Universiadit Lake Placid 2023: Rasmus Ähtävälle pronssia yhdistetyn normaalimäen kilpailussa

© FISU Games

Korkeakouluissa opiskelevien urheilijoiden monilajikisat, universiadit, alkoivat Yhdysvalloissa suomalaisten osalta maastohiihdossa, alppihiihdossa, taitoluistelussa ja yhdistetyssä. Mitalitili aukesi jo kisojen alkumetreillä, kun Rasmus Ähtävä nappasi yhdistetyn pronssia.

Rasmus Ähtävä avasi Suomen mitalitilin universiadeissa ottamalla pronssia yhdistetyn normaalimäen kilpailussa. Mainio hyppyvire takasi hyvät asetelmat hiihto-osuudelle, ja Ähtävä pääsi ladulle neljäntenä, vain seitsemän sekuntia pronssista. Myös hiihto kulki ja loppukirikamppailussa Ähtävä kukisti Yhdysvaltojen neljänneksi tulleen Evan Nicholsin. Hypyn voittaja, Japanin Sakutaro Kobayashi, starttasi hiihtoon ylivoimaisen tuntuisesta johdosta yli kahden minuutin turvin. Japanilainen meni menojaan, mutta seuraavista sijoista käytiin tiukempi kamppailu.

– Tosi tyytyväinen tähän pitää olla. Just ennen hiihtoa mietin, että siellä on ainakin kaksi kovaa, jotka tunnen, Mazurchuk Ukrainasta ja Malacinski Yhdysvalloista, ja niitä yritän peesata. Mazurchuk ei sitten hiihtänytkään niin kovaa, eli sain kolmannen sijan. Malacinski lähti vetämään kovempaa viimeisellä kierroksella ja siinä näin, ettei ole kuin hän ja Nichols, muut eivät näytä pysyvän perässä ja siinä ajattelin, että tästä kun vielä jaksaisi, niin pääsisi kolmanneksi. Suksi ei olisi voinut tänään parempi olla, oli varmaan kisan paras, kertoi tyytyväinen pronssimitalisti.

Rasmus Ähtävä edustaa Vuokatti Sport Clubia ja opiskelee Tampereen yliopistossa.

Maastohiihdossa kisattiin sekajoukkuesprinteissä

Maastohiihdon sekajoukkuesprinteissä oli starttiviivalla kaksi suomalaisjoukkuetta, joissa hiihtivät Verneri Poikonen ja Hilla Niemelä sekä Juha Nurmi ja Tiia Olkkonen. Molemmat suomalaisparit raivasivat tiensä finaaliin, Poikonen ja Niemelä erävoittajina, Nurmi ja Olkkonen oman eränsä kakkosina.

Finaalissa asetelma kääntyi toisin päin, kun Nurmi ja Olkkonen hiihtivät viidenneksi Poikosen ja Niemelän sijoittuessa seitsemännelle sijalle. Kisan voitto meni Japanin parille Ryo Hirose ja Rin Sobue.

– Vaihdoin pitopohjasuksen finaaliin, ja se oli kyllä oikea valinta, toimi tosi hyvin. Olen iloinen, että meni Juhan kanssa noin hyvin. Juha hiihti semifinaalin ekalla osuudella katkenneella sauvalla suurimman osan eli siihenkin nähden meni tosi hyvin. Tästä on hyvä jatkaa seuraavia kisoja kohti, summasi tyytyväinen Olkkonen.

– Tästä päivästä jäi aika paljon hampaankoloon. Tiedettiin, että oli hyvät mahdollisuudet korkealle ja alkuerä menikin hyvin suunnitelmien mukaan. Finaalissa latu mössööntyi tosi paljon ykkössemifinaaliin verrattuna. Tuli tehty aikamoinen pummi suksivalinnassa ja sen huomasi heti ensimmäisessä pienessä laskussa, ei ollut millään tavalla kilpailukykyinen suksi muihin verrattuna. Se oli vähän peli menetetty jo siinä vaiheessa, vaikka taisteltiin totta kai maaliin saakka, totesi Poikonen.

Universiadit on kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISUn (Fédération Internationale du Sport Universitaire, International University Sports Federation) alainen monilajinen urheilutapahtuma. Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut 17-25 -vuotias urheilija.

Vuoden 2023 talviuniversiadit kisataan Lake Placidin legendaarisissa olympiamaisemissa 12.-22.1.2023. Kilpailuohjelmassa on 12 lajia, joista kahdeksassa nähdään suomalaisedustusta. Mukana on yhteensä reilut 1600 urheilijaa 50 eri maasta.

Olympiakomitean kisasivut 
Kisajärjestäjien sivut ja tulospalvelu
Kisatapahtumat livestreaminä