Rautionaho ja Kytösaho suurmäen Suomen mestareiksi Lahdessa

Kuvaaja: Marianna Saren

Suurmäen SM-kilpailut käytiin maanantaina Lahdessa Salpausselän kisojen jälkimainingeissa. Suomen mestareiksi hyppäsivät Ounasvaaran Hiihtoseuran Jenny Rautionaho ja Paimion Urheilijoiden Niko Kytösaho.

Lahden suurmäessä neljänkymmenen urheilijan voimin hypätty kisa venyi hieman vaihtelevan tuulen vuoksi. Kisa saatiin kuitenkin vietyä turvallisesti läpi ja naisten Suomen mestariksi liiteli odotetusti Jenny Rautionaho 96,5 ja115,5 metrin hypyillä.

”Olosuhteet oli kyllä aika haastavat, onneksi kisa saatiin turvallisesti vietyä läpi. Tosi hienoa, että porukka uskaltaa lähteä haastamaan minua, vaikka olenkin maailmancupin kärkihyppääjä. Viimeksi suurmäen SM-kisoissa oli kolme naista, nyt oli seitsemän. Mitä sen sitten voi olla ensi vuonna”, pohti Rautionaho myös naisten mäkihypyn aikaisempaa parempaa tilaa.

Naisten hopealle hyppäsi Jokilaakson Mäkiseuran Sofia Mattila, joka edusti tammikuussa nuorten olympialaisissa Korean Gangwonissa. Suoritukset eivät Lahdessa harjoittelevaa Mattilaa tyydyttäneet.

”Oli aika surkeita hyppyjä tänään. Oli kuitenkin ihan kivaa hypätä, on erilainen fiilis, kun on enemmän kilpailijoita mukana”, seuraavaksi harjoittelujaksoa odottava Mattila summasi kisaa. 

Suurmäen SM-kisoissa monen muun tapaan ensimmäistä kertaa hypännyt Lahden Hiihtoseuran Heta Hirvonen liiteli pronssille. Mattilan tavoin nuori urheilija oli pettynyt hyppyihinsä. 

”Oli aika huonot hypyt tänään. Ensimmäisellä kierroksella, kun hyppäsin ensimmäisenä tauon jälkeen, latu oli huurteinen, mikä kyllä vaikutti vauhtiin. Toinen hyppy oli jo vähän parempi, vauhditkin ihan ok, mutta en ihan onnistunut”, seuraavaksi yhdistetyn maailmancupiin Norjan Osloon ja Trondheimiin matkustava Hirvonen sanoi.

Kytösaho sisuuntui sunnuntain kehnon päivän jälkeen

Neljäs kisapäivä Salpausselällä toi Niko Kytösaholle suurmäen Suomen mestaruuden ylivoimaisella 320.2 pisteen potilla. Kytösahon hypyt kantoivat 124,5 ja 126 metriä.

”Eilen oli kaikkein huonoin päivä, jostain syystä eilen ei oikein mikään onnistunut. Mutta tänään sain samanlaisia, mitä joukkuemäessä oli lauantaina, oli hyvä hyppypäivä tänään. Hieno juttu, että sai eilisen jälkeen kurssin käännettyä”, iloitsi Kytösaho. 

Kytösaho piti maanantai-illan kisa-aikataulusta.

”Mun mielestä ihan kiva, että sai tähän samaan settiin tämän kisan heti maailmancupviikonlopun jälkeen. Itsellä ei ehkä ollut päätähtäin tässä päivässä, mutta aina, kun laitetaan numerolappu rintaan, niin lähdetään voittamaan ja hyppäämään hyvin”, tiivisti Kytösaho urheilijan ajatukset.

Päivän ehkä iloisin hyppääjä oli hopealle hypännyt Seinäjoen Hiihtoseuran Paavo Romppainen. Lahden suurmäki on tullut Lahdessa harjoittelevalle Romppaiselle tutuksi. 

”Siitä on tullut mun ystävä, ei se aina ole sitä ollut. Hopeamitali ei ollut yllätys. Tiesin, että olen kunnossa ja nyt oli oikea aika näyttää se. Tuntuu kyllä mielettömän hyvältä. Tää on fiilis laji ja silloin, kun on itseluottamusta, niin tästä pystyy nauttimaan”, tiivisti Romppainen tuntemuksiaan.

SM-pronssille hyppäsi Puijon Hiihtoseuran Henri Kavilo, jolla oli takana Kytösahon tapaan tiivis maailmancupviikonloppu Salpausselällä.

”Viikonlopusta jäi positiivinen vire päälle. Ensimmäinen kierros oli hyvä hyppy, toinen oli sitten hieman heikompaan keliin hieman heikompi. Ihan tyytyväinen, että mitalin sai kairattua. Viikonloppuna olin kuitenkin joka päivä se viides mies, nyt kolmas, petrausta sekin”, kertoi loppukautta kohden nousukuntoinen ja Lahden Continental Cupissa kilpailukautta jatkava Kavilo.

Lahden Hiihtoseuran tiivis kilpailujen järjestäminen jatkuu tulevana viikonloppuna mäkihypyn ja yhdistetyn Continental Cupin osakilpailuilla 8.-10.3.2024.

Tulokset