Puheenjohtajan tervehdys

Hyvät lumilajien ystävät,

”Krista Pärmäkosken villi voittohuuto toi riemua vaikeisiin aikoihin – urheilu on tarjonnut korona-apatian lääkkeeksi vahvoja elämyksiä”. Näin kirjoitti toimittaja Tero Hakola Helsingin Sanomissa Oberstdorfin kisojen jälkeen 12.3.2021. Se oli Tero Hakolalta osuvasti sanottu.

Hienot lumiolosuhteet koko maassa ovat tarjonneet suomalaisille mahdollisuuden upeisiin, omakohtaisiinkin riemun kokemuksiin ladulla ja mäessä. Moni on löytänyt lumilajien nautinnon uudestaan. Meillä on ollut todellinen hiihtobuumi.

Olen päättyneen, todella haastavan kauden osalta iloinen monista asioista. Kulunut hieno lumitalvi on yksi merkittävimmistä.

Huippu-urheilussa Oberstdorfin kolme mitalia, useat hyvät sijoitukset, parhaat henkilökohtaiset arvokisasuoritukset ja ensikertalaisten onnistumiset antavat aihetta iloon. Lisäksi joukkueen taistelutahto ja hyvä ilmapiiri välittyivät monien palautteiden perusteella kotikatsomoihinkin. Myös huoltotiimi onnistui erityisesti kisojen alkupuolella erinomaisesti ja tarjosi urheilijoillemme mahdollisuuden hyviin suorituksiin.

Huippu-urheilussa upea onnistuminen oli myös neljä mitalia nuorten MM-kisoissa Vuokatissa. Se antaa uskoa tulevaisuuteen ja kannustaa nuoria urheilijoitamme eteenpäin matkalla aikuisten sarjojen huipulle.

Alppilajien maajoukkueet ovat nuorentuneet reilusti viime vuosina. Suomen joukkueiden top 15 -sijoitukset MM-tasolla sekä alppi- että freestylehiihdossa olivat odotusten mukaisia.

Me voimme olla tyytyväisiä ja helpottuneita, että maailmancupin kisat sekä Rukalla että Lahdessa kyettiin järjestämään suunnitellusti. Terveysturvallisuuden vaatimukset teettivät paljon lisätyötä, mutta kaikki sujui hyvin. Myös alppilajien puolella Levin ja Rukan maailmancupin kilpailut onnistuivat suunnitellusti. Näiden kisojen onnistumisella on urheilullisen puolen lisäksi erittäin suuri taloudellinen merkitys.

Vuokatissa rakennettu terveysturvallinen kupla osoittautui erittäin toimivaksi malliksi järjestää kisat koronasta huolimatta. Sen mallin mukaan meillä toimittiin kaikissa kisoissa. Itse Vuokatissa järjestettiin kahdeksan arvokisatapahtumaa, joissa oli yhteensä lähes 7000 starttia. Kisat vaativat valtavan työmäärän ja kaikki sujui hienosti.

Monia kansallisia kilpailuja jouduttiin myös perumaan. Se on ikävää erityisesti nuorten kannalta. Hiihtoliiton ohje kaikille kisajärjestäjille on ollut johdonmukaisesti, että suosittelemme noudattamaan paikallisten terveysviranomaisten suosituksia. Olemme halunneet toimia vastuullisesti ja Hiihtoliitolla itsellään ei ole ollut mandaattia kisojen perumiseen tai siirtämiseen. Haasteena on ollut terveysviranomaisten erilainen linja eri puolilla Suomea.

Kehitettävääkin aina on. Huippu-urheilun osalta minua askarruttaa kovasti, miten turvaamme nuorten lupaavien urheiljoidemme kehityksen aikuisten sarjojen maailman huipulle. Siihen liittyy valmennuksen lisäksi nuorten koko elämäntilanne. Urheilijoiden sosioekonomisen aseman parantaminen, opintojen mahdollistaminen jne. Tarvitaan varmasti yksilöllisiä ratkaisuja kunkin nuoren urheilijan tarpeista lähtien. Tämä on vahvasti myös Olympiakomitean agendalla.

Elinvoimaiset seurat on yksi Hiihtoliiton strategian kulmakivistä. Sitä sen on todella syytä ollakin, jotta turvaamme lajiemme vetovoiman myös tulevaisuudessa. Olemme vahvistamassa seuratoimintatiimiämme osana tämän tärkeän osa-alueen kehitystyötä.

Lopuksi on aika esittää sydämelliset kiitokset moneen suuntaan. Yhteistyö Opetus- ja kulttuuriministeriön vastuuhenkilöiden kanssa on ollut erinomaista. Hyvä vuorovaikutus, asioihin paneutuminen ja ratkaisukeskeisyys kuvaavat hyvin yhteistyötämme.

Suuri kiitos kuuluu myös alueellisille terveysviranomaisille, joiden kanssa on yhdessä toimien voitu järjestää kisoja.

Henkilökunta ja vapaaehtoiset niin Hiihtoliitossa kuin seuroissa ovat tehneet valtavan työn ja joutuneet venymään koronan aiheuttaman lisätyön paineissa kohtuuttomastikin. Arvostan suuresti sitä omistautumista, jota olen nähnyt joka puolella Suomea.

Kiitos kuuluu tietenkin myös urheilijoillemme, valmentajille ja huoltojoukoille, joille kisoihin valmistautuminen on ollut näissä oloissa tosi haasteellista.

Ja iso kiitos vielä yhteistyökumppaneillemme, jotka ovat entistäkin tärkeämpiä haastavina aikoina.

Talviurheilukausi on nyt ohi ja on aika hieman hengähtää. Suunnitelmia toki tehdään tiiviisti kohti olympiakautta ja parin viikon kuluessa julkistamme maajoukkueet taustavoimineen.

Kiitos paljon vielä kerran, aurinkoista kevättä ja hauskaa vappua Teille kaikille.

Markku Haapasalmi
Hiihtoliiton puheenjohtaja