Niskasen sisarukset kisasivat voittoon Vuokatin Aateli Racessa – ”Tästä se taas lähtee!”

© Roni Lukkarinen / lorucreative

Jo 17. kerran järjestetyn Vuokatin Aateli Racen kaksipäiväinen kilpailutapahtuma tarjosi vauhdikasta menoa Kainuun ytimessä. Voitot menivät samaan perheeseen, kun Vuokatin vaaran ruhtinattareksi nousi Kerttu Niskanen ja marsalkaksi Iivo Niskanen.

Naisten kisassa prologin jälkeen johdossa ollut Krista Pärmäkoski ei startannut juoksuosuudelle. Sen sijaan prologissa kolmossijalle maaliin hiihtänyt Johanna Matintalo juoksi kolmen kilometrin matkan nopeiten. Kerttu Niskanen jäi juoksussa sijalle yhdeksän, ja eroa Matintaloon tuli takaa-ajoon 28 sekuntia.

Ennen Vuokatin vaaran nousua Niskanen oli ajanut Johanna Matintalon kiinni ja tuli jo kolmannen kerran voittajana maaliin.

– Rankkaa oli. Eilinen ei ollut hyvä, muttei myöskään mikään katastrofi. Tänään juoksu oli ihan hirveää, en ole vielä juossut tehoja tällä tavalla, niin se tuntui pahalta. Kun lähdin takaa-ajoon, takareidet olivat jo valmiiksi hapoilla. Tiukille jouduin, mutta tällaisia kovia tehoja tarvitaan. Tästä se taas lähtee, Niskanen kommentoi kilpailun jälkeen.

22 sekuntia Niskasen perässä maaliin hiihtänyt Johanna Matintalon taktiikkana oli pitää kovaa vauhtia.

– Yritin pitää hyvää vauhtia rullaradalle, ettei Kerttu saa ilmaista kyytiä vaaran alle, kun peesissä tulee. Se onnistui ihan hyvin, ja tiesin, että nousuun Kerttu on kova. Tänään ei ollut Kertun kyytiin jakoa, mutta olen ihan tyytyväinen omaan vetoon vaaralle asti. Vähän pitäisi saada vielä omaa vetoa vaaralle parannettua, Matintalo kertasi kisaa.

Kolmannelle sijalle ylsi Anne Kyllönen, joka ennen takaa-ajoa oli sijalla viisi. Minuutin ja 19 sekuntia voittajalle hävinneen Kyllösen meno oli helpontuntuista.

– Eilinen meni todella hyvin. Muutama sekunti jäi uupumaan podiumpaikasta, se jäi vähän harmittamaan. Juoksu oli ok, mutta olisin toivonut parempaa. Takaa-ajossa oli sitten hyvä energia loppuun asti, helpon tuntuista oli meno vaaralle asti, joten olen tyytyväinen kokonaisuuteen, Kyllönen summasi.

Naisten tulokset: prologi, juoksu, takaa-ajo

Iivo Niskaselle jo 7:s voitto Vuokatin Aateli Racessa

Vuokatin hiihtoviikon kaksipäiväinen kilpailutapahtuma oli Iivo Niskasen näytöstä. Prologin ja maastojuoksun voittaja lähti takaa-ajoon 48 sekuntia ennen takaa-ajajia. Niskanen oli tyytyväinen kilpailun kulkuun.

– Oli kova kisa. Kun juoksun jälkeen lähtee hiihtämään, niin kyllähän se jaloissa tuntuu. Innokkaasti lähdin kuitenkin matkaan, vaikka ei sen suurempaa hätää ollut. Tuuli ja lämpö teki sen, että alkoi matkarasitus jo painaa, vaikkei erityisemmin puristanutkaan. Pyrin tekemään tasaista ja ehjää hiihtoa, Niskanen kertoo.

Muista podiumsijoituksista käytiin kovempaa taistelua. Perttu Hyvärinen, Markus Vuorela ja Remi Lindholm hiihtivät Vuokatin vaaraa yhtä matkaa ylös, ja loppusuoralla Hyvärisen onnistui nostaa itsensä hopealle. 

– Prologi oli perusveto ja aamupäivän juoksu oli aika tahmeaa. Takaa-ajoon lähdettiin taistelemaan ja yllättävän myöhään tein ratkaisun kakkossijan taistelun suhteen. Ihan perusveto, Hyvärinen kertoo.

Kolmannelle sijalle itsensä taisteli Markus Vuorela.

– Hyvä kisa, prologi oli vähän vaikea, siinä tuli liikaa eroa. Juoksu on ollut aina vahva, ihan hyvää tekemistä. Pikkaisen siinä Iivo pääsi vielä karkaamaan, koitetaan sitten seuraavana vuonna ottaa kiinni. Hiihdossa oli tiedossa, että Puijon hiihtoseuralta tulee kovaa vastusta, kun Petteri Koivisto ja Perttu Hyvärinen olivat lähdössa samoihin aikoihin, arvelin, ettei kannata heille vetää. Petteri siitä sitten tippui, ja itselläni alkoi nousuun kramppaamaan jalka, mutta ihan kunnialla maaliin, summasi Vuorela kilpailurupeamansa.

Miesten tulokset: prologi, juoksu, takaa-ajo