Rautionaho, Aalto ja Niittykoski suurmäen SM-kultamitalisteiksi – Ahonen liiteli pronssille

Jaakko Haapala

Mäkihypyn ja yhdistetyn suurmäen SM-kilpailut päättivät lajien superviikonlopun Lahdessa. Suurmäen mestareiksi hyppäsivät Ounasvaaran Hiihtoseuran Jenny Rautionaho ja Kiteen Urheilijoiden Antti Aalto. Yhdistetyn suurmäen mestariksi urheili Ylistaron Kilpa-Veljien Otto Niittykoski

Antti Aalto hyppäsi vahvasti koko viikonlopun ajan Lahdessa voittaen sekä lauantain Modeo Cupin osakilpailun että sunnuntain Suomen mestaruus -kisan. Parempaan hyppykuntoon kohti Pekingiä mentäessä suuntaava Aalto hyppäsi 121 ja 122,5 metriset siivut. 

”Hypyt oli jo parempia. Nyt on saanut vauhtimäen asentoa paremmaksi, että pääsee tekemään tekniikkaa oikealla tavalla hyppyripöydän päällä. Nyt sain jo palaset kohdilleen paremmin. Jos näin hypyt jatkuvat, niin kyllä tästä hyvä paketti tulee”, kertoi iloinen Aalto.

Hopealle hyppäsi Puijon Hiihtoseuran Eetu Nousiainen. Toinen Nousiaisen tavoitteista, Janne Ahosen voittaminen Lahen betonissa, toteutui, mutta SM-kulta karkasi vielä tänään. 

”Ei ollut ihan niin hyviä hyppyjä tänään kuin eilen, pikkasen jäykkää ja hätäistä. Tiukka kamppailu oli kuitenkin Antin Kanssa ja Jannekin nousi toisella hypyllä. Osaa tuo poika näköjään tuosta kotimäestä hypätä”, naurahti Nousiainen, joka mielii seuraavaksi kilpailemaan maailmalle. 

SM-kilpailut herättivät runsaasti mielenkiintoa mäkilegenda Janne Ahosen palatessa Lahden suurmäkeen. Ahonen lunastikin odotukset ollen SM-kisan kolmas 110 ja 116 metrin hypyillään. 

”Oli kiva huomata, että sankoin joukoin kisaa seurattiin. Mä luulen, että tämä kisa meni niin hyvin kuin se ikinä voi mennä. Siellä oli oikeat miehet edellä ja mä selviydyin kunnialla”, fiilisteli Ahonen kisan jälkeen. 

Naisten kilpailun vei nimiinsä suurmäessä viihtyvä Jenny Rautionaho, joka liiteli 103,5 ja 115,5 metriset hypyt. Suomen mestaruus -hopean liiteli Helsingin Mäkihyppääjien Julia Kykkänen ja pronssille Lahden Hiihtoseuran Julia Tervahartiala

Miesten yhdistetyssä Otto Niittykoski urakoi sunnuntaina sekä mäkihypyn suurmäen kisan, jossa Niittykoski oli kymmenes, sekä yhdistetyn kilpailun vieden Suomen mestaruuden itselleen. 

Edelliset viikot ovat olleet Niittykoskelle haastavat, kun Val di Fiemmessä mies joutui turvautumaan lainavarusteisiin ja kaatui kilpailuhyppynsä niin, että seurauksena oli aivotärähdys. Päivän kisa oli ehjä ja Niittykoski olikin tyytyväinen, että pääsi jälleen kilpailemaan. 

”Oli vähän kysymysmerkki, että miten täällä menee, mutta mäkikisassa tuli hyviäkin hyppyjä, niin taas uskoo, että pystyy niihinkin. Hiihto oli olosuhteisiin nähden yllättävänkin hyvä”, Niittykoski pohti.

Nuoren urheilijan kunto on kuitenkin hyvä.

”Jospa kaikki huono tuuri on käytetty ja näyttää siltä, että ihan hyvässä kunnossa kaiken tämän kaiken jälkeen kuitenkin on”, mietti Niittykoski, joka suuntaa seuraavaksi Klingenthaliin Continental Cupiin. 

Hopealle urheili Vuokattisport Clubin Rasmus Ähtävä ja pronssille Tampereen Pyrinnön Aleksi Lankinen

Tulokset mäkihyppy I yhdistetty

Urheilijoiden kommentit SoundCloudissa

Kilpailutunnelmia viikonloppuna Lahden Hiihtoseuran facebookissa ja instagramissa