Salpausselän kisat käynnistyivät vauhdikkaasti – miesten viestijoukkue teki historiaa

© Jesse Väänänen

Salpausselän kisat jatkuivat maastohiihdon viestikilpailuilla sekä yhdistetyn ja mäkihypyn henkilökohtaiset kilpailut.

Maastohiihto

Maastohiihdon maailmancup jatkui Salpausselällä viestihiihdoilla. Suomen ykkösjoukkueet nähtiin molemmat palkintopallilla. Naisten joukkue oli kolmas ja miesten joukkue toinen.

Suomen naiset aloittivat viestin vahvoilla perinteisen osuuksilla. Johanna Matintalo toi Suomen ensimmäiseen vaihtoon kärjestä ja Kerttu Niskanen taisteli vahvasti toisella osuudella, jolla ladulla vastustajina olivat muun muassa Therese Johaug ja Natalia Nepryaeva. Laura Mononen pääsi ensimmäiselle vapaan osuudelle toisena ja päästi Krista Pärmäkosken ankkuroimaan myös toiselta sijalta. Ebba Andersson onnistui omalla osuudellaan ja ohitti Pärmäkosken ankkuriosuudella, joten Suomen sijoitus oli lopulta kolmas.

Miesten viestikilpailu sykähdytti suomalaisittain. Suomalaiset hiihtivät vahvan kilpailun ja etenkin Iivo Niskasen sekä Joni Mäen vapaan osuudet olivat todella onnistuneita. Iivo Niskanen nosti omalla osuudellaan Suomen mukaan palkintopallikamppailuun ja päästi Joni Mäen oivallisilta paikoilta ankkuriosuudelle. Mäki on esittänyt tällä kaudella mahtavaa vauhtiaan ja jatkoi samalla tiellä tänään ankkuriosuudellaan. Mäki löi loppusuorataistossa Venäjän Alexander Bolshunovin ja toi Suomen maaliin toisena.

Maaliin tulon jälkeen nähtiin urheiluun kuulumatonta käytöstä, kun Bolshunov törmäsi tarkoituksenmukaisesti Mäkeen kaataen tämän. Venäjän joukkue hylättiin tapahtuman johdosta.

Yhdistetty

Ilkka Herola jatkoi yhdistetyn maailmancupissa tuttua kulkuaan ja päätti henkilökohtaisen kilpailun yhdeksänteen sijaan.

Herola oli mäkiosuuden jälkeen sijalla 20, lähes kaksi minuuttia kärjestä, mutta hiihto-osuuden nopein hiihtoaika nosti urheilijan taisteluun jopa kuudennesta sijasta.

– Tasapaksu päivä. Perus suorittamista, ei syytä huoleen. Hyvä taistelu ladulla, vähän jäi loppu kaivelemaan, olin turhan takana loppusuoralle lähtiessä, pohdiskeli lopulta yhdeksäntenä maaliviivan ylittänyt Herola

Muut suomalaiset jäivät pistesijojen ulkopuolelle. Arttu Mäkiaho oli 31:s, Perttu Reponen 32:s, Otto Niittykoski 33:s, Wille Karhumaa 34:s ja Waltteri Karhumaa 41:s.

Mäkihyppy

Kaikki suomalaiset selvittivät tiensä sunnuntaiseen varsinaiseen osakilpailuun. Niko Kytösaho ylsi ainoana suomalaisena toiselle kierrokselle Salpausselän henkilökohtaisessa kilpailussa ja oli 24:s.

Kytösaho hyppäsi kilpailussa kaksi tasaista hyppyä, jotka kantoivat 121 ja 120 metriä. Pisteitä suomalaishyppääjä kerrytti 238,7 pistettä

– Kiva oli vetää toisella kierroksella, sai täyden kisan. Ja tietysti pisteitä, totesi Kytösaho

Muita suomalaisia ei nähty tänään toisella kierroksella. Jarkko Määttä oli 35:s, Antti Aalto 36:s ja Eetu Nousiainen 44:s.