Vilma Ryytty, Elsa Torvinen, Silva Kemppi ja Nelli-Lotta Karppelin nuorten SM-hiihtojen yhteislähtöjen mestareiksi Pyhäjärvellä

© Rauno Rasinkangas

Pyhäjärven hiihdon nuorten SM-kilpailuiden viikonloppu päättyi sunnuntaina N23-, N20-, N18-, ja N17-sarjojen vapaan 20 kilometrin yhteislähtökilpailuihin. Mestareiksi hiihtivät Vilma Ryytty, Elsa Torvinen, Silva Kemppi ja Nelli-Lotta Karppelin.

Naisten päivän ensimmäisen mestaruuden otti N23-sarjan Iisalmen Visan Vilma Ryytty, joka lauantaina oli taipunut sprintissä hopealle. Ensimmäisen kierroksen Ryytyn vauhdissa pysyivät vielä seurakaveri Siiri Kaijansinkko sekä Espoon Hiihtoseuran Vilja Kauranen. Kahden kierroksen jälkeen Ryytty oli kuitenkin repäissyt jo vajaan puolen minuutin eron ja hiihti ylhäisessä yksinäisyydessään Suomen mestariksi.

– Suunnitelmana oli lähteä alusta asti kovaa vauhtia ja katsoa, millainen porukka siihen tulee vai pääsenkö yksin hiihtämään. Suunnitelmien mukaan meni, myhäili Ryytty.

Kaijansinkko sai kaulaansa hopeisen mitalin ja Kauranen pronssin. Ryytty oli Kaijansinkkoa 54 sekuntia nopeampi.

– Lähdin alussa Vilman peesiin, mutta jättäydyin siitä pois, koska ei ollut itseluottamusta, että jaksaisin siinä vauhdissa. Sitten siihen tuli hyvä porukka, jonka kanssa hiihdettiin. Yritin vain peesailla ja ratkaista mahdollisimman lopussa. Jyrkkien mäkien yläosassa saatoin, mutta oli hyvä suksi, niin laskin kiinni, sanaili Kaijansinkko.

Lauantain sprintissä viidenneksi sijoittunut Kauranen jäi voittajasta minuutin.

– Olen tyytyväinen. Tämä on minun ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitalini hiihdosta. Hyvälle maistuu, iloitsi Kauranen.

Kommentit Youtubessa

© Rauno Rasinkangas

N20-sarjassa Ylöjärven Ryhdin Elsa Torvinen jatkoi siitä, mihin lauantaisessa sprintissä jäi ja nappasi nimiinsä viikonlopun toisen mestaruuden. Hän pudotti viimeisen vitosen lenkin alkupuolella kyydistään sprintissä pronssia voittaneen Tampereen Pyrinnön Fanny Kukonlehdon.

– Suunnitelmien mukainen kisa. Alussa hiihdettiin aika rauhallisesti, mutta en itsekään halunnut lähteä aluksi pitämään kovaa vauhtia, koska tuntui vähän raskaalta eilisen jälkeen, kertasi Torvinen

Viikonlopun aikana Kukonlehto saalisti kolme mitalia.

– Viimeisellä kierroksella huomasin, kun toisella ja kolmannella kierroksella kiristettiin vauhtia, että hyvää matkavauhtia jaksoi pitää, mutta edelliset päivät painoivat sen verran, etten pystynyt vastaamaan Elsan lyhyeen nykäisyyn enää lopussa, Kukonlehto tiivisti.

Eroa kärkikaksikon välille tuli maalissa 26 sekuntia.

Pronssille sarjassa nousi Vantaan Hiihtoseuran Eeva Haasanen.

– Mitali oli tavoitteena ja vapaa on kulkenut tällä kaudella ihan hyvin. Tipuin tyttöjen (Torvinen ja Kukonlehto) kyydistä, kun kolmannelle kierrokselle lähdettiin, niin siitä lähdettiin Pinjan (Aaltonen) kanssa ja sain Iidan (Vuollet) kiinni. Viimeisellä kierroksella otin eroa häneen ja se pysyi, totesi Haasanen.

Kommentit Youtubessa

© Rauno Rasinkangas

N18-sarjan Suomen-mestariksi hiihti Espoon Hiihtoseuran Silva Kemppi. Jo perjantaina Kemppi oli juhlinut mestaruutta viestissä.

– Oli ihan raskas kisa, mutta hyvin jaksoin, Kemppi summasi kisaa. 

Hopeaa otti Kempin seurakaveri Selene Rossi. Kaksikko karisti muut kilpailijat kannoiltaan jo ensimmäisellä kierroksella. Toisen kierroksen aikana myös Rossi joutui antamaan periksi Kempille. 

– Minulla ei ollut mitään tiettyä suunnitelmaa, vaan seurailen ensimmäiset kierrokset ja vedimme Selenen kanssa vuorovedolla. Kolmannella kierroksella tuntui, että voisi yrittää ja katsoa, jos pystyisi jättämään hänet. Viimeiset kierrokset vain hiihdin maaliin, Kemppi kertoi.

– Tämä oli minulle päätavoite, mutta yritin saada hyvää tulosta eilenkin, mutta tähän tähdättiin enemmän, sanoi puolestaan Rossi.

Pronssin kilpailussa saavutti lauantaina sprintin hopeaa voittanut Ylöjärven Ryhdin Emmi Henriksson.

– Tänään meni niin hyvin kuin olisi voinut mennä. Vähän yllätin itsenikin, iloitsi Henriksson.

Kommentit Youtubessa

© Rauno Rasinkangas

Viikonlopun viimeisen Suomen-mestaruuden sai N17-sarjassa nimiinsä Limingan Niittomiehiä edustava Nelli-Lotta Karppelin. Tiukassa kisassa kärkihiihtäjät pysyivät pitkään letkassa.

– En ole ihan sprintteri, niin tämä 20 kilometriä oli ehdottomasti päätavoitteeni. Muut kisat olivat hyvää harjoitusta pääkoitosta varten, Karppelin totesi.

Viimeisellä kierroksella mestaruudesta kisasivat kuitenkin enää Karppelinin lisäksi vain toiseksi sijoittunut Kangasalan Kisan Hanni Koski sekä kolmanneksi sijoittunut Kontiolahden Urheilijoiden Erika Kujala.

– Pidempään viimeiseen mäkiin vedin vähän kovempaa ja sain eron tehtyä. Loppu tuli sen jälkeen ihan hyvin, tiivisti Karppelin ratkaisun.

Koski ja Kujala tulivat lopulta maaliin sekunnin kymmenykselleen samalla ajalla häviten voittajalle reilut kahdeksan sekuntia. 

– Viimeisellä kierroksella tuntui niin hyvältä, että lähdin testaamaan puolessa välissä, ja kun otin pienen spurtin, mutta jalat eivät enää palautuneet siitä, koska oli jo hiihdetty niin pitkään. Nelli-Lotta pääsi vähän karkuun ja Erikakin tuli takaa ja otti kiinni ottaen eroa. Lopussa tuli jostain voimaa ja tahto oli kova ja menin hänen ohitseen, Koski summasi.

– Olen tosi tyytyväinen. Olen ampumahiihtäjä ja siltä puolelta minulla on mitaleita. Myös viime talvelta on maastohiihdosta yksi mitali, virkkoi Kujala.

Kommentit Youtubessa

Tulokset
Tapahtumasivut