Pohti SkiTeamissä yhteisöllisyydellä ja aktiivisella fanikulttuurilla on suuri merkitys seuran toiminnalle – ”Esiinnymme kisapaikoilla joukkueena, emme yksittäisten hiihtäjien edustajina”

© Touho Häkkinen

Pohti SkiTeam on hiihdon erikoisseura, joka perustettiin Pyhäjärven Pohdin alaisuuteen vuonna 2013. Pyhäjärven Pohti on vuonna 1934 perustettu yleisseura.

– Toimimme alkuun pari vuotta Pohdin hiihtojaoston alla, ja sen jälkeen SkiTeam oli omana jaostonaan hiihtojaoston rinnalla. Keväällä 2019 irtaannuimme omaksi hiihdon erikoisseuraksi. Irtaantuminen Pyhäjärven Pohdista tapahtui hyvässä hengessä, saimme valmiiksi ’brändätyn’ SkiTeamin nimen ja Pohdin ’vanhat’ värit käyttöömme, Pohti SkiTeamin manageri Kauko Tikkanen kertoo. 

Hiihdon erikoisseuraa on rakennettu vuosi vuodelta pienin askelin. Pohti SkiTeamin ensimmäisenä vuotena seurassa oli kahdeksan hiihtäjää, ja tällä kaudella määrä on noussut viiteentoista. Seura on myös nostanut tavoitteitaan vuosi vuodelta, ja tällä hetkellä seuran tavoitteena on nousta hiihdon ykkösseuraksi miesten osalta Suomessa. 

Miesten ryhmän rinnalla Pohti SkiTeamillä on ollut noin neljä vuotta junioriryhmä. Lisäksi seura pohtii mahdollisuuksia ottaa tulevaisuudessa mukaan myös naishiihtäjiä.

– Pyrimme tarjoamaan kokonaisvaltaista palvelua, isolla rahalla emme pysty houkuttelemaan hiihtäjiä. Hiihtäjillämme on menestykseen pohjautuva ’bonuspalkkiojärjestelmä’, ja yhteistyökumppaneiden tukemana pystymme tarjoamaan hiihtäjillemme hammashuollon paikallisesta hammashoitolasta, etälääkäripalvelun, lisäravinnehuollon ja aiemmin myös edullisesti hiihtäjien autoihin rengashuollon/renkaat, Tikkanen avaa.  

Pohti SkiTeamillä on ollut oma huoltoryhmä jo kuusi vuotta, ja oma huoltorekkakin on käytössä jo neljättä kautta. Aktiivinen ryhmä järjestää yhteisiä leirejä, ja kisareissuilla koko ryhmä majoittuu samassa majapaikassa.

Selkeät vastuualueet, yhteishenki ja yhdessä tekeminen muodostavat vankan pohjan seuran toiminnalle

Tikkasen mukaan seuran parhaita puolia ovat riittävän pieni johtoryhmä, jäseniltä löytyy yritys- sekä liike-elämän kokemusta ja jokaisella on omat vastuualueensa. Lisäksi seurasta löytyy oma manageri, mediapäällikkö sekä huoltoryhmä. Näiden lisäksi seuran toimintaa ohjaavat hyvä yhteishenki, yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys. 

– Esiinnymme kisapaikoilla joukkueena, emme yksittäisten hiihtäjien edustajina. Meillä on hieno faniryhmä, ja meiltä löytyy oma kannustuslaulu. Pohti SkiTeamiä on kuvattu monessa yhteydessä yhdellä sanalla – yhteisöllisyys. Pyrimme auttamaan ja tarjoamaan nuorille urheilijoille kehittymisen polun kansalliselle ja kansainväliselle huipulle, Tikkanen kuvaa. 

Seuralta löytyy myös laaja yhteistyökumppaneiden verkosto, ja seura järjestääkin monia hiihtäjien, heidän taustajoukkojensa sekä sponsoreiden yhteisiä tilaisuuksia. 

Seuran haasteiksi Tikkanen nostaa pienen ydinryhmän, joka toimintaa pyörittää. Tikkanen toivookin, että seura saisi tulevaisuudessa lisää innokkaita ja intohimoisia tekijöitä mukaan toimintaan. Lisäksi pieni talousalue tuo haasteita varainhankintaan. Tasokkaan naisjoukkueen saaminen seuraan mukaan on lähitulevaisuuden tähtäimessä, mikä vaatii myös omistautumista sekä pitkäjänteistä työtä koko seuralta. 

Erinäisistä haasteista huolimatta Tikkanen näkee Pohti SkiTeamin tulevaisuuden kirkkaana. Töitä tehdään laajalla rintamalla nöyrin mielin. 

– Pohti SkiTeam tunnetaan jo laajalti hyvin menestyneiden hiihtäjiemme ansiosta. Myös fanit ja seuran värit ovat olleet hyvin esillä kaikissa kotimaan arvokisoissa. Olemme kiitollisia uskollisille hiihtäjillemme, ja uskon että saamme joukkueen pysymään kasassa nykyisessä tasossaan tulevinakin vuosina, Tikkanen kiittelee. 

Tähtihetkiä seuralta löytyy vuosien varrelta monia sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Tähtihetkien joukosta löytyy niin SM-kultaa, nuorten MM-kultaa, MM-hopeaa kuin Olympia-hopeaakin. 

Pyhäjärven nuorten SM-hiihdot ovat kolmen seuran yhteistyön tulos

Pyhäjärvellä kilpaillaan nuorten SM-hiihtojen merkeissä 24.–26. helmikuuta. SM-kilpailut järjestetään yhteistyössä Pohti SkiTeamin, Lamminahon Ahton sekä Pyhäjärven Pohdin kanssa. Tulevat kilpailut ovat jo seitsemännet arvokisat Pyhäjärvellä 2000-luvulla. 

– Pohti SkiTeam on nyt toista kertaa järjestelyissä mukana. Olimme tulevien kisojen hakijana ja toimimme pääjärjestäjänä. Aikaisemmat kisat ovat olleet Pyhäjärven Pohdin ja Lamminahon Ahton vastuulla, Tikkanen avaa. 

Tikkanen kertoo, että kisojen ennakkovalmistelut ovat paljolti pienen porukan harteilla, ja niistä suurimman vastuun kantaa Lamminahon Ahton seuraväki. Honkavuoren olosuhteiden kehittäminen on ollut jo vuosikymmeniä yksinomaan Ahton vastuulla. Seura on hakenut ja saanut hankkeisiin avustuksia EU:lta, Valtion liikuntapaikkarahoituksesta, Pyhäjärven kaupungilta sekä monilta yrityksiltä. 

– Itse kisoihin saadaan vielä hyvin väkeä. Nyt kisojen talkooväen määrä on noin 150 henkeä, talkooväen keski-ikä tosin alkaa olla suht’ korkea. Kisojen valmistelut käynnistyivät lähes vuosi sitten. Järjestely- ja kilpailutoimikunnat ovat kokoontuneet jo yli 10 kertaa, Tikkanen kertoo.  

– Kaikki on viimeistelyä vaille valmiina, kisavieraat voivat tulla, Tikkanen vinkkaa. 

Kuuntele Pohti SkiTeamin kannustuslaulu