Mäkihypyn ja yhdistetyn superviikonloppu Lahdessa huipentuu suurmäen SM-kilpailuihin – Nousiainen metsästää mäkilegenda Ahosen päänahkaa betonissa

Pepe Korteniemi

Lahdessa kilpaillaan viikonloppuna mäkihypyn ja yhdistetyn kansallisia cupeja, junioricupia sekä suurmäen SM-kisat, jotka päättävät tiiviin kilpailuviikonlopun sunnuntaina. Mukana on 150 kilpailijaa junioreista aikuisurheilijoihin ja veteraaneihin. Kilpailutapahtuma järjestetään koronaepidemiatilanteesta johtuen ilman yleisöä ja tarkoin terveysturvallisuusohjein. 

Nuorten urheilijoiden Junioricup avaa kauden 2021-2022 kilpailukiertueen Lahdesta. Joulukuussa käydyt Hopeasompakilpailut Taivalkoskella korvasivat menneellä kaudella perutut kilpailut, joten cup-pisteisiin Taivakosken kilpailua ei lasketa mukaan. 

Lahden Hiihtoseuran isännöimään kilpailuun osallistuu lähes 100 junioria. 

”On hienoa, että pääsemme kilpailemaan pitkän tauon jälkeen Junioricupissa. Tätä ovat kaikki juniorit varmasti odottaneet ja paljon, aina talvesta 2020 saakka”, iloitsee Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn lajikoordinaattori Kimmo Yliriesto.

Lahden Hiihtoseurasta mukana on 42 juniori-, aikuisurheilija- ja veteraani-ikäistä mäkihypyn ja yhdistetyn harrastajaa. Osallistujamäärä kertoo kotiseuran aktiivisesta ja kehittyvästä toiminnasta. Harrastaja- ja kilpailijamäärien suhteen positiivista kehitystä on tapahtunut myös valtakunnallisesti, kun juniorien skipassien ja nuorten lisenssien määrät ovat kääntyneet laskusuhdanteen jälkeen nousuun.  

Teemu Moisio


Nousiainen haastaa kotimäessään hyppäävän Janne Ahosen


Junioricupin lisäksi Lahdessa kilpaillaan mäkihypyn kansallista Modeo Cup sekä Yhdistetty Cupia. Kisaviikonloppu huipentuu sunnuntaina käytäviin suurmäen SM-kilpaluihin. Mukana ovat mäkihypyn maajoukkueurheilijat Niko Kytösahoa lukuun ottamatta. Yhdistetyn kilpailijoita rokottaa maailmancupin osakilpailu Saksan Klingenthalissa sekä jo olympiajoukkueeseen valitun Ilkka Herolan koronatartunta.

Puijon Hiihtoseuran Eetu Nousiainen kiipeää mielellään Lahden betonin torniin hyppäämään SM-kullasta. 

”Lokakuulta kesä-SM-kisoista on hyvät muistot Lahdesta. Lähden tietysti hakemaan kirkkainta mitalia, mutta paineita en ota. On myös kiva päästä kilpailemaan muita vastaan, ja nähdä taso, missä mennään”, kertoo rennonoloinen Nousiainen.

Nousiainen on kilpaillut pääasiassa Continental Cupissa, missä hypännyt tasaisen varmasti pisteille ja jopa kärkikymmenikköön. Maailmancupissa hyppy alkoi aueta myös Bischofshofenissa. 

”Kilpaileminen on helpottunut syksyn ja alkutalven aikana. Osaan keskittyä omaan tekemiseen, mutta myös hypätä niin, etten kontrolloi suoritusta, vaan antaa vain mennä”, analysoi Nousianen kehittymisen prosessiaan.

Lahden SM-kisoihin on ilmoittautunut myös Janne Ahonen. Nousiainen on iloinen päästessään ottamaan mittaa Ahosesta, jota Nousiainen ei ole Lahden betonissa vielä voittanut. 

”Tottakai lähden jahtaamaan Jannen päänahkaa hänen kotimäessään, hienoa, että siihen on jälleen yksi mahdollisuus”, fiilistelee Nousiainen. 

Erikoismäen SM-kilpailu hypätään sunnuntaina klo 13:20 alkaen HS130-mäessä. 

Tapahtumasivu ja kilpailuohjelma 

Kilpailutunnelmia viikonloppuna Lahden Hiihtoseuran facebookissa ja instagramissa