Pyhäjärvellä ratkotaan kauden ensimmäiset maastohiihdon nuorten SM-tittelit – mukana useita satoja kilpailijoita

Touho Häkkinen

Pyhäjärven Honkavuoren haastavat ladut odottavat huippukuntoisina helmikuun viimeisen viikonlopun koitoksia, kun valtakunnan parhaat hiihtolupaukset mittelevät paremmuudesta kauden ensimmäisissä nuorten SM-hiihdoissa 24.-26.2.2023. Kisojen järjestelyvastuussa ovat paikalliset hiihtoseurat Pohti SkiTeam, Lamminahon Ahto sekä Pyhäjärven Pohti. Eikä mainitsematta voi jättää useita kymmeniä talkoolaisia, jotka mahdollistavat kilpailijoille ja katsojille unohtumattoman hiihtoelämyksen.

Lähtölaukaus kisarupeamalle saadaan jo perjantaina 24. helmikuuta, kun 76 joukkuetta kilpailee N18-, N20-, M18- ja M20-sarjoissa. Miehet hiihtävät kolme osuutta sisältävässä viestissä viisi kilometriä osuutta kohti, naiset kolme kilometriä. Lauantaina 25. helmikuuta vuorossa ovat vapaan sprintit, joissa mukana ovat viestisarjojen ikäluokkien lisäksi myös alle 23-vuotiaat. Suomen-mestaruuksista taistelee päivän aikana 338 urheilijaa. Eniten ilmoittautuneita on N18-sarjassa, yhteensä 83. Kisaviikonlopun päättävät sunnuntain 20 kilometrin vapaan yhteislähdöt. Lähtöviivalle on ilmoittautunut peräti 361 hiihtolupausta.

Pyhäjärven nuorten SM-hiihtojen kilpailunjohtaja Jukka Lehtosaari kertoo kisajärjestelyjen sujuneen aikataulussaan.

– Mitään yllätyksiä ei ole tullut. Kilpailijoita ilmoittautui aika tarkasti, mitä arvioimme edellisvuosien kisojen perusteella. Olemme saaneet kasaan sellaisen kisaorganisaation, mitä suunnittelimme, kokoaa Lehtosaari.

Suomen parasta nuorten hiihtoherkkua pääsee seuraamaan paikan päällä ilmaiseksi. Myöskään etäkannattajia ei ole unohdettu, koska kisoista lähetetään verkossa päivittäin suoraa livelähetystä.

– Kisoissa on käytössä puhelimiin ladattava mobiilikäsiohjelma, jota ei ole koskaan aikaisemmin ollut maastohiihtokilpailuissa Suomessa. Pystymme päivittämään sitä myös kisojen aikana, Lehtosaari hehkuttaa ja jatkaa:

– Se on kisajärjestäjille hyvä asia, koska painettu käsiohjelma on menettänyt vähän merkitystään, ja joka kisoissa pitää kuitenkin olla käsiohjelma. Katsojia hemmotellaan myös kahvilapalveluilla ja kisakeskuksesta löytyy lisäksi VIP-alue.

Pyhäjärvellä ratkotaan nuorten SM-mitaleiden kohtalo kolmatta kertaa 2000-luvulla. Edelliset kerrat olivat kymmenen ja 20 vuotta sitten. Myös aikuisten arvokisoja Honkavuoren laduilla on hiihdetty useaan otteeseen. Vuonna 2021 samoissa maisemissa kilpailtiin yleisten sarjojen SM-mitaleista ja vuonna 2015 vuorossa oli Suomen Cupin osakilpailu. Vuonna 2010 Honkavuoren valtasi veteraanien SM-hiihdot.

Ehkä ikimuistoisimpana järjestäjille on kuitenkin jäänyt mieleen maalis- ja huhtikuun taitteen 2007 yleisten sarjojen SM-kisat, joissa lumipula meinasi perua koko kisat. Tuolloin talkoolaiset ajoivat koko kisaviikon ajan lunta Pyhäjärven jäältä ja lahtien poukamista noin 150 traktorikuormaa päivässä. Kisapäivinä lämpötila kipusi parhaimmillaan yli kymmenen lämpöasteen, mutta kilpailu-urakka saatiin vietyä onnistuneesti haasteista huolimatta läpi.

Nyt kilpailtavat nuorten SM-kisat ovatkin jo seitsemännet arvokisat Honkavuorella 2000-luvulla. Kilpailunjohtaja Jukka Lehtosaari kokee hyödylliseksi, että Honkavuorella on järjestetty arvokisoja tasaiseen tahtiin.

– Täällä on ollut arvokisoja säännöllisesti jo neljännesvuosisadan ajan. Tietysti järjestävä porukka vaihtuu, mutta jatkumoa on ja aina on mukana kokeneita tekijöitä. Voi olla luottavaisin mielin, koska kokemusta löytyy, mutta siihen ei voi silti kokonaan tukeutua, vaan tehdä järjestelyjä kuin kyseessä olisi ensimmäinen kerta, painottaa Lehtosaari.

Tapahtumasivut