Nuorten PM-kisoista Suomeen yhteensä 11 mitalia – nuorten joukkueissa positiivinen ja eteenpäinkatsova henki

Tuomas Meis ja Tuomas Kinnunen hyppäsivät joukkuekilpailun kultaa nuorten PM-kisoissa Norjassa.

Suomen nuoret urheilijat saavuttivat nuorten Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa yhteensä 11 mitalia. Mäkihypyn kilpailuissa Suomeen hypättiin yhteensä seitsemän mitalia, joista kaksi kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Yhdistetyn mitali saalis oli kaksi, yksi kulta ja yksi hopea. Maastohiihdossa pronssimitalivauhdissa oltiin kahdesti. 

Mäkihyppy

Mäkihypyn ja niin ikään yhdistetyn kilpailut käytiin Knykenissä, ennakkoon ilmoitetun Steinkjerin sijasta. Ennen kisaviikkoa vallalla olleet sääolot aiheuttivat paikkakunnan siirron, mutta kilpailijoiden onneksi uusi kisapaikka löytyi. 

Mäkihypyn tulokset PM-kilpailuissa olivat erinomaiset. Nuori joukkue ei antanut kilpailupaikan vaihdoksen haitata, vaikka alle viikon varoitusajalla mäki muuttui ennakoitua pienemmäksi, K75-mäestä K68-mäkeen. Lisäksi jäälatu vaihtui posliinilatuun. 

Joukkueen valmentaja Kimmo Yliriesto ylisti nuorten joukkueen henkeä ja sopeutumista muuttuneisiin oloihin. 

”Tosi positiivinen viikonloppu oli tulosten ja ilmapiirin suhteen. Nuoret urheilijat eivät antaneet olosuhdemuutosten haitata. Mäet olivat kuitenkin hypättävässä kunnossa ja hyvin meidän porukka handlasi haasteelliset olosuhteet”, mietti kilpailuviikonlopun päätteeksi Yliriesto. 

Mäkihypyssä PM-kultaa ponnisti Jokilaakson Mäkiseuran Sofia Mattila sekä joukkuekilpailussa Siilinjärven Ponnistuksen Tuomas Meis parinaan Lahden Hiihtoseuran Tuomas Kinnunen

Hopeamitaleille ylsi henkilökohtaisessa kilpailussa Tuomas Kinnunen sekä joukkuekilpailuissa Sofia Mattila parinaan Siilinjärven Ponnistuksen Vilma Meis sekä sekajoukkuekilpailun pari Mattila-Kinnunen.

Pronssimitaleita nappasivat Tuomas Meis henkilökohtaisessa kilpailussa ja joukkuekilpailussa pari Eeli Keränen (Jyväskylän Hiihtoseura) ja Tomas Kuisma (Puijon Hiihtoseura). 

Menestys oli valmentaja Ylirieston mukaan erinomaista. Lisäksi tyytyväisyyttä toi isäntämaa Norjan haastaminen nuorten ikäluokassa, mikä kertoo hyvästä työstä nuorten urheilijoiden kanssa. 

”Kisoista tuli voittoja ja yksittäisiä onnistumisia. Suhteessa vaikka Norjaan, tällä ikätasolla pystymme haastamaan myös heitä niin tytöissä kuin pojissa. Se on oikein positiivinen asia”, lopetti Yliriesto. 

Mäkihypyn tulokset

Henkilökohtaiset kilpailut 
Joukkuekilpailut 
Sekajoukkuekilpailu 


Maastohiihto

Maastohiihdon kilpailut käytiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Steinkjerissä. Kilpailumatkoina hiihdettiin vapaan sprintti, perinteisen normaalimatkat, 6 ja 10 kilometriä sekä viestit.

Perjantain sprintissä vahvin suomalainen oli Puijon Hiihtoseuran Jalmari Bergqvist sijoittuen viidenneksi. Bergqvist taisteli finaalissa tiukasti mitalista. Tytöissä niukasti finaalin ulkopuolelle jäi Inka Hämäläinen, joka oli lopputulosten kahdeksas. Hämäläisen lisäksi välierissä hiihtivätNiilo Mäkinen ja Anton Packalén.

”Päivä oli meille kokonaisuudessaan kohtuullinen, mielestäni hieman enemmänkin olisi joukkueena ollut otettavissa, mutta tällä kertaa tiukat taistelut kääntyivät usein toisinpäin. Osalla perjantain kisassa saattoi hieman vielä painaa keskiviikon pitkäksi venynyt matkustus, mutta myöskään kova ”kuokka sprintti” ei ole meille lajina paras”, analysoi päivää valmentaja Jaakko Halonen.

Lauantaina perinteisen matkoilla joukkue oli perjantaita valmiimpi hiihtämään kovaa. Poikien 10 kilometrin perinteisellä vahvasti hiihti Puijon Hiihtoseuran Niilo Mäkinen, joka nappasi PM-pronssia. Vahvan hiihdon teki myös Jalmari Bergqvist yltäen neljänneksi. Tyttöjen 6 kilometrillä viidenneksi hiihti Espoon Hiihtoseuran Silva Kemppi ja kuudenneksi Reisjärven Pilkkeen Peppi Leppälä. 

Halonen oli tyytyväinen päivän kokonaisantiin ja kiitteli myös erinomaisesti onnistunutta huoltoryhmää. 

”Päivä oli meille joukkueena erittäin vahva ja olimme selkeästi valmiimpia hiihtämään kovaa kuin eilen. Huoltoryhmä onnistui erittäin  hyvin ja mahdollisti joukkueen menestymisen.”

Kilpalatujen kapeudesta johtuen viestihiihdot hiihdettiin sunnuntaina vapaalla tyylillä alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen. Tyttöjen joukkueilla viesti sujui mallikkaasti ja ykkösjoukkue toi Suomeen toisen PM-mitalin, viestipronssin. Joukkueessa hiihtivät Silva Kemppi, Peppi Leppälä ja Kontiolahden Urheilijoiden Inka Hämäläinen. Kakkosjoukkue oli viides. 

Poikien viesteissä joukkueiden sijoitukset olivat viides ja kahdeksas. 

”Koko viikonlopun ajan sää vaihteli todella nopeasti ja niin sunnuntainakin, kun latu ehti kuivua juuri ennen poikien kisaa johtuen ”hirmutuulesta”. Valitettavasti kaikkien poikien kanssa emme onnistuneet suksien valinnassa parhaalla tavalla, mikä varmasti vaikutti viestin lopputulokseen”, mietti Halonen päätöspaivää.

Kokonaisuutena valmennustiimi Jaakko Halosen johdolla oli tyytyväinen kisaviikonloppuun ja katsoo luottavaisena tulevaisuuteen.

”Kisoissa tuli paljon hyviä onnistumisia ja tässä ryhmässä on varmasti potentiaalia vaikka mihin, kun nuoret urheilijat jaksavat tehdä pitkäjänteisesti töitä ja poltetta kovaan harjoitteluun riittää! Tämän joukkueen vanhemmalla ikäluokalla kovat kilpailut jatkuvat jo pian, koska viikon päästä kisataan EYOF-karsinnat Vuokatissa”, valotti Halonen.

Maastohiihdon tulokset

Sprintti
Normaalimatkat 
Viestit 

Peppi Leppälä, Silva Kemppi ja Inka Hämäläinen hiihtivät pronssille nuorten PM-viestissä.

Yhdistetty

Myös yhdistetyn joukkueelle kilpailuviikko oli mielenkiintoinen, kun maanantaina kilpailut ehdittiin perua, kunnes tiistaina Knyken löytyi korvaavaksi kisajärjestäjäksi. Yhdistetyn PM-kisajoukkue kaventui jo ennen kisaviikonloppua, kun osa urheilijoista sairastui ennen matkalle lähtöä. 

Pieni Suomen joukkue saavutti kisoista kaksi mitalia. Tytöissä Helsingin Mäkihyppääjien Anna Kerko voitti kultaa. 

”Anna hyppäsi omalla tasollaan henkilökohtaisessa kilpailussa, ei mitään parasta, mutta pienen hyppytauon jälkeen ok veto. Sitten aivan loistava veto hiihto-osuudella ja nappasi siitä voiton. Saatiin hyvä startti kisoille”, iloitsi valmentaja Lasse Moilanen.

Poikien hyppypäivä ei ollut paras mahdollinen.

”Poikien osalta henkilökohtaisessa kisassa mäkiosuus meni sanalla sanoen huonosti. Pojista yksikään ei hypännyt omalla tasolla ja jäätiin mäessä turhan kauas. Mutta hiihto oli tasapainoinen ja otettiin se, mikä oli otettavissa, kun Eelis Meriläiselle tuli nelossija”, jatkoi Moilanen.

Lauantaina kilpailtiin parisprintti ja Suomi sai jalkeille kaksi joukkuetta mukaan kilpailuun, kun mäkijoukkueessa hypännyt vahva yhdistetyn mies Jyväskylän Hiihtoseuran Eeli Keränen liittyi joukkueeseen. Parisprintin hopeaa toivat Suomeen Siilinjärven Ponnistuksen Valtteri Holopainen ja Jyväskylän Hiihtoseuran Eelis Meriläinen.

”Pojat nostivat hienosti mäessä tasoaan ja tuli äärimmäisen jännä hiihto-osuus, kun ykkösjoukkue pääsi yhtäaikaa norjalaisten kanssa ladulle. Yhtä matkaa mentiin koko kilpailu, mutta ikävä kyllä hävittiin kova loppukirikamppailu”, kertoi Moilanen, joka iloitsi kuitenkin voitetusta hopeamitalista.

Moilanen näki paljon positiivista kilpailuviikonlopussa, mutta katsoi jo tuleviin koti-PM-kisoihin vuoteen 2023.

”Kokonaisuutena voi olla tytyvväinen näihin kisoihin, vaikka poikien henkilökohtainen kisa jäikin kaivelemaan. Parannetaan ensi vuonna sitten Suomessa, kun meillä on omat PM-kisat, otetaan siellä revanssi”, lopetti Moilanen, joka toimii yhdistetyn tyttöjen maajoukkuevalmentajana vieden joukkuetta kohti seuraavia Milano Cortinan olympialaisia.

Yhdistetyn tulokset

Henkilökohtaiset kilpailut 
Joukkuekilpailut

Anna Kerko urheili yhdistetyssä Pohjoismaiden mestariksi.