Miska Poikkimäki, Eero Rantala, Daniel Onnela ja Kalle Tossavainen nuorten SM-hiihtojen yhteislähtöjen mestareiksi

© Rauno Rasinkangas

Pyhäjärvellä kilpailtavat hiihdon nuorten SM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina 20 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailuilla. Pyhäjärven nuorten SM-hiihtojen viimeinen päivä starttasi puoli tuntia aiottua myöhemmin pakkasen paukuttua noin -20 asteessa.

Ensimmäisenä viiden kilometrin lenkkiä pääsivät kiertämään alle 23- ja alle 20-vuotiaiden sarjalaiset. Molempien sarjojen mestaruudet ratkesivat vasta loppusuoralla. M23-sarjassa lauantain sprintissä epäonnea kokenut Vuokatti Ski Team Kainuun Miska Poikkimäki pesi loppukirissä Vehkalahden Veikkojen Olli-Pekka Laitilan 0,7 sekunnin erolla ja juhli kultaa.

– Täällä on pienestä pitäen hiihdetty kilpaa, joten paikka on tuttu. Alusta asti oli vähän vaikeantuntuista ja eilinen oli tyhjentänyt kroppaa. Pystyin kuitenkin auttamaan kavereita muutaman kierroksen ja sitten luotin vaan kiriin, kokosi Poikkimäki.

Laitila kertoi sairastelleensa heti alkukauden kilpailujen jälkeen pitkän tovin.

– Pikku hiljaa on pystynyt nostamaan kuntoa ja jonkin verran tuli yllätyksenä, että kunto oli niin hyvä. Pikku hiljaa alkaa taas löytymään vaikeuksien jälkeen, sanoi hopealle hiihtänyt Laitila.

Pronssisen mitalin ottanut Inarin Yrityksen Eelis Valikainen hävisi voittajalle kolme sekuntia. Mitalikolmikko karkasi jo toisella viiden kilometrin lenkillä ja hiihti loppumatkan yhdessä.

– Siinä löytyi sopivasti talkoohenkeä muiltakin kavereilta, niin saimme kolmen miehen vuorovedolla kasvettua ero, että viimeinen viitonen voitiin katsella rauhassa, kuka ottaa minkäkin värisen mitalin. Yritin tehdä omat ratkaisu viimeisellä vitosella, mutta ne eivät olleet ihan riittäviä, summasi Valikainen.

Kommentit Youtubessa

© Rauno Rasinkangas

M20-sarjan loppuhuipennus meni vielä M23-sarjaa täpärämmälle. Tammikuussa nuorten MM-mitalia juhlinut Vuokatti Ski Team Kainuun Eero Rantala ylitti maaliviivan muutaman millin ennen kotiyleisön edessä hiihtänyttä Pohti SkiTeamin Eemil Juntusta. Nuorten miesten loppuaika oli sekunnin kymmenykselleen sama.

– Ehjä suoritus oli, ja pääsimme Eemilin kanssa kaksistaan karkuun. Siinä hiihtelimme vuorovedolla, enkä saanut matkavauhdilla tehtyä häneen eroa. Viimeinen kierros meni aika leikkimiseksi, eikä kumpikaan halunnut vetää kovin kovaa vauhtia. Säästelimme molemmat kiriin ja olimme siinäkin tasaisia. Jos olisi ollut metrin pidempi loppusuora, niin Eemil olisi varmaan voittanut, naurahti Rantala.

– Suunnitelmissa oli lähteä kärkiletkaan ja hiihtää siinä niin kauan kuin jaksaa. Tänään jaksoi yllättävän hyvin. Paljon oli apua helpoilla pätkillä, koska suksi oli tosi liukas. Sain otettua vähän helppoa, vaikka ylämäessä olisi ollut vähän rankempaa, tiivisti puolestaan Juntunen.

Kolmanneksi sarjassa sijoittui Vörå IF:n Elliot Fjeldkåsa, joka hävisi kärkikaksikolle minuutin ja 23 sekuntia.

– Yritin tänään viiden parhaan joukkoon. Vapaan 10 kilometriä on vielä tänä keväänä tavoitteena, kiteytti Fjeldkåsa suorituksensa jälkeen.

Kommentit Youtubessa

© Rauno Rasinkangas

Vanhimpien nuorten miesten sarjojen jälkeen ladulle lähtivät M18- ja M17-sarjojen edustajat. 

Kultaa vuoli M18-sarjassa raisiolaisen SkiTeam 105:n Daniel Onnela, joka oli kuitenkin jäänyt kymmenen kilometrin kohdalla kärkikolmikosta noin kahdeksan sekuntia. Kolmannella vitosen lenkillä hän kuitenkin hiihti edellä menneet lähes kiinni ja oli lopulta maalissa ensimmäisenä kaksi sekuntia ennen Teiskon Urheilijoiden Akseli Pitkästä.

– Alkuun piti lähteä rauhassa, koska oli kylmä keli. Kymmenen kilometrin kohdalla alkoi jo vähän painamaan, mutta loppua kohti meni taas paremmin. Eilinen sprintti oli ehkä viikonlopun päämatka, mutta siinä tuli pieni epäonnistuminen. Oli hyvä, että nyt onnistui, kertasi Onnela.

Pitkänen totesi menneensä koko kisan flow-tilassa, eikä muistanut 52 minuutin lenkistä mitään.

– Suksen luisto ei ollut ihan paras tänään. Taktinen puolikaan ei ollut täydellinen verrattuna Danielin suoritukseen. Vedin melkein koko matkan kärkiryhmää ja söin ehkä turhan paljon energiaa. Hopeaan pitää olla kuitenkin tyytyväinen, Pitkänen sanoi.

Onnelan ja Pitkäsen jälkeen maaliin ennätti kymmenen sekuntia voittajalle jäänyt Pakilan Vedon Juho Länsiluoto.

– Ihan hyvin sujui hiihto. Pari ensimmäistä kierrosta tuli aika rennosti, mutta sen jälkeen ei enää oikein kulkenut ja kolmannella kierroksella tuli jonkinlainen tummuminen, summasi Länsiluoto ja sanoi olleensa tyytyväinen mitaliin.

Kommentit Youtubessa

© Rauno Rasinkangas

M17-sarjan kärkikolmikko irtosi omille teilleen toiseksi viimeisellä lenkillä. Porukan vahvin viimeisellä viitosella oli Äänekosken Huiman Kalle Tossavainen, vaikka näytti jo siltä, että hän putoaa mestaruustaistelusta.

– Viimeisellä kierroksella rupesi painamaan ja alkoi tulla eroa, mutta jostakin sain vielä voimia ja seinänousussa loikkasin kiinni, mietti Tossavainen.

Hopealle sijoittui reilut kymmenen sekuntia voittajalle jäänyt Espoon Hiihtoseuran Anton Kemppi ja pronssille 20 sekuntia Tossavaisen jälkeen maalilinjan ylittänyt uusikaarlepyyläisen IF Minkenin Topias Vuorela.

– Tiesin, että kunto on sinnepäin, niin ainahan sitä kultaa tavoitellaan. Jos ei ikinä ole mitään voittanut, niin ei saa olla pettynyt, tiivisti Kemppi kisansa.

– Happo iski reiteen mukavasti viimeisen kahden kilometrin aikana, niin jouduin taipumaan vähän. Muuten kilpailu oli hyvin hallinnassa, summasi puolestaan Vuorela.

Kommentit Youtubessa

Tulokset
Tapahtumasivut