Krista Pärmäkoski viides Rukan väliaikalähtökilpailussa – Eero Hirvonen 15:s yhdistetyssä

© Jesse Väänänen

Ruka Nordicin toinen päivä käynnistyi jo aamuvarhain mäkihypyn karsinnalla, joka siirtyi eiliseltä illalta lauantaille. Kilpailuohjelmassa lauantaina oli mäkihyppy HS142 -mäestä, yhdistetyn henkilökohtainen kilpailu 10 kilometrin hiihto-osuudella sekä maastohiihdon miesten ja naisten 10 kilometrin perinteisen tyylin väliaikalähtökilpailut.

Mäkihyppy

Mäkihypyn kilpailut saatiin Rukan maailmancupin osalta käyntiin tänään. Kilpailun karsinta siirrettiin eiliseltä illalta lauantaiaamuun. Kilpailun karsinnassa oli mukana kaikkiaan 10 suomalaista, joista Eetu Nousiainen, Antti Aalto ja Niko Kytösaho hyppäsivät itsensä mukaan kilpailuun. Itse kilpailussa suomalaisten hypyt eivät riittäneet toiselle kierrokselle. Nousiainen sijoittui parhaana suomalaisena sijalle 38. 127,5 metrin hypyllä. Aalto hyppäsi 118,5 metriä ollen päivän 47. ja Kytösaho 116,5 metriä ollen lopputuloksissa 48.

– Aika karu päivä oli tänään mutta hyvä asia tässä on se, että heti huomenna päästään yrittämään uudestaan. Rukan mäki on yksi maailman parhaista mutta toki myös haastava ja vaativa. Lähdetään huomista kohti sillä ajatuksella, että meidän pitää uskoa siihen, että oma hyvä suoritus riittää. Meillä on hyvä harjoitusviikko takana ja paljon hyviä suorituksia. Pitää vaan uskoa ja luottaa siihen, että se riittää mitä me osataan tehdä. Ei tarvitse tehdä yhtään sen enempää, miesten päävalmentaja Janne Väätäinen summasi päivää.

Mäkikilpailun voittoon hyppäsi Slovenian Anze Lanisek, joka kukisti tiukassa voittokamppailussa Itävallan Stefan Kraftin. Lanisekin hypyt kantoivat 149 ja 141,5 metriä. Kilpailun kolmas oli Puolan Piotr Zyla. Kilpailut Rukan HS 142 -mäessä jatkuvat sunnuntaiaamuna.

Kilpailun tulokset

Maastohiihto

Maastohiihdon lauantain ohjelmassa oli 10 kilometrin perinteisen väliaikalähdöt. Suomalaisittain parhaista sijoituksista vastasivat Krista Pärmäkoski (5:s) ja Perttu Hyvärinen (9:s).

Krista Pärmäkoski jäi viiden sekunnin päähän podium-sijoituksesta. Voittajaan Ebba Anderssoniin eroa kertyi 18,3 sekuntia.

– Kaikkeni kyllä annoin. Tuli aika kova alku, kun yleisö huusi niin kovaa ladun varressa ja oli vaikea malttaa. Mahtava yleisö oli, pohti Pärmäkoski.

Suomen naisten joukkuepanos oli hyvä, kun Pärmäkosken lisäksi myös Kerttu Niskanen mahtui 10 parhaan joukkoon, neljä suomalaista hiihti 15 parhaan joukkoon ja seitsemän suomalaista oli 30 parhaan joukossa. Yksi onnistujista oli Katri Lylynperä, joka teki huiman hiihdon ja oli kilpailun 15:s.

– Oli tosi hyvä kisa. Lähti aika napakasti liikenteeseen, ehkä vähän loppuun hyydyin. Onneksi maaliviiva tuli tänään riittävän nopeasti vastaan, kommentoi Lylynperä.

Miesten kilpailun onnistujia Hyvärisen lisäksi oli muun muassa Lauri Lepistö, joka hiihti sijalle 18. Sijoitus oli Lepistölle uran paras ja suomalaisurheilija otti taskuunsa myös uransa ensimmäiset distanssipisteet.

– Oli aika hullu kisa. Tosi nopeatempoinen ja sai kyllä lyödä sen mitä hanskasta lähti. Jos olisi vielä jotain peesiä saanut, niin siitä olisi ollut iso hyöty tänään. Oli OK hiihto ja mielestäni olen tämän sijoituksen jo viimein ansainnut, kommentoi Lepistö viitaten distanssincupin pisteisiin, jotka ovat häntä kiertäneet.

Naiset | Miehet

Yhdistetty

Yhdistetyn lauantain ohjelmassa oli henkilökohtainen kilpailu 10 kilometrin hiihto-osuudella. Eero Hirvonen jatkoi eilisen tapaan parhaana suomalaisena, ja oli lopputuloksissa sijalla 15. Mäkiosuudella Hirvosen hyppy kantoi 127 metriä, mikä oikeutti sijalle 18. 10 kilometrin hiihto-osuudella puolestaan Hirvosen hiihto oli alussa vahvaa, mutta loppua kohden vauhti alkoi hiipua. Suomalainen jäi kärjestä noin kaksi minuuttia.

– Kokonaisuutena ihan hyvä setti. Hiihto oli vähän pettymys, tein siinä liikaa töitä. Kisahyppy ihan tasapainoinen ja hiihdossakaan ei mitään suurempaa ongelmaa. Tänään ei vain ollut ihan niin maaginen päivä, Hirvonen summaa.

Ilkka Herola oli vahvan hiihto-osuuden jälkeen lopputuloksissa sijalla 21. Leevi Mutru hiihti myös pisteille ollen 27:s. Otto Niittykoski oli 38:s, Rasmus Ähtävä 39:s, Arttu Mäkiaho 44:s ja Jesse Pääkkönen 48:s. Waltteri Karhumaa ei startannut hiihto-osuudelle.