa, yhteistyöhön lähdetään avoimin mielin ja että yhteistyössä tiedotetaan hyvin niin seuran jäseniä kuin harrastajia. Toimiva yhteistyö vaatii välillä myös kompromisseja, mutta antaa paljon. 

Miksi siis tehdä seurayhteistyötä?

  1. Mahdollistaa toimintaa, jota seura ei yksin pystyisi toteuttamaan 
    1. Yhdessä seurat pystyvät järjestämään suurempia tapahtumia ja kilpailuja sekä tarjoamaan harrastajilleen esimerkiksi useampia ja monipuolisempia harjoituksia
  2. Resurssien yhdistäminen vähentää kuluja 
    1. Yhteistyö valmennuksien sekä tapahtumien osalta vähentää myös yksittäisen seuran kuluja 
  3. Auttaa kehittämään seuran toimintaa 
    1. Yhteistyön myötä seurat saavat tukea ja ajatuksia omaan toimintaan muilta seuroilta 
    1. Yhteistyö harjoitusten osalta kehittää myös seuran valmennusta, sillä valmentajat pääsevät säännöllisesti toimimaan muiden lajien valmentajien kanssa
  4. Parantaa seuran näkyvyyttä ja tehostaa markkinointia 
    1. Yhdistämällä voimia markkinoinnissa, seurat eivät ainoastaan säästä aikaa vaan myös tavoittavat jokainen paljon suuremman yleisön niin yhteiselle kuin omalle toiminnalleen. Esimerkiksi Jyväskylässä seurat ovat kaikki sitoutuneet tuomaan esiin myös toisten seurojen toimintaa omissa medioissaan, minkä lisäksi yhteistyötä on tehty myös kouluvierailuiden osalta. Sen sijaan, että jokainen seura lähettäisi kouluille omat esittelijänsä, lähettävät seurat yhdessä yhden. 
  5. Lisää seuran veto- ja pitovoimaa
    1. Toiminnan monipuolistamisen ja lisäämisen myötä myös seuran harrastajien veto- ja pitovoima paranee. Yhteistyön myötä seurat voivat myös saada uusia harrastajia, sillä yhteisten harjoitusten myötä kynnys toisen lajin harrastamiseen oman ohella laskee. Uusien harrastajien saantia tukee myös yhteinen markkinointi.

Yhteenveto

Yhteistyö antaa seuroille mahdollisuuden luoda uusia, innovatiivisia toimintatapoja, laajentaa toimintaa sekä kehittää itse harrastamista seuroissa eteenpäin. Tämä taas mahdollistaa pitkäaikaisia vaikutuksia niin seurojen, yksilöiden kuin koko yhteisön tasolla. Panostamalla pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen seurat voivat luoda entistä elinvoimaisemman ja laajemman urheilutarjonnan omalla alueellaan.

Seurojen yhteistä hanketta rahoittaa Keski-Suomen liitto.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä seurayhteistyöhön, voit olla yhteydessä liukulajiseurat@gmail.com.

Kirjoittaja
Ella Häkkinen
Juniorikehittäjä, Liukulajiseurat