Nuorten SM-hiihdot jatkuivat lauantaina Espoossa perinteisen sprintillä

Kuva: Espoon Hiihtoseura

Espoon nuorten SM-kisojen toisena päivänä perinteisen sprintin mestaruusmitaleista kamppaili yhteensä 290 hiihtäjää. Lauantaina hiihdettiin käänteisessä järjestyksessä, eli miesten sarjat aloittivat ja naisten vuoro oli iltapäivällä.

Miesten kilpailussa tasatyönnöllä useita mitaleja

M23-sarjassa suomenmestaruuteen hiihti Vantaan Hiihtoseuran Ike Melnits vanhoilla kotiladuillaan. Melnits halusi kokeilla omia rajojaan ja lähti sprinttiin ensimmäistä kertaa tasatyönnöllä. Radan mutkat hän mainitsi kriittisen tärkeiksi, ja pyrki niitä hyödyntäen tekemään eroa muihin. Taktiikka toimi ja vasta finaalissa piti pistää kaikki peliin. Hopeaa otti Pohti SkiTeamin Eemil Juntunen ja pronssia Puijon Hiihtoseuran Valtteri Pennanen.

M20-sarjan mestaruuteen hiihti kotiladuillaan Espoon Hiihtoseuran Anton Packalén. Pronssille hiihtänyt seurakaveri Leevi Tarjanne kannusti kisaa edeltävällä viikolla lähtemään kisaan ilman pitoja, ja tämä taktiikka toimikin hyvin. Packalén oli kerran aiemmin hiihtänyt sprinttikisan Leppävaarassa ja luotti sen kokemuksen perusteella hyvään tulokseen tänäänkin. Mikkelin Hiihtäjien Jesse Kähärä nappasi SM-hopeaa tiukassa kirikamppailussa.

M18-sarjassa Hollolan Urheiljat -46:n Leevi Passila hiihti mestaruuteen ennen Teiskon urheilijoiden hopealle hiihtäyttä Johannes Alarotua ja Ski Jyväskylän pronssimitalisti Valtteri Kinnusta. Haastattelussa Passila kertoi, että erät menivät hyvin, mutta finaaliin tuli huono lähtö, mutta sai laskussa paranneltua asemiaan ja radan tiukat mutkat tulivat hyvin vapaan tyylin monoilla. Viimeiseen mutkaan Passila pääsi ensimmäisenä, josta sitten täysillä loppuun.

Naisten sarjoissa uusia suomenmestareita, Puranen jatkoi ylivoimaisia esityksiään

Naisten 23-vuotiaiden sarjan suomenmestari Närpes Kraft Skidföreningin Frida Häggkvist oli ikionnellinen voitostaan. Aiemmat parhaat saavutukset NSM-kisoissa olivat useampi 4:s sija ja nyt ensimmäisen mitalin myötä tuli heti kultaa. Taktiikkana Häggkvistilla oli mennä kärjessä alusta asti. Hopealle hiihti Ylöjärven Ryhdin Eevi-Inkeri Tossavainen ja pronssille Pargas IF:n Anni Lindroos.

N20-sarjan mitalikolmikko oli PohtiSkiTeamin Ella Noora Haapalehto, Espoon Hiihtoseuran Silva Kemppi ja SkiTeam 105:n Nora Kytäjä. Mestaruuden vienyt Haapalehto kertasi haastattelussa taktiikkaansa lähteä laskuun toisena. Välierässä hän lähti ensimmäisenä ja takaa tulevat menivät laskussa ohi. Finaalissa asetelma kääntyi ja Haapalehto hyödynsi laskun tuomaa etua. Kiitokset menivät myös suksihuollolle ja seurakaveri Onnelalle suksien lainasta.

Naisten 18-sarjan mestariksi hiihti jälleen Ski Jyväskylän Olivia Puranen ylivoimaisella suorituksella. Hopealle hiihti Närpes Kraft Skidföreningin Ellinor Halonen ja pronssille Joensuun Katajan Iiris Voutilainen. Tässä vaiheessa enemmän distanssihiihtäjäksi itsensä kokeva Puranen oli erittäin tyytyväinen suoritukseensa, varsinkin, kun edellisestä sprinttikisasta oli pitkä aika. Ilman erityistä taktiikkaa ero muihin syntyi jo ensimmäisessä nousussa.

Kilpailujen päätöspäivänä sunnuntaina hiihdetään 10 km väliaikalähdöt perinteisellä tyylillä.