Salpausselän kisat käynnistyivät vauhdikkaasti

© Janina Pitkänen

Salpausselän kisat ovat täydessä vauhdissa Lahdessa. Lauantaipäivän kilpailuohjelmaan mahtui maastohiihdon skiathlonit, yhdistetyn parisprintti ja mäkihypyn joukkuekisa.

Maastohiihto

Maastohiihdon yhdistelmäkilpailujen parhaimmista suomalaissijoituksista vastasivat Krista Pärmäkoski (9:s) ja Iivo Niskanen (8:s).

Naisten kilpailuun startattiin vauhdilla ja vauhtia pidettiin yllä läpi kisan. Parhaiten suomalaisittain sijoittunut Pärmäkoski aloitti kilpailun rauhassa, mutta kohenteli sijoitustaan heti suksien vaihdon jälkeen.

– Oli tiedossa, että lähdetään kovaa. Ajattelin, että se rauhoittuu siinä jossain vaiheessa, mutta se rauhoittuikin oikeastaan vasta kolmannella kierroksella. Kova alku näkyi vapaan osuuden alussa. Viimeinen vitonen tuli OK, pohti Pärmäkoski.

Kerttu Niskanen ylsi 12 parhaan urheilijan joukkoon. Niskanen koki, että pitkän kilpailutauon jälkeen kisa ei ollut katastrofi, mutta ei ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa. Suomalaisista maailmancupin pisteille ylsivät myös Johanna Matintalo (19:s), Laura Mononen (21:s) ja Riitta-Liisa Roponen (23:s).

Tulokset

Iivo Niskanen urakoi miesten skiathlonissa sijalle 8. Niskanen repäisi pienen eron muihin perinteisen osuuden viimeisellä kierroksella ja repäisyn tuloksena vapaan osuudelle irtosi kilpailun kärkiryhmä, jonka kesken käytiin kilpailu kärkisijoista.

Niskanen summasi kilpailun kolmeen pointtiin.

– Taktinen, kiihtyvä… ja yllättävän rankka, naureskeli Niskanen.

Maailmancupin pisteille hiihti myös Ristomatti Hakola (26:s). Perttu Hyvärinen jäi niukasti pisteiden ulkopuolelle ja hiihti maaliin sijalle 31.

Tulokset

Yhdistetty

Yhdistetyn maailmancup-kausi jatkui Lahdessa parisprintillä. Suomen joukkueet ylsivät kilpailussa sijoille seitsemän ja kymmenen.

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen olivat mäkiosuuden kahdeksansia. Eroa kärkeen syntyi reilu minuutti. Kilpailun hiihto-osuus muodostui suomalaisittain haastavaksi ja eroa kärkeen oli vaikeaa pienentää yksin hiihtäessä. Suomalaiskaksikko kohensi ladulla sijoitustaan yhdellä pykälällä ja oli lopputuloksien seitsemäs.

Suomen toisessa joukkueessa nähtiin parisprintin ensikertalainen, kun Otto Niittykoski hiihti ensimmäistä kertaa maailmancup-tasolla tätä vauhdikasta kilpailumuotoa.

– Tykkään näistä paljon. Oli hyvä päivä mäessä ja ladulla. Oli kyllä kivaa tänään, pohdiskeli Niittykoski.

Niittykosken kisapari Arttu Mäkiaho totesi kilpailun päätteeksi, että vaikka parisprintti oli Niittykoskelle ensimmäinen, niin ei varmastikaan viimeinen. Mäkiaho oli tyytyväinen päivän hiihtoonsa.

– Huomattavasti parempaa kuin viime viikonloppuna. Hiihdon osalta hyvä luotto huomiseen, kommentoi Mäkiaho.

Tulokset

Mäkihyppy

Viikonloppu Salpausselällä saatiin käyntiin myös mäkihypyn osalta, kun ohjelmassa oli lauantai-illan joukkuemäki.

Suomen joukkue sijoittui kilpailussa kahdeksanneksi ja jäi ilman toisen kierroksen kilpailupaikkaa. Suomalaiset kokivat, että hyppytuntuma tuntui olleen kadoksissa, vaikka oltiin kotimaan tutussa mäessä.

Mäkihypyn osalta viikonloppu jatkuu huomenna henkilökohtaisella kilpailulla.

Tulokset