Parahiihtäjä Inkki Inola tähtää tulevalla kaudella korkealle – ”Tavoite on ei enempää eikä vähempää kuin saavuttaa maailmanmestaruus”

Parahiihtäjä Inkki Inolan tavoite tulevalla kaudella on saavuttaa maailmanmestaruus Trondheimin MM-kilpailuissa yhdessä opashiihtäjänsä Arttu Kaarion kanssa

Parahiihdon maajoukkueessa tulevallakin kaudella kilpaileva Inkki Inola nappasi yhdessä opashiihtäjänsä Arttu Kaarion kanssa parahiihdon maailmancup-kaudella 2023-2024 näkörajoitteisten hiihtäjien luokan kokonaiskilpailun hopeasijan toisena vuotena peräkkäin. Tähtäimet tulevaan kilpailukauteen on jo asetettu, ja Inola lähteekin kauteen 2024-2025 luottavaisin mielin sekä itsevarmalla asenteella. Alla on kaksi onnistunutta kautta, ja erityisesti harjoituskaudelle löydetty uusi rytmitys on auttanut urheilijaa ottamaan kunnon puolesta harppauksia kohti kärkeä.

– Tavoitteena on saada entistä paremmin siirrettyä kesän aikana tapahtunut kehitys näkymään maksimaalisesti tuloksessa ladulla, avaa Inola.

Ensi kausi tuo mukanaan isoja uudistuksia parahiihtoon, kun suunnitelmissa on tuoda paraurheilijat ensimmäistä kertaa samoihin kilpailuihin pohjoismaisten lajien kanssa. Inolalle ensi kauden kirkkaimmat tähtäimet ovat opiskelijaurheilijoiden universiadit sekä MM-kilpailut. Universiadeissa päämatkakseen Inola nimeää perinteisen hiihtotavan sprintin. Sama matka on ohjelmassa myös Trondheimin MM-kilpailuissa, jossa parahiihto integroidaan osaksi FISin MM-hiihtoja ensimmäistä kertaa historiassa.

– Tavoite [Trondheimissa] on ei enempää eikä vähempää kuin saavuttaa maailmanmestaruus, Inola toteaa itsevarmana.

Tulevalla harjoituskaudella painopisteet perinteisen hiihdossa ja nopeusharjoittelussa

Inkki Inolan tuleva harjoituskausi muodostuu viime vuosien hyväksi havaitulla reseptillä viikkorytmityksen osalta. Pieniä painopistemuutoksia on kuitenkin luvassa tulevan kauden päätähtäimet huomioon ottaen, ja Inolan harjoittelu painottuukin enemmän perinteisen hiihdon ja erityisesti nopeusharjoittelun kehittämiseen.

– Näiden pohjalta juoksun määrää lisätään, ja ohjelmaan otetaan rataharjoittelu, jossa erityisesti sprinttiä palvelevia intervalleja tullaan tekemään säännöllisesti. Tavoite on kehittää nopeuskestävyyttä ja nostattaa maitohapon sietokynnystä.

Tärkeäksi kehityskohteekseen Inola nostaa myös tekniikan, johon harjoituskaudella keskitytään vielä tarkemmin. Tekniikan kehittyminen edesauttaa kilpailukaudella ”helppojen sekuntien” nipistämistä pois loppuajasta.

– Tässä apuna toimii KIHUn mattoharjoittelu alkusyksystä lähtien. Leiritykset suunnitellaan palvelemaan valmistautumista ensi kauden pääkilpailuihin parhaalla mahdollisella tavalla. Toiveena on, että pääsen harjoittelemaan hyviin olosuhteisiin läpi harjoituskauden, painottaen Vuokatin loistavia puitteita, Inola kertoo.

Kausi 2024–2025 tulee olemaan kolmas, jolloin paramaastohiihto on Kansainvälisen Hiihtoliiton FISin alaisuudessa. Tätä ennen paramaastohiihto oli Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alla.

Parahiihdon maajoukkue 2024-2025

Inkki Inola, Arttu Kaario (opashiihtäjä)