Norja yhdistetyn sekajoukkuekisan maailmanmestaruuteen – suomalaisilla jälleen vahva hiihto-osuus

© Pepe Korteniemi

Norja juhli yhdistetyn sekajoukkuekilpailun nuorten maailmanmestaruutta Lahdessa. Voittajajoukkueessa kilpailivat Eidar Johan Stroem, Marte Leinan Lund, Gyda Westvold Hansen sekä Andreas Skoglund. Hopeaa sai niukasti Norjalle taipunut Itävalta ja pronssia Italia. Suomi sijoittui kilpailussa seitsemänneksi.

Tasaisen vahvasti normaalimäessä hypännyt norjalaisnelikko petasi joukkueelleen mainiot asetelmat hiihto-osuutta varten, joskin itävaltalaisten ero mäkiosuuden voittaneeseen Norjaan oli vain yksi sekunti. Japani, Italia ja Saksa jäivät yli puoli minuuttia johtajasta, joten kultamitaleista oli odotettavissa kiivas taistelu Norjan ja Itävallan välillä.

Maailmanmestaruus ratkesi hiihto-osuuden viimeisellä lenkillä. Norjan ankkuri Andreas Skoglund irtautui intiaanikukkulalla Itävallan Stefan Retteneggeristä ja toi Norjan ykkösenä maaliin. Pronssia juhli hieman yllättäen Italia, joka oli loppukirissä neljänneksi sijoittunutta Saksaa terävämpi.

© Pepe Korteniemi

Suomen joukkueessa kilpailivat Rasmus Ähtävä, Annamaija Oinas, Alva Thors ja Otto Niittykoski. Joukkue koki takaiskun mäkiosuudella, kun Oinaan tulos hylättiin suorituksen jälkeen varustekontrollissa. Näin ollen joukkue sai vain kolmen hyppääjään pisteet mäen tuloksiin ja lähti ladulle kymmenentenä kolme minuuttia Norjan perässä.

Avausosuuden hiihtänyt Ähtävä oli jälleen vahva Salpausselän laduilla. Viiden kilometrin matkalla hän ohitti edeltä lähteneet Tshekin ja Venäjän ja oli osuutensa kilpailijoista toiseksi nopein. Toisella osuudella hiihtänyt Annamaija Oinas piti Suomen kahdeksantena ja kasvatti eroa takana tulleisiin joukkueisiin.

– Mäkiosuuden jälkeen harmitti paljon, mutta purin sen ladulle. Oli aika rankkaa hiihtää, piti lähteä kovaa heti alusta, kun oli vain yksi kierros. Pyrin omaan hyvään hiihtoon ja ihan hyvin se meni tänäänkin, Oinas sanoi.

Kolmannella osuudella Thors hiihti myös mainioon tahtiin ja kertoi nauttineensa päivän pyrähdyksestä. Thors toi Suomen kahdeksantena viimeiseen vaihtoon. Joukkueen ankkuri Niittykoski oli osuutensa hiihtäjistä nopein ja nosti Suomen kilpailussa seitsemänneksi. Mäkiosuuden hylkäyksestä huolimatta Suomen taakse jäivät Slovenia, Venäjä ja Tshekki.

– Lähdin ihan itsemurhahiihdolla ekalle kierroksella kokeilemaan kuinka paljon saan koneesta irti. Se tuli tosi hyvin, mutta toisella kiekalla ehkä vähän hyydyin. Mäkiosuus pikkasen kynsi tänään, mutta koitettiin hiihdossa pistää senkin edestä, Niittykoski sanoi.

Suomen joukkueesta Oinas ja Thors hyppäävät vielä perjantai-illan naisten joukkuemäen kilpailussa.

© Pepe Korteniemi

Tulokset

Kirjoittanut Leevi Juvakka