Olympiajoukkue täydentyi lopulliseen muotoonsa myös yhdistetyn ja mäkihypyn osalta

@ Flawia Krawzcyk

Suomen Olympiakomitean hallitus kokoontui 24.1. ja vahvisti Huippu-urheiluyksikön tekemät lopulliset olympiavalinnat Pekingiin. Kaikkiaan Suomen joukkueeseen valittiin 95 urheilijaa.

Ennen viimeistä mahdollista valintapäivää Suomen olympiajoukkueeseen oli nimetty 25 yksilölajien urheilijaa sekä 25 pelaajan vahvuinen joukkue miesten ja 23 pelaajan vahvuinen joukkue naisten jääkiekkoon. Maanantaina tuo joukko vahvistui 22 urheilijalla.

– Olemme koko valintaprosessin ajan tehneet tiivistä yhteistyötä lajien valmennusvastaavien kanssa. Viimeisessä valinnassa korostuu luonnollisesti valintakriteerimme suhteessa urheilijoiden ja joukkueiden kansainvälisiin näyttöihin, joita saatiin ihan viime metreille asti, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo.

– Ohjaavin kriteeri on ollut realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon yksilölajeissa tai 8 parhaan joukkoon joukkuelajeissa. Joidenkin urheilijoiden kohdalla on painotettu myös toista kriteeriä, jonka perusteella olympiajoukkueeseen voidaan valita myös uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita.

Suomen kisajoukkueessa on urheilijoita yhdeksästä eri urheilumuodosta. Joukkueessa on 51 mies- ja 44 naisurheilijaa. Pekingin kisakylään urheilijoista sijoittuu 51, Yanqingiin neljä ja Zhangjiakouhun 34. Lisäksi freestylen ja lumilautailun urheilijoista kuusi kilpailee sekä Pekingissä (big air) että Zhangjiakoussa (slopestyle).

– Olen luottavainen, että tämä joukkue pystyy saavuttamaan menestystä Pekingissä. Suomalaisen huippu-urheilun kuluvan strategiakauden tavoitteissa on olympiaurheilulle määritelty kymmenen mitalin ja 20 pistesijan tavoite Pekingin talvi- ja Pariisin kesäkisoista. Olympiamenestyksemme on ollut 2000-luvulla kallellaan talvilajien suuntaan, mikä korostaa Pekingin kisojen merkitystä yhtälössä.

24:nnet talviolympialaiset kilpaillaan Kiinan Pekingissä 4.-20. helmikuuta.

Pohjoismaisten lajien joukkueet Pekingissä

Maastohiihto (13) (valittu aikaisemmassa valinnassa)
Jasmi Joensuu
Anne Kyllönen
Jasmin Kähärä
Katri Lylynperä
Johanna Matintalo
Kerttu Niskanen
Krista Pärmäkoski

Ristomatti Hakola
Perttu Hyvärinen
Remi Lindholm
Joni Mäki
Iivo Niskanen
Lauri Vuorinen

Mäkihyppy (4) (kursiivilla kirjoitetut valittu 24.1.)
Julia Kykkänen
Jenny Rautionaho

Antti Aalto
Niko Kytösaho

Yhdistetty (5) (kursiivilla kirjoitetut valittu 24.1.)
Ilkka Herola
Eero Hirvonen
Arttu Mäkiaho
Otto Niittykoski
Perttu Reponen