Nuorten SM-hiihdot huipentuivat Lieksassa perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailuihin

Kuva: Hanna Toivanen

Nuorten SM-kisat huipentuivat Lieksassa sunnuntaina 20 kilometrin yhteislähtökilpailuihin perinteisellä hiihtotavalla. SM-mitaleita jaettiin N17-, M17-, N18-, M18- sekä N20- ja M20-sarjoissa. SM-mitaleiden lisäksi sunnuntain kilpailut kerryttivät nuorisocupien pisteitä.

Naisten 17-vuotiaiden sarjan voittoon hiihti Ski Jyväskylän Olivia Puranen. Puranen nappasi SM-kultaa ylivoimaisella hiihdolla, sillä eroa hopealle sijoittuneeseen Tampereen Pyrinnön Hanni Koskeen kertyi maalissa lopulta reilut puolitoista minuuttia. Pronssille naisten kilpailussa hiihti Pargas IF:n Theresia Johansson.

Suomenmestaruuden voittanut Olivia Puranen oli positiivisesti yllättynyt päivän suorituksestaan.

– Yllättävän hyvin meni. Ennen kisaa oli ehkä hieman heikohko olo, mutta sitten toisella kierroksella mietin, pystyisinkö vähän kiihdyttämään vauhtia. Vauhtia alkoi löytymään hyvin, ja pääsin kokonaisuudessaan hyvin hiihtämään koko kisan, kommentoi Puranen.

Miesten 17-vuotiaiden sarjassa Suomenmestaruuteen hiihti Espoon Hiihtoseuran Anton Kemppi. Myös Kemppi hiihti ylivoimaiseen voittoon. Kempin ero hopealle sijoittuneeseen IF Minkenin Topias Vuorelaan oli maalissa lähes minuutin. SM-pronssia nappasi Äänekosken Huiman Kalle Tossavainen.

– Pari viime päivää on ollut itselläni vähän löysiä vetoja, mutta tänään kroppa pelitti hyvin ja löin vain kovaa menoa koko kaksikymmentä kilometriä, kiteytti Kemppi.

N18- ja M18-sarjojen mestaruudet veivät Nelli-Lotta Karppelin sekä Johannes Alarotu

Naisten kilpailussa SM-kultaa nappasi Limingan Niittomiehien Nelli-Lotta Karppelin. Hopealle sijoittui Närpes Kraft Skidföreningin Ellinor Halonen. SM-pronssille ylsi tänään Tampereen Pyrinnön Miina Mäki-Korte.

Nelli-Lotta Karppelin oli tyytyväinen voittoon, vaikka kulku ei hänen mukaansa ollut tänään paras.

– Ensimmäisen kierroksen vedin muiden mukana, ja ajattelin, etten lähde liian kovaa. Toisella kierroksella sitten ajattelin, että koitan saada ensimmäisessä ylämäessä vähän tehtyä eroa. Sainkin sen eron tehtyä, ja yritin hiihtää niin, että se riittää voittoon. Tänään ei ollut mikään paras kulku, mutta selvisin maaliin asti, kommentoi Karppelin.

Miesten kilpailussa käytiin loppuun asti tiukkaa kamppailua SM-mitaleista kolmen kärjen osalta. Lopulta Suomenmestaruuteen ylsi Teiskon Urheilijoiden Johannes Alarotu. Alarotu nappasi kullan vain puolentoista sekunnin erolla hopealle sijoittuneesta IF Minkenin Melker Wikblomista. SM-pronssille hiihti Lempäälän Kisan Akseli Pesu, jonka ero maalissa voittajaan oli vain kuusi sekuntia.

– Tänään oli kyllä suhteellisen rankka latuprofiili ja kova kolmikko siinä, niin joutui tänään ihan kunnolla ahtaalle. Melkein jossain kohtaa joutui antaa periksi, mutta sain onneksi porukan kiinni ja lopussa pääsin onneksi kivasti ohi, summasi Alarotu.

N20- ja M20-sarjoissa Suomenmestaruuksia juhlivat Nora Kytäjä sekä Niilo Mäkinen

Naisten kilpailussa mestaruudesta käytiin tiukkaa kamppailua loppumetreille asti. Lopulta maalissa voittoa juhli SkiTeam 105:n Nora Kytäjä ennen hopealle sijoittunutta Espoon Hiihtoseuran Silva Kemppiä. Pronssinen mitali meni niin ikään Espoon Hiihtoseuralle, kun Annu Virtanen ylitti maaliviivan kolmantena.

– Olen ihan tyytyväinen päivän suoritukseen. Tänään lähdettiin pitämään ihan hyvää matkavauhtia ja oli kyllä ihan raskas kilpailu. Ihan hyvin meni, kommentoi Kytäjä.

Miesten kilpailussa ylivoimaisen voiton vei Puijon Hiihtoseuran Niilo Mäkinen. Mäkisen ero hopealle sijoittuneeseen Pakilan Vedon Eino Haaraan oli 52 sekuntia. SM-pronssia nappasi Espoon Hiihtoseuran Leevi Tarjanne.

– Oli aika raskas kisa tänään, mutta onneksi jaksoin kuitenkin maaliin asti hiihtää. Vähän painoivat jo edelliset kisat, mutta ihan hyvä kisa. Suksi ainakin toimi mielestäni ihan hyvin, summasi Mäkinen.