Suomen Hiihtoliitto on valinnut Lahden Vuoden hiihtokaupungiksi – valintaperusteina kaupungin vankka perinne hiihtolajien edistäjänä sekä hiihtotapahtumien järjestäjänä

© Lahden kaupunki

Suomen Hiihtoliitto on valinnut Lahden Vuoden hiihtokaupungiksi. Valinta julkistettiin perjantaina 12.5. Hiihtoliiton Seuraseminaarin yhteydessä järjestetyssä Hiihtogaalassa, jossa palkittiin vuoden parhaita lumilajien toimijoita ja juhlistettiin hienoa kulunutta talvea. Palkinto jaettiin nyt toista kertaa ja sillä halutaan muistaa kaupunkia, joka panostaa lumilajien harrastamiseen, olosuhteisiin ja jossa hiihtolajit nähdään aktiivisessa roolissa ja kaupunkilaisten liikuttajina. Näissä asioissa Lahdessa on onnistuttu.  

– Lahti on yksi tunnetuimmista hiihtokaupungeista ja sillä on vankka perinne hiihtotapahtumien järjestäjänä. Lahden betoni, J-mutka ja inkkarikukkula ovat muodostuneet hiihtokansan keskuudessa käsitteiksi. Lahdessa on järjestetty seitsemät MM-kisat, maailmancupin osakilpailuja, Finlandia-hiihtoja sekä muita pienempiä ja isompia hiihtotapahtumia. Tänä vuonna Lahdessa kilpailtiin maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn Hopeasomman loppukilpailut. Kruununjalokivenä juhlavuodelle olivat Salpausselän 100-vuotisjuhlakilpailut. Kisat ovat pisimpään yhtäjaksoisesti Suomessa järjestetty urheilutapahtuma. Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen taustoittaa valintaa.

Lahdessa tieto Vuoden hiihtokaupunki -valinnasta otettiin tyytyväisenä vastaan. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen toteaa, että Lahden vahvuuksia erilaisten hiihtotapahtumien järjestämisessä ovat valmis infrastruktuuri ja asema kansainvälisenä ympäristöasioiden edelläkävijänä.

– Hiihto on olennainen osa koko Lahden identiteettiä, se on meille enemmän kuin urheilulaji. Nyt tähtäämme vuoden 2029 MM-hiihtojen isäntäkaupungiksi. Olemme toimineet seitsemän kertaa pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisaisäntänä, useammin kuin mikään muu kaupunki maailmassa.

– Teoilla ja valinnoilla Lahti korostaa liikunnan merkitystä ihmisen hyvinvoinnille, mahdollistaa asukkaille liikunnallisen elämäntavan ja vahvistaa vastuullista urheilumatkailua. Asukkaat ja kuntoilijat koko Suomesta hyödyntävät valmiita kisapaikkoja ja -latuja.

– Lahdessa on 180 kilometriä hiihtolatuja, ja jokaisella kuntohiihtäjällä on ainutlaatuinen mahdollisuus hiihtää MM-tason laduilla Salpausselän maastoissa. Eritasoisia ja helposti saavutettavia hiihto-, lenkkeily- ja luontoreittejä löytyy ympäri Lahtea ympäri vuoden, Timonen luettelee.