Haavisto ja Hietanen eivät jatka maastohiihdon lajijohdon tehtävissä

Haaviston ja Hietasen työsopimukset ovat päättymässä keväällä ja he ovat ilmoittaneet, etteivät ole käytettävissä jatkoneuvotteluissa.
 
Matti Haavisto on toiminut kymmenen vuoden ajan pohjoismaisten lajien maajoukkueissa. Ensin neljä vuotta yhdistetyn maajoukkueen huoltopäällikkönä, vuodesta 2014 maastohiihtomaajoukkueen huoltopäällikkönä ja viimeiset kaksi vuotta maastohiihdon päävalmentajana sekä joukkueenjohtajana. Haavisto on ollut täysiaikaisesti virkavapaalla Sisä-Suomen poliisilaitokselta viimeisten kahden vuoden ajan.
 
”Suuri kiitos työnantajalleni poliisiin, joka on mahdollistanut kymmenen vuoden ajan työni suomalaiselle hiihdolle. Nyt on aika palata takaisin”, sanoo Haavisto, jonka virkavapaus loppuu 31.5.2020.
 
Maajoukkueenjohtajana Matti Haavisto vastasi valmennuksen organisoinnista naisten ja miesten osalta, toimi huollon esimiehenä, veti arvokisoihin valmistautumisen prosesseja sekä koordinoi asiantuntija- ja terveydenhuollon henkilöstöä maajoukkueessa.
 
”Tottakai harmittaa, että emme pystyneet jatkamaan rakentamallamme ja hyväksi todetulla organisaatiolla eteenpäin. Nyt valmentajilla on ollut enemmän aikaa urheilijoille, vaikka joukkue onkin ollut huomattavan iso. Toivon, että kaikesta huolimatta tulevaisuus turvataan lähiviikkojen aikana kestävillä valmennusratkaisuilla”, toteaa Haavisto.

Haaviston päätökseen jättäytyä pois jatkoneuvotteluista vaikuttivat Hiihtoliiton taloudellinen tilanne sekä suunnitelma, että huippu-urheilutoiminnan kannalta urheilijarajapinnassa olevien valmentajien työpanos voidaan säilyttää vaikeasta taloustilanteesta huolimatta.
 
Koronaviruspandemiasta johtuen urheilijat aloittavat uuden harjoituskauden poikkeuksellisesti itsenäisesti. Haavisto uskoo, että maajoukkueen urheilijat selviytyvät hyvin omatoimisesta harjoituskauden aloituksesta.
 
”Urheilijamme ovat kokeneita ja jokaisella on henkilökohtainen valmentaja taustatukenaan. Vielä on käynnissä siirtymäkausi, emmekä oikeastaan tiedä, kuinka kauan poikkeustilanne kestää. Tuemme urheilijoita sen suhteen parhaamme mukaan”, lopettaa Haavisto.
 
Matti Haavisto jatkaa Krista Pärmäkosken henkilökohtaisena valmentajana. Kaksikko tekee tulevaa kautta koskevat suunnitelmat pääsiäisen jälkeen, kunnes myös maajoukkueen kokonaissuunnitelmat valmistuvat.
 
Eero Hietanen palaa SantaSportiin
 
Vuodesta 2014 maastohiihdon valmennuspäällikkönä sekä viimeisen vuoden lajipäällikkönä toiminut Eero Hietanen palaa Rovaniemellä toimivan SantaSportin palvelukseen kuuden vuoden virkavapaan jälkeen. Hietasen tehtävät Hiihtoliitossa ovat olleet maastohiihdon johtamisessa ja kehittämisessä kotimaan toimintojen osalta sekä toimiminen maajoukkueen taustalla tärkeimpinä vastuualueinaan valmentajakunnan tuki, valmentajakoulutukset sekä seura- ja kilpailutoiminnan kehittäminen.

”Vuonna 2014 tullessani Hiihtoliittoon aloitimme Reijo Jylhän kanssa maajoukkueen toimintatapojen ja valmennusjärjestelmän uudistamisen. Niissä asioissa mielestäni onnistuimme hyvin ja saimme vietyä tavoitteet maaliin. Kotimaan toimintojen osalta meillä on hyviä projekteja meneillään maastohiihdon kehittämiseksi ja toivonkin, että myös nämä asiat saadaan toteutettua tulevaisuudessa. Näitä asioita ovat muun muassa valmennuslinjauksen uudistaminen ja kilpailuihin liittyvät uudistukset”, kertoo Hietanen.

Hiihtoliitto kiittää maastohiihdon johtokaksikkoa ja toivoo yhteistyön jatkuvan tiiviinä myös tulevaisuudessa.
 
”Hiihtoliiton puolesta olemme kiitollisia Matin ja Eeron tähänastisesta työstä suomalaisen hiihdon eteen. Kokonaisuuden ja henkilöiden muuttuessa yhteistyö Matin ja Eeron kanssa ei lopu, vaan rakentuu tuleviin kausiin jatkossa olevien roolien kautta. Arvostamme heidän osaamistaan erittäin paljon”, sanoo toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

Kuva: SHL/Jesse Väänänen