Ruka Nordicin ensimmäinen päivä käynnistyi vauhdikkaasti

Ruka Nordic käynnistyi tänään perjantaina vauhdikkaasti, kun kilpailuohjelmassa oli maastohiihdon perinteisen sprintit ja yhdistetyn henkilökohtainen kilpailu 5 kilometrin hiihto-osuudella. Ilta huipentuu mäkihypyn karsintaan klo 18.10 alkaen.

Päivän suomalaisnimet olivat Johanna Matintalo, Katri Lylynperä ja Joni Mäki, jotka raivasivat tiensä vahvasti sprinttien finaaleihin.

Maastohiihto

Maastohiihdon maailmanucupkausi käynnistyi perinteisen sprinttihiihdoilla Rukalla. Erinomaisesti sujuneen karsinnan jälkeen erissä hiihti 13 urheilijaa, kuusi naista ja seitsemän miestä.

Erävaihe starttasi upeasti, kun alkueristä välieriin jatkoi neljä urheilijaa ja finaalissa hiihti kaksi naista sekä yksi mies. Kokonaisuudessaan tuloksellisesti sprintissä hiihdettiin lähes 10 omaa parasta maailmancupsijoitusta.

Johanna Matintalo nousi päivän ykkösnimeksi ollen naisten finaalin neljäs. Katri Lylynperä täydensi upeasti viidennellä sijalla.

– Tänään oli yllättävä päivä. Välierä oli tavoitteena, ja finaalipaikka oli ihan yli odotusten tänään. Ja siitäkin olin yllättynyt, että finaalissa pystyin haastamaan, enkä ollut statisti, sanoi iloinen Matintalo.

Finalistien takana Jasmi Joensuu oli yhdeksäs voittaen oman alkueränsä, Krista Pärmäkoski 13:s, Anne Kyllönen 23:s ja Maaret Pajunoja 30:s.

Tulokset I naiset

Miehissä Joni Mäki ylsi kuudenneksi. Mäki voitti sekä alkueränsä että välieränsä.

– Aika huojentunut fiilis, kun monta monta vuotta on finaalipaikkaa metsästetty, ja nyt se tuli kotiyleisön edessä Rukalla. Mikä sen maukkaampaa. Kyllä terävä jalka oli päivän salaisuus, iloitsi Mäki.

Mäen takana Lauri Mannila oli maailmancupdebyytissään 15:s, Lauri Vuorinen 16:s, Verneri Suhonen 20:s, Ristomatti Hakola 21:s, debytantti Niilo Moilanen 22:s ja Juuso Haarala 23:s.

Tulokset I miehet

Naisten valmentaja summaa päivän onnistumiset alla olevassa twitter-nostossa.

Yhdistetty

Yhdistetyn maailmancup-kausi käynnistyi henkilökohtaisella kilpailulla. Rukalla hypätään HS142-mäestä ja tänään hiihto-osuudella rykäistiin 5 kilometrin matka. Parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi Ilkka Herola, joka oli päivän 18:s. Herola oli ladulla kilpailun toiseksi nopein.

Herola hyppäsi mäkiosuudella 125 metriä, joka oikeutti sijaan 22. Suomalaisurheilija jäi kärjestä reilut kaksi minuuttia. 5 kilometrin hiihto-osuuden Herola urakoi vajaaseen 12 minuuttiin.

– Odotetunlainen kauden avaus. Mäessä vähän hankalaa ja ihan hyvä hiihto, aika klassikko.
Hyvä olo jäi fyysisesti suorituksena, pohti Herola.

Rukan mäki on aiemminkin ollut suomalaisurheilijalle haastava. Herola ei ole huolissaan hyppyvireestään.

– Mäessäkin on potentiaali olemassa, ei ole missään syvällä se homma, totesi Herola.

Muut suomalaiset jäivät maailmancupin pisteiden ulkopuolelle. Otto Niittykoski päätti kilpailun sijalla 41, Rasmus Ähtävä oli 47:s ja Waltteri Karhumaa 48:s. Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho eivät startanneet hiihto-osuudelle.

Tulokset

Mäkihyppy

Mäkikarsinta oli suomalaisittain vaikea. Nollatuulissa hypätyssä karsinnassa vain hyvää alkukauden virettä esittänyt Niko Kytösaho venytti hyppynsä tarpeeksi pitkälle.

– Aika hankala päivä oli tänään, joka hypyllä oli vähän hakemista. Ihan selkeitä tekniikkavirheitä. Hyvä kuitenkin, että tuollaiset heikommatkin hypyt riittää ihan selkeästi kisaan, Kytösaho kommentoi karsinnan jälkeen.

Tulokset