Tulevaisuuden tähdet Laajavuoressa 17.-19.2.2023 

Ikäluokkansa parhaat maastohiihtäjät ja mäkihyppääjät sekä yhdistetyn kilpailijat mittelevät Pohjoismaiden mestaruuksista Laajavuoren hiihtokeskuksessa tulevana viikonloppuna. Kyseessä on alle 18-vuotiaiden ikäluokkansa parhaimmiston mestaruuskilpailut, jotka ovat samalla avoimet kilpailut kansallisen ryhmän urheilijoille. Kisojen järjestelyistä vastaavat Ski Jyväskylä ja Jyväskylän Hiihtoseura yhteistyössä Hiihtoliiton kanssa. 

Nuorten Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuissa nähdään tänä vuonna urheilijoita Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi myös Yhdysvalloista. Kilpailuihin on katsojilla vapaa pääsy. Ensimmäinen virallinen kisa käydään Laajavuoren hyppyrimäillä jo torstai-iltana (16.2.) kun yhdistetyn kilpailijat hyppäävät mäkiosuuden varakilpailun klo 18:00. Perjantaina kilpailuissa on ensimmäinen täysi kilpailupäivä, kun ohjelmassa on maastohiihdon sprinttimatkat (P) ja mäkihypyn sekä yhdistetyn yksilökilpailut. Lauantaina kisat jatkuvat maastohiihdossa naisten 5km (V) ja miesten 10km (V) matkoilla sekä mäkihypyssä ja yhdistetyssä joukkuekilpailuilla. Päätöspäivänä sunnuntaina hiihdetään vielä maastohiihdon viestit. 

Nuorten Pohjoismaiden mestaruuskilpailut on järjestetty jo vuosikymmenten ajan. Ensimmäiset kilpailut pidettiin vuonna 1975. Kisat järjestetään vuosittain joko Suomessa, Norjassa, Ruotsissa tai Virossa. Suomessa kilpailut järjestettiin edellisen kerran vuonna 2018 Vuokatissa. Vuosien varrella kisoissa on nähty kilpailijoita, jotka ovat muutaman vuoden kuluttua loistaneet kansainvälisisissä arvokisoissa, jopa Olympialaisissa. Esimerkiksi suomalaisista huippu-urheilijoista Perttu Hyvärinen, Matti Heikkinen ja Iivo Niskanen ovat aikoinaan osallistuneet näihin kisoihin. 

Nuorten Pohjoismaiden mestaruuskilpailut ovat tärkeä askel nuoren urheilijan polulla menestymiseen, ne tarjoavat nuorille tuntuman maajoukkuetoimintaan sekä kokemusta kansainvälisistä arvokisoista. Kilpailut kiinnostavat myös kansainvälisesti, koska kisoihin osallistuvat nuoret ovat tulevaisuuden huippu-urheilijoita, joiden edesottamuksia seuraamme vielä vuosien tai jopa vuosikymmenten ajan. 

Pohjoismaiden mestaruuskilpailuiden yhteydessä kilpaillaan myös Ski Jyväskylän järjestämät FIS-hiihdot sekä kansalliset sarjat. Lauantaina FIS-hiihtojen matkat ovat samat nuorten kisojen kanssa ja sunnuntaina kilpaillaan yhteislähtökilpailut perinteisellä hiihtotavalla. 

Lisätietoja: kilpailuiden tiedotusvastaava Henna Takala, toimisto@skijyvaskyla.fi, 0442001937 

Lajikohtaisia lisätietoja:
Maastohiihto, Teemu Vesala, Teemu Vesala, teemu.vesala@skijyvaskyla.fi, 050 5222664
Mäkihyppy ja yhdistetty, teemu.keranen@elisanet.fi, 050 327 7177 

Median akkreditointi: toimittajat ja valokuvaajat voivat akkreditoitua tällä lomakkeella. Akkreditoituneet median edustajat saavat mediakortin kilpailukansliasta Scandic Laajavuoresta. 

Kilpailun www-sivu: https://hiihtoliitto.fi/nordic-junior-competitions-2023/ 

Mäkihypyn ja yhdistetyn joukkueet
Maastohiihdon joukkueet
Mäkihypyn ja yhdistetyn (mäkiosuus) kisastream perjantaina 17.2.