Nuorten SM-hiihdot käynnistyivät Lieksassa viesteillä

Kuva: Hanna Toivanen

Nuorten SM-hiihdot käynnistyivät perjantaina Lieksassa viesteillä lumisissa tunnelmissa. Kilpailut alkoivat 18-vuotiaiden naisten viestillä, jossa Tampereen Pyrintö 1 vei Suomenmestaruuden. N18-sarjassa hiihdettiin kolme kertaa kolmen kilometrin matka, jossa Tampereen Pyrintö oli vahvoilla kaikilla viestiosuuksillaan. 

Tampereen Pyrintö sai kirittyä yhteensä 20,7 sekuntia etumatkaa toiseksi tulleeseen Joensuun Katajaan. Kolmanneksi hiihti Ounasvaaran Hiihtoseura, joka saapui maaliin ajalla 30.21,7. 

– Ladut olivat yllättävän rankat, mutta juuri sopivat SM-tason kisoille, kertoo Tampereen Pyrinnöstä toisen viestiosuuden hiihtänyt Linnea Salo

Joensuun Kataja onkin jo tottunut Pohjois-Karjalan latuihin. Joukkueen mukaan ladut olivat hyvässä kunnossa sekä latuprofiili oli mieleinen. Joensuun Katajan N18-viestijoukkueella hiihdot jatkuvat koko kisaviikonlopun. 

N20-viestissä Espoon Hiihtoseura hiihti ylivoimaisen viestivoittoon, kun he saapuivat ensimmäisenä maaliin 51,6 sekunnin erolla hopealle sijoittuneeseen Seinäjoen Hiihtoseuraan. Espoon Hiihtoseuran avausosuuden hiihti Selena Rossi ajalla 10.19,2 ja pääsi lähettämään Annu Virtasen kuusi sekuntia ennen kilpakumppania. 

– Hiihto oli perusvarmaa. MM-kisojen jälkeen ei ole kerennyt vielä hirveästi mitään tekemää näitä kisoja ajatellen. Viestiosuus toimi avaavana viikonloppua varten, kommentoi Selene Rossi Espoon Hiihtoseurasta. 

Sini Hietamäki hiihti kolmannen osuuden ja sinetöi sillä Seinäjoen Hiihtoseuralle SM-hopeaa. 

– Joukkueen yhteinen suoritus oli hyvä ja hiihtäminen tuntui kivalta! Iloitsi Hietamäki

Miesten kilpailuissa viestivoitot menivät IF Minkenille ja Puijon Hiihtoseuralle

Lieksa on monelle M18-sarjan hiihtäjälle ennestään vieras paikka, mutta monet yllättyivät positiivisesti latujen profiiliin. 

Miehet 18-sarjassa voiton vei IF Minken, toiseksi hiihti Lempäälän Kisa ja kolmanneksi sijoittui Äänekosken Huima. 

– Ladut olivat positiivinen yllätys. Hyvin löytyi nousumetrejä ja maastoa, mistä itse tykkään. Kisa oli hyvä ja tasapaksu. Saatiin hyvin eroa tehtyä, ja sillä varmistettiin Suomenmestaruus, kertoo IF Minken Topias Vuorela

Lempäälän Kisalla saattoi olla jopa kotikenttäetu, kun Eemil Koskinen kertoi hiihtäneensä useasti näillä laduilla. 

– Äiti on Lieksasta kotoisin, joten ladut ovat tutut. Hyvää hiihtämistä oli ja kovaa otallusta olin Minkenin kanssa, kommentoi Koskinen.

SM-hopeaa saaneen Lempäälän Kisan toisen viestiosuuden hiihtänyt Aleksi Jalasaho yllättyi positiivisesti Lieksan Timitran hiihtokeskuksen puitteista. Kilpasuoritus oli monelle nuorelle, kuten Jalasahollekin, maksimisuoritus. Maksimisuoritukset toivat myös mitalisijoitukset. 

Äänekosken Huima sijoittui M18-sarjassa SM-hopealle. 

– Latu oli kivan raskas. Sai hiihtää all in koko matkan, ja tänään se riitti SM-hopealle, kommentoi Äänekosken Huiman toisen viestiosuuden hiihtänyt Kasperi Kuorinki

Miesten 20-vuotiaiden sarja oli varmasti kisapäivän tasavertaisin. Puijo Hiihtoseura otti SM-kultaa vain 2,4 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Espoon Hiihtoseura 1 joukkueeseen. Myöskään toiseksi tulleen ja kolmanneksi maaliin saapuneen viestijoukkueen ero oli vain vajaa 4 sekuntia. 

– Oli tiukka viesti, niin kun on 20-vuotiaiden sarjassa ollutkin tämän kauden, mikä on näyttänyt, että on tasainen sarja. Tänään oli jännittävä ja tiukka kisa. Huikeaa kamppailua, niin sitä oli ilo hiihtää ja seurata. Leevi Tarjanne Espoon Hiihtoseurasta summasi. 

Kisatulokset kertovatkin sen, että hiihtäjät olivat kovilla, ja jokainen antoi varmasti ladulle kaiken, mitä irti lähti. 

– Tuju 5km, sai alusta asti painaa täysillä. Satiin hieno ja tiukka kisa, oli loppuun asti jännitystä, kommentoi Puijon Hiihtoseuran Eemil Naumanen

Pakilan Veto sijoittui SM-hopealle vain 3,7 sekunnin erolla SM-kultaa hiihtäneistä. Viestiosuuden hiihtivät Eino Haara, Evert Haikola sekä Juho Länsiluoto

– Kakkososuudelle sain lähteä alkuun yksin pitämään vauhtia, sitten tulikin vähän vetoapua, Hakala kommentoi. 

– Saatiin myös hyvä loppukiri aikaan, iloitsi Länsiluoto. 

Nuorten SM-hiihdot jatkuvat Lieksassa lauantaina vapaan hiihtotavan parisprinteillä.