Siilijärven Ponnistuksessa parasta on yhteishenki

Ensimmäiset mäkikilpailut Siilinjärvellä on pidetty vuonna 1910, ja SiiPon ensimmäinen oma mäki ”Vanha Kuilu”  rakennettiin vuonna 1930. Vuosien varrella aluetta kehitettiin, ja Kuilun kisojen kulta-aikaa olivat 1940- ja 1950-luvut.  Mäkihyppytoiminta oli joitakin vuosia tauolla, ja vuonna 1976 Pentti Rautiainen aloitti mäkihypyn uuden nousukauden raivaamalla käyttämättä olleet mäkihyppymäet hyppääjien käyttöön. Moottoritien rakentamisen myötä mäkien paikka muuttui, ja yhteistyössä Siilin Sora Oy:n, Siilinjärven kunnan, Siilinjärven Hiihtoseuran ja SiiPon mäkijaoston kanssa rakennettiin uudet mäet vuosina 1989-1990. Tällä hetkellä Siilinjärvellä on käytössä ympärivuotisesti mäet K8, K17 ja K21 sekä talvikaudella K42. Perinteiset Kuilun kisat on järjestetty yhteensä 94 kertaa. Lisäksi Kuilulla kilpaillaan Jaskan muovimäkikisat, jotka on nimetty Jaakko Juvosen, paikallisen mäkihyppyaktiivin mukaan sekä AP:n kisat eli Ari-Pekka Nikkolan nimikkokilpailut. 

SiiPon mäkijaosto haluaa olla elinvoimainen ja aktiivisesti toimiva mäkihypyn ja yhdistetyn seura, jossa jokaisella harrastajalla tai tavoitteellisesti urheilevalla lapsella, nuorella ja aikuisella on hyvä olla.

”Parasta on SiiPo-henki, joka näkyy yhteisöllisyytenä ja haluna tehdä asiat parhaalla mahdollisella tavalla. Meille jokainen lapsi, nuori, perhe tai aikuinen on tervetullut harrastamaan tai kokeilemaan mäkihyppyä ja yhdistettyä”, kuvaa Siilinjärven seuratoimintaa mäkijaoston puheenjohtaja Irina Saarenkoski.

Siilinjärvellä voi harrastaa ja kilpailla tavoitteellisesti tai oman kiinnostuksen mukaan. Seuralla on kykyä tarkastella toimintaansa kriittisesti ja tehdä muutoksia. ”Avoimuus on myös tärkeää, seurassamme kaikista asioista voidaan puhua. Kaikkien arvostaminen, nuorten mukaan ottaminen toimintaan ja päätöksentekoon on osa arvojamme”, jatkaa Saarenkoski. 

Nykymuotoisen toimintansa haasteina seura pitää uusien harrastajien saamista mukaan sekä ohjaaja- ja valmennusresurssien riittävyyttä. ”Kaikkiin edellä oleviin asioihin on kehittämissuunnitelmat tehty. Kehittämistyössä isona apuna on seurassamme jo käytössä oleva Tähtiseura-alusta ja sitä kautta saatavat materiaalit. Seuran seuraava Tähtiseura-auditointi on tulossa marraskuussa”, kertoo Saarenkoski toiminnan kehittämisestä Siilinjärvellä.

Tällä hetkellä seuran tulevaisuus näyttää lupaavalle. Viime talvena seura sai mukaan suuren joukon uusia harrastajia, mutta kehityspolku on lähtenyt liikenteeseen jo muutama vuosikymmen sitten, alkaen vuodesta 1997. Vuonna 2010 kehitystyö aktivoitui valmennustiimi Jaakko Talluksen ja Timo Leppäsen avulla. Tämän jälkeen kehitys on mennyt eteenpäin hurjasti aktiivisten seuratoimijoiden kanssa Niina Meisin johtamana. Valmennustoiminnan kehittämisessä ovat olleet vuosien aikana mukana Heli Pomell, Kai Kovaljeff, Joonas Ikonen, Jari Meis, Timo Thure ja Jens Salumäe. Vuonna 2019  Siilinjärven Ponnistuksen mäkijaosto auditoitiin ensimmäisenä suomalaisena mäkiseurana OKM:n kriteerien mukaiseksi lasten ja nuorten Tähtiseuraksi.

”Päivittäisiä tähtihetkiä näemme niin harjoituksissa kuin kisoissa. Urheilun iloa, yhdessä tekemistä ja onnistumisia sekä pettymyksiä, joista aina opitaan. Seurana on hienoa olla osana mäkihypyn ja yhdistetyn yhteisöä, jossa kaikki ovat mukana suurella sydämellä – #seurasydän”, kuvailee Saarenkoski Siilinjärven Ponnistuksen toimintaa.

Ilkka Herola aloitti mäkihyppyharrastuksen Kuilun mäissä ja SiiPon väreissä.  Keväällä 2021 Kuilun K17 mäki nimettiin Ilkka Herolan mäeksi Ilkan yhdistetyn MM-hopean mitalin kunniaksi. (Kuva Jenni Kivioja)