Lahden Hiihtoseura tiedostaa toiminnassaan myös hiihtoseuran kasvatuksellisen vastuun

Lahden Hiihtoseuran nuoria urheilijoita Taivalkosken Hopeasomman loppukilpailuissa 2022

Lahden Hiihtoseura ry on vuonna 1922 perustettu hiihtoseura, jonka toiminta kattaa kaikki lumilajit –maastohiihdon, alppihiihdon, lumilautailun, freestylen, telemarkin, ampumahiihdon, mäkihypyn sekä yhdistetyn. Lisäksi seura on Tähtiseura maastohiihdossa, mäkihypyssä sekä yhdistetyssä.  Seuran toiminnan painopiste on nuorten toiminnassa, mutta seura tukee kaikkia jäseniään urheilijan polulla aina huipulle asti. Hiihtoseuraan kuuluu noin 1500 jäsentä ja vapaaehtoisrekisteriin huikeat 2000 jäsentä. 

Lahden Hiihtoseura on monelle tuttu etenkin Salpausselän Kisojen järjestäjänä. Salppurin kisoja on järjestetty vuodesta 1923 lähtien, joten ensi vuonna vietetäänkin Salpausselän Kisojen 100-vuotisjuhlaa. Myös tänä vuonna Lahdessa juhlitaan, sillä Lahden Hiihtoseura viettää 100-vuotissyntymäpäiväänsä. 

Lahden Hiihtoseuran ydinstrategia on ”yhdessä tekemällä ja liikunnan ilolla menestykseen – parhaassa seurassa”. Nuorten ja alle 16-vuotiaiden lasten ohjaaminen ja valmentaminen on Lahden Hiihtoseuran toiminnan ydin. Tämä huomioidaan esimerkiksi siinä, että ohjaajien ja valmentajien rekrytoinnissa sekä koulutuksessa huomioidaan lajiosaamisen lisäksi esimerkiksi henkilöiden kyky toimia lasten ja nuorten kanssa. Ohjaajien ja valmentajien koulutuksessa korostetaan myös hiihtoseurassa harrastamisen turvallisuutta – oli kyse sitten esimerkiksi harrastamisen olosuhteista tai kiusaamisvapaan toimintaympäristön luomisesta. 

– Turvallisen toimintaympäristön varmistaminen ja yhdenvertaiset mahdollisuudet ovat aikaansaaneet sen, että harrastajamäärät ovat kasvussa, kertoo Lahden Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Janne Marvaila.

Lahden Hiihtoseurassa ymmärretään, että hiihtoseuralla on omalta osaltaan kasvatuksellinen vastuu lapsista ja nuorista. Tätä kasvatuksellista yhteistyötä tukee keskusteluyhteys niin huoltajien kuin myöskin koulujen välillä. Hiihtoseuran toiminnan painopiste huomioidaan myös tapahtumajärjestämisessä –Lahden Hiihtoseura järjestää isojen kansainvälisten kisojen lisäksi paljon toimintaa lapsille ja nuorille – aikuisten toimintaa unohtamatta. 

– Lahden Hiihtoseura järjestää vuosittain esimerkiksi Lasten Finlandia-hiihdon. Tämä toteutetaan yhteistyössä koulujen kanssa. Hiihto on osallistujille maksuton ja seura huolehtii lasten kuljetuksista kouluilta tapahtumapaikalle. Joka vuosi hiihtoon osallistuu noin 2000 lasta. Lisäksi aikuisille suunnatut matalan kynnyksen hiihtokoulut ovat tuoneet uusia harrastajia lajin pariin, kertoo Janne Marvaila. 

Urheilutoiminnassa on huomioitava myös sen moninaisuus. 

–Vaikka seuran urheilijat ovat saavuttaneet vuosien varrella yhteensä 110 olympia- ja MM-mitalia, voi jokainen toimintaan osallistuva itse päättää, missä määrin hän haluaa harrastaa. Esimerkiksi nuori urheilija voi päättää harrastaa lajia rennommin pyrkimättä mihinkään erityisiin tavoitteisiin. Hiihto kiinnostaa nykyään muitakin kuin kilpailijoita, toteaa Marvaila.