Pohjoismaisten hiihtolajien nuorten MM-kilpailut Suomeen – Vuokatti ja Lahti valmiina vastaanottamaan nuoret urheilijat

Kansainvälinen Hiihtoliitto (FIS) siirsi Puolan Zakopaneen vuodelle 2021 kalenteroidut pohjoismaisten lajien nuorten MM-kilpailut vuoteen 2022 vallitsevan koronapandemian vuoksi. Siirron jälkeen FIS on kartoittanut mahdollisia järjestäjäkandidaatteja keväälle 2021. Kilpailut on nyt myönnetty Suomen Hiihtoliiton hakemuksesta Vuokattiin ja Lahteen. Vuokatissa kilpaillaan maastohiihdon U20 & U23 ja Lahdessa mäkihypyn ja yhdistetyn U20 maailmanmestaruuksista.

Vuokatin alustavassa kilpailuohjelmassa 8.-14.2.2021 hiihdetään molempien ikäluokkien sprintit perinteisellä hiihtotavalla, vapaan hiihtotavan henkilökohtaiset väliaikalähdöt, U20 viestit ja pitkien matkojen perinteisen tavan yhteislähdöt. Lisäksi kilpaillaan U23-ikäluokan sekaviestikilpailu.

Lahden alustava ohjelma kattaa sekä mäkihypyssä että yhdistetyssä tyttöjen ja poikien henkilökohtaiset kilpailut HS100-mäessä sekä sekajoukkuekilpailut. Lahden kilpailu on kalenterissa heti mäkihypyn FIS Cup ja yhdistetyn Continental Cup -viikonlopun jälkeen 9.-12.2.2021.

Koronapandemia on perunut tai siirtänyt useita pohjoismaisten lajien erityisesti nuorille suunnattuja kilpailuja. Matkustusrajoituksista johtuen maailmancup-tason alapuolella olevien kilpailujen läpivieminen on epävarmaa. Suomen Hiihtoliitto haluaakin turvata nuoren urheilijan polkua ja kehitystä tarjoamalla mahdollisuuden kilpailla kansainvälisissä kilpailuissa kotimaassa.

”Kilpailujen järjestäminen tässä maailmantilanteessa on haastavaa, mutta kahden vahvan järjestäjäpaikkakunnan kanssa tulimme lopputulokseen, joka palvelee lajejamme ja urheilijoitamme. Yhtälössä on monta osatekijää, jotka vaikuttavat kokonaisuuteen. Terveysturvallisuudesta emme tingi, mutta haluamme taata huippu-urheilun kehittymisen myös taloudelliset realiteetit huomioiden”, avaa tilannetta Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

Sekä Vuokatti että Lahti kokivat järjestäjinä kolauksen, kun kevään 2021 talvilajien Euroopan Olympiafestivaalit (EYOF) siirrettiin joulukuulle koronapandemian vuoksi. Vuokatissa nähdäänkin nyt mahdollisuutena testata olosuhteita ja kilpailuorganisaatiota 11.-18.12.2021 käytäviä maastohiihdon EYOF-startteja silmällä pitäen.

”Olemme iloisia saadessamme kaikki tulevaisuuden hiihtotähdet vieraaksemme kisaamaan Vuokattiin. Pääsemme testaamaan EYOF-kisoja varten tehtyjä suunnitelmia käytännössä jo nyt keväällä,” sanoo nuorten MM-kisojen pääsihteeri Ann-Mary Ähtävä, joka osallistui itse kilpailijana edellisiin Vuokatissa järjestettyihin nuorten MM-kisoihin vuonna 1992.

Vuokatissa on vankka ja testattu kisakoneisto maastohiihdon tapahtumia varten. Nuorten MM-kisojen järjestelyistä vastaavat muun muassa Kainuun ammattiopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunnan opiskelijat, jotka ovat jo valmistelleet toteutusta yhdessä Vuokatti Sportin kanssa. Kisajärjestämisen pääajatuksena on, että nuoret tekevät kisat nuorille.

Lahdessa kansainvälisten tapahtumien tiivis putki

Lahden Hiihtoseuralla on edessään tiivis kansainvälisten kilpailujen järjestelykokonaisuus. Kilpailutapahtumat avataan 22.-24. tammikuuta Salpausselän kisoilla ja jatketaan 6.-7.2.2021 mäkihypyn FIS Cupin kolmella ja yhdistetyn Continental Cupin kahdella osakilpailulla.

”Viikonlopun FIS Cup ja Continental Cup ennen nuorten MM-kilpailuja antavat meille mahdollisuuden rakentaa hyvän kisaviikkokokonaisuuden. Ponnistus on toki kova vapaaehtoisorganisaatiollemme, joka on tehnyt vain paria viikkoa aikaisemmin Salpausselän kisat, mutta uskomme vahvasti osaavaan ja sitoutuneeseen kisayhteisöömme”, kertoo Lahden Hiihtoseuran puheenjohtaja Juha Kolu.

Kilpailuohjelma kaikkien lajien osalta julkaistaan Kansainvälisen hiihtoliiton vahvistettua ohjelmaluonnokset.
Lisätietoja kilpailuista verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien avauduttua.

#jwsc2021
#roadtovuokatti2021
#roadtolahti2021

www.vuokattisport.fi  I  www.lahdenhiihtoseura.fi