Viron Otepäässä ratkottiin viikonloppuna nuorten PM-mitalit maastohiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä – Suomelle yhteensä 16 mitalia

Nuorten PM-titteleistä kilpailtiin viikonloppuna Viron Otepäässä ja Suomi toi kilpailuista kotiin yhteensä 16 mitalia. Kilpailuohjelmassa oli maastohiihdon alle 18-vuotiaiden vapaan sprintit, poikien 10 kilometrin väliaikalähtökilpailut, tyttöjen 5 kilometrin väliaikalähtökilpailut sekä poikien ja tyttöjen viestit (3x5km / 3x3km). Mäkihypyn ja yhdistetyn osalta PM-kilpailuissa kisattiin tyttöjen alle 20-vuotiaiden sarjassa sekä poikien alle 18-vuotiaiden sarjassa. Kilpailuohjelmassa oli tyttöjen ja poikien henkilökohtaiset kilpailut, joukkuemäet sekä sekajoukkuekilpailu. Yhdistetyn puolella kilpailuohjelmassa oli tyttöjen ja poikien henkilökohtaiset kilpailut sekä joukkuesprintit.

Maastohiihdon valmentaja Roope Haapakankaan mukaan viikonloppu oli kaikenkaikkiaan onnistunut.

– Oli kyllä hieno reissu ja tosi tärkeät kisat meidän alle 18-vuotiaille hiihtäjille. Siellä he näkevät, missä ruotsalaiset, virolaiset ja norjalaiset menevät ja saavat varmasti sitä kautta uutta kipinää ensi harjoituskaudelle. Kisojen kirkkain kohta oli jätkien perinteisen 10 km kisa. Siellä Topias Vuorela otti pronssia ja Kalle Tossavainen oli neljäs. Ja todella pienillä eroille – olisi voinut hyvin olla vaikka sijat 2 ja 3. Siinä kisassa oli hieno kokonaispanos – tytöissä oli myös kolme hiihtäjää kymppisakissa. Sprinttipäivänä oli ok menestys; neljä hiihtäjää välierissä ja yksi finaalissa. Sunnuntain viestipäivä oli pettymys. Lähdimme hakemaan mitalia ja nelos- ja vitossijat lopulta tuli. Kaiken kaikkiaan joukkueena hyvät kisat. Paljon kokemusta ja kansainväliset kisat junioreille alle. Maininta vielä erittäin hyvin järjestetyistä kisoista Otepäässä sekä hyvin toimineelle Suomen huollolle, kertoi Haapakangas.

Mäkihypyssä Suomi nappasi yhteensä yhdeksän mitalia.

– Mäkihypyn osalta PM-kisat käytiin haasteellisissa olosuhteissa. Lumet suli silmissä ja montussa oli jopa vettä. Järjestäjät saivat kuitenkin kisat hyvin pidettyä ja saatiin menestystäkin. Nuorilla oli hyvä meininki päällä – tekivät töitä hymyssä suin. Ei voi olla kun tyytyväinen. Toivotaan, että nuorten meininki jatkuu samanlaisena, iloitsi valmentaja Kimmo Yliriesto

Myös yhdistetyn valmentaja Kai Kovaljeff oli tyytyväinen joukkueensa tekemiseen.

– PM-kisa meni oikein mallikkaasti ja Suomi olikin yhdistetyn paras maa. Joukkueessa oli hyvä yhteishenki ja asenne. Suorittaminen oli nousujohteista läpi kisojen. Mitalien lisäksi Otepäästä tarttui mukaan tärkeää oppia ja kokemusta tulevia koitoksia varten, summasi Kovaljeff.

Perjantai 15.3.

Maastohiihdon sprintit kisattiin perjantaina. Tyttöjen kilpailun paras suomalainen oli Nelli-Lotta Karppelin, joka oli kilpailun kuudes. Voittoon hiihti Ruotsin Minna Mikaelsson. Poikien kilpailun paras suomalainen oli Leevi Passila, joka oli kilpailun seitsemäs. Poikein sarjan voittoon ylsi Ruotsin Eddie Pettersson.

Mäkihypyn perjantaisessa henkilökohtaisessa HS97-mäen kilpailussa tyttöjen sarjan voiton nappasi Suomen Oosa Thure ja Emilia Vidgren sijoittui toiseksi. Poikien sarjassa Eeli Keränen oli parhaana suomalaisena kolmas. Kilpailun voitti Viron Kaimar Vagul.

Yhdistetyssä oli niin ikään vuorossa henkilökohtaiset kilpailut. Tyttöjen sarjassa palkintokorokkeelle nousi kaksi suomalaista, kun Anna Kerko oli toinen ja Aino Kanervala kolmas. Kilpailun voitti Norjan Nora Helene Evans. Poikien sarjassa Peter Räisänen nappasi kolmossijan. Kilpailun voitti Norjan Erik Leiramo.

Lauantai 16.3.

Lauantaina maastohiihdon väliaikakilpailuissa tyttöjen 5 km kilpailussa Miina Mäki-Korte oli parhaana suomalaisena viides. Kilpailun voitti Norjan Ingeborg Synstnes Hole. Poikien 10 km kilpailussa Topias Vuorela ylsi kolmanneksi. Voiton nappasi Norjan Leopold Strand.

Mäkihypyssä tyttöjen joukkuekilpailussa Suomi nappasi kaksoisvoiton, kun Suomi 1 -joukkue (Emilia Vidgren ja Oosa Thure) nappasi voiton ja Suomi 2 -joukkue (Aino Kanervala ja Julia Äikiä) sai hopeaa. Poikien joukkuekilpailussa Suomi sijoittui Suomi 1 -joukkueellaan (Aatu Ylimäki ja Eeli Keränen) toiseksi ja Suomi 2 -joukkueella (Veeti Hyvärinen ja Juho Ojala) kolmanneksi. Poikien joukkuekilpailun voitti Viro 1 -joukkue.

Niin ikään lauantaina kilpailllussa mäkihypyn sekajoukkuekilpailussa Suomi otti kaksoisvoiton Suomi 1- ja Suomi 2 -joukkueillaan. Voittajajoukkueessa kilpailivat Oosa Thure ja Eeli Keränen ja hopeajoukkueessa Emilia Vidgren ja Veeti Hyvärinen.

Yhdistetyn joukkuesprinteissä Suomen tyttöjen Suomi 1 -joukkue nappasi kultaa (Aino Kanervala ja Anna Kerko) ja Suomi 2 -joukkue hopeaa (Emilia Vidgren ja Nonna Laitinen). Poikien sarjassa Suomi nappasi hopeaa Suomi 1 -joukkueella (Eemeli Kurttila ja Peter Räisänen). Suomi 2 -joukkue (Jere Kukkonen ja Oskari Hakkarainen) oli neljäs.

Sunnuntai 17.3.

Sunnuntaina maastohiihdon viesteissä Suomen ykkösjoukkue sijoittui tyttöjen sarjan neljänneksi kokoonpanolla Miina Mäki-Korte, Nelli-Lotta Karppelin ja Hanni Koski. Voiton nappasi Ruotsin ykkösjoukkue. Poikien sarjassa Suomen ykkösjoukkue oli viides kolmikolla Kalle Tossavainen, Topias Vuorela ja Akseli Pesu. Voittoon ylsi Norjan ykkösjoukkue.