Nuorten SM-hiihdot jatkuivat Lieksassa parisprinteillä lumisissa olosuhteissa

Kuva: Hanna Toivanen

Nuorten SM-kisat jatkuivat Lieksassa vapaan hiihtotavan parisprinteillä mielenkiintoisissa sääolosuhteissa. Lumisade oli ajoittain niin sakea, että hyvin pitkälle eteensä ei nähnyt. Se ei kuitenkaan tuntunut hiihtäjiä haittaavan, sillä tunnelma oli iloinen ja naurua täynnä.

Lauantain parisprintit starttasi N16-sarja, jonka Suomenmestaruuden vei Pargas IF. Kilpailun toisena maaliin saapui Joensuun Katajan ykkösjoukkue. Pronssille 16-vuotiaiden sarjassa hiihti Espoon Hiihtoseuran ykkösjoukkue.

– Oli hyvän tuntuista hiihtoa, vaikka karsinta oli aluksi raskaan tuntuista sään takia, kun en ole tottunut tällaisiin sääolosuhteisiin. Finaalissa hiihto tuntui hyvältä ja suksi luisti, kertoo Pargas IF:n hiihtäjä Anni Rohila.

Sään aiheuttamat olosuhteet sekä radan rankkuus lumimäärän takia tuntui tulevan monelle nuorelle yllätyksenä. Moni ei ole tottunut hiihtämään tällaisessa säässä, joten taktikointi voi olla hankalaa, kun ei tiedä, mitä odottaa. Kaikille latujen kunto ja sääolosuhteet ei kuitenkaan tuonut yllätyksiä.

Kun M16-sarja starttasi finaalin, ladut olivat entistä pehmeämmässä kunnossa. Monet kilpailijat kommentoivatkin jälkikäteen ladun pehmeyttä ja sen tuomia haasteita esimerkiksi ohitustilanteissa.

– Kisa meni suunnitelmien mukaan. Karsinta voitettiin ja finaalissa pysty tulemaan keulasta vaihtoon. Niilon, kun sai laitettua viimeiselle osuudelle niin hän hoiti sitten homman kotiin, iloitsee SM-kultaa voittaneen Kiuruveden Urheilijoiden Iiro Säisä.

Kiuruveden Urheilijat hiihtivät M16-sarjassa SM-kultaa ajalla 12.03,2. Vain 5.1 sekuntia heidän jälkeensä maaliin saapui SM-hopealle sijoittunut Pakilan Veto ykkösjoukkue, joka voitti niukasti pronssi sijalle sijoittuneen IF Minkenin.

– Oli todella rankka latu tänään, kun oli niin pehmeää. Eka osuus meni kärjen perässä. Lopussa saatiin hyvä loppukiri niin päästiin mitaleille, Pakilan Vedon Aatos Hämäläinen kommentoi.

IF Minken lähti tänään M16- sarjassa taktikoiden liikenteeseen.

– Taktikoitiin, että alussa tulee varmaan muut pommittamaan täysiä ja päätettiin olla siinä mukana. Sain Santerin onneksi niin hyville paikoille, että se riitti tänään, IF Minkenin Hannes Sundberg pohtii.

N18- ja M18-sarjojen Suomenmestaruudet menivät Joensuuhun sekä Uuteenkaarlepyyhyn

Parisprintit hiihdettiin äärimmäisen sakeassa lumisateessa, joka pehmensi ladut ja teki radasta oletettua rankemman. Naisten 18-vuotiaiden sarjan kultamitalistiksi tiensä raivasivat Joensuun Katajan ykkösjoukkue, joka otti huimat 11,3 sekuntia eroa toiseksi tulleeseen Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkueeseen. Tampereen Pyrintö hiihti myös sijalle kolme, kun Tampereen Pyrinnön kakkosjoukkue saapui maaliin kolmantena.

– Molempina päivinä on vähä aliarvioinut radan rankkuuden ja olettanut, että on paljon kevyempi hiihtää. Tänään keli yllätti ja se tuntui, kertoo Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkueen Hanni Koski.

M18-sarjan SM-kultaa hiihti IF Minkenin ykkösjoukkue vain 2,1 sekunnin erolla hopealle sijoittuneeseen Hollolan Urheilijoihin -46. Pronssille ylsi Äänekosken Huima.

– Oli aikamoinen keli ja haastetta riitti. Karsinta oli tahmea. Siitä sitten lähti lihakset rentoutumaan. Vähän alkoi jossain vaiheessa kisaa jännittämään, kun oli porukassa hiihtämistä ja latu meni entistä mössömmäksi. Joutui vähän miettimään minne mahtuu hiihtämään. Ankkuriosuudelle pääsin oikein hyvästä paikasta vaihtoon, ja siinä oli enää omat avaimet käytössä ratkaisuun ja homman hoidin kotiin niin hyvin kuin osasin, pohtii IF Minkenin ykkösjoukkueen Topias Vuorela.

– Karsinta meni aika surkeasti. Vaihdoin sukset finaaliin ja ne luisti riittävän hyvin. Eka osuus peesailtiin ja tokalle lähdettiin jahtaamaan muita. Lopussa yritettiin ohittaa Minken, mutta tänään ei ihan riittänyt. Kultaa lähdettiin hakemaan, mutta no hopee on hopee. Kommentoi omaa hiihtosuoritustaa Hollolan Uhreilijoiden Leevi Passila.

Äänekosken Huima sijoittui tänään SM-pronssille, mutta hiihtäjät laittoivat silminnähden kaikkensa peliin.

– Finaalin eka kierros meni odotusten mukaan ja pysyttiin ryhmässä. Toisella kierroksella jo vähän hyytyi, mutta parhaani koetin tehdä ja tänään se riitti pronssiin, kertoo Äänekosken Huiman Kasper Kuorinki.

N20- ja M20-sarjojen mestaruuksia juhlivat Espoon Hiihtoseura ja Teiskon Urheilijat

20-vuotiaiden parisprintissä oli jännitystä ja vauhtia. Naisten 20-sarjassa tuplavoiton veivät Espoon Hiihtoseuran ykkös- ja ja kakkosjoukkueet. SM-kultaan hiihtivät Selena Rossi ja Silva Kemppi, jotka edustavit Espoon Hiihtoseuran ykkösjoukkuetta. Vain 5,5 sekuntia myöhemmin maaliin saapui Espoon Hiihtoseuran kakkosjoukkueen Noora Nummila ja Annu Virtanen.

– Olin aloitusosuudella tänään, ja oli kyllä aika huono päivä ja surkeaa hiihtoa omalta osalta. Onneksi tänään oli hyvä tiimi niin ei ollut mitään hätää. Vikalla kierroksella annettiin kaikkemme, pohtii Espoon Hiihtoseuran Selena Rossi.

Espoon Hiihtoseuralla oli kokonaisuudessaan hyvä päivä ja tasaisen varmaa suorittamista.

– Olin kakkosjoukkueesssa avaajana. Oli hyvä päivä tänään. Karsinta meni ihan ok, siinä vähän peesailtiin. Finaalin vikalla tuntui, että vähän hyytyi, mutta jaksoi loppuun asti yllättävän hyvin, Espoon Hiihtoseuran Noora Nummila kommentoi omaa suoritustaan.

SM-pronssia hiihti N20-sarjassa Kontiolahden Urheilijat. Vaikka hiihtäjillä oli heidän omien sanojensa mukaan käynnistymisvaikeuksia, saavuttivat he kuitenkin neljänneksi sijoittuneeseen joukkueeseen 42,3 sekunnin eron.

– Olin avausosuudella ja oli hieman käynnistymisvaikeuksia, mutta oli tosi nousujohteista hiihtämistä. Viimeisellä kierroksilla pysyti sitten iskemään kovempaa. Onneksi oli hyvä tiimikaveri niin sai sitten nostettua loppuun hyvin, Kontiolahden Urheilijoiden Melia Palsinajärvi kertoo.

Miesten 20-sarjan yhteinen mielipide tästä päivästä oli, että päivän kulku oli hyvä ja keli raskas, minkä vuoksi ratakin oli raskaampi hiihtää. Miesten 20-vuotiaiden sarjassa SM-kultaa hiihti Teiskon Urheilijat.

– Yllättävän hyvä kulku saatiin tälle päivälle. Taktiikoita piti vähän miettiä, mutta yllättävän hyvin päästi käyttämään voimavaroja oikeissa paikoissa. Yllättävän hyvät ladut oli, mutta keli oli vähän mitä oli. Hienot kisat, iloitsee Teiskon Urheilijoiden Johannes Alarotu.

SM-hopealle sijoittui Liperin Hiihtoseura, joka saapui maalin vain 4,6 sekuntia myöhemmin Teiskon Urheilijoita. Pronssille sijoittui Puijon Hiihtoseura.

– Yllättävän hyvä päivä tuli. Koko ajan parani oma suoritus. Karsinnat oli vähän tahmeat, mutta joka osuus oli koko ajan parempi. Mitalia lähdettiin tavoittelemaan ja se saatiin. Latu oli turhan pehmeä omaan mieleen niin ei päässyt hiihtämään sitä omaa vahvaa hiihtoa, mutta hyvin se näytti silti riittävän, Liperin Hiihtoseuran Pauli Vuorma kertoo.