Mäkihypyn ja yhdistetyn A-maajoukkueet kaudelle 2022–2023 nimetty – yhteistyö lajien välillä tiivistyy

Mäkihypyn ja yhdistetyn A-maajoukkueryhmät tulevalle kaudelle on nimetty. Lajien välinen yhteistyö tiivistyy, mikä näkyy muun muassa yhteisen varusteiden kehitystiimin ja toimintojen keskittämisen kautta.

Mäkihyppy

Mäkihypyn naisten maajoukkue jatkaa kohti harjoittelukautta kolmen urheilijan voimin. Tavoitteena on rakentaa entistä vahvempi ammattimainen toimintamalli päivittäisharjoittelun ympärille. Joukkueen valmentajana jatkaa Ossi-Pekka Valta.

– Meillä on potentiaalinen joukkue, jossa on sekä kokemusta että nuoruutta. Kahden viime kauden aikana on tapahtunut kehitystä oikeaan suuntaan ja sitä on tarkoitus jatkaa tällä kaudella entisestään. Seuraava tasonnosto tulee eri ryhmien yhtenäisemmän leirityksen, päivittäisharjoittelun kehittämisen ja välinekehityksen myötä, kommentoi Valta.

Mäkihypyn miesten maajoukkueryhmään on nimetty kuusi urheilijaa. Mäkihypyn toiminnassa tulee niin miesten kuin naistenkin osalta näkymään entistä vahvemmin harjoittelun ja valmennuksen keskittäminen, mäkihypyn yhtenäinen valmennuslinjaus, laadukas päivittäinen harjoittelu sekä varustekokonaisuuden kehittäminen.

– Vuosi sitten lähdettiin pienellä ja ytimekkäällä ryhmällä, nyt on uusi aika ja uudet kujeet. Lähdetään vähän isommalla joukkueella ja pitkällä tähtäimellä yritetään saada laajuutta urheilijakaartiin, kommentoi joukkueen valmentaja Janne Väätäinen.

Mäkihypyn ja yhdistetyn varustekokonaisuuden kehittämisessä tullaan ottamaan isoja askelia eteenpäin, kun lajien varustekokonaisuuden kehitystiimin vetäjäksi valittu Pierre Hartman lähtee rakentamaan toimintoja, jolla asiaa viedään eteenpäin.

– Aletaan kuroa eroa kiinni ja mennään välinepuolella oikeasti siihen suuntaan, mihin kansainvälinen maailma on ollut menossa jo pitkään. Viime vuosina olemme pukupuolella saaneet paljon hyvää aikaiseksi, mutta se ei enää riitä. On kysymys paljon suuremmasta kokonaisuudesta, johon liittyy esimerkiksi oikeanlaiset sukset ja monot, oikeanlaiset siteiden asetukset sekä se, miten puku rakennetaan siihen yhtälöön, kertoo Väätäinen.

Mäkihypyn maajoukkueet

Naiset
Julia Kykkänen (A), Sofia Mattila, Jenny Rautionaho (A)

Miehet
Antti Aalto (A), Kalle Heikkinen, Niko Kytösaho (A), Eetu Meriläinen, Eetu Nousiainen (A), Arttu Pohjola

Yhdistetty

Yhdistetyn miesten maajoukkueen koko kasvaa yhdellä urheilijalla ja ryhmään on nimetty tulevalle kaudelle seitsemän urheilijaa. Kauden päätavoitteena on Planican MM-kilpailut ja painotus on tulevalla kaudella vahvasti mäkihyppykapasiteetin kehittämisessä. 

 – Hiihdossahan tilanne on suomalaisessa yhdistetyssä erinomainen ja pyörää ei tarvitse keksiä sen suhteen uudelleen. Hyppäämisen osalta ollaan isossa kuvassa menossa oikeaan suuntaan. Taikatemppuja tai oikoteitä ei ole, suomalaista hyppäämisen polkua ja ideologiaa pitää vahvistaa entisestään, kommentoi maajoukkueen valmentaja Antti Kuisma jo aiemmin maaliskuussa.

– Maajoukkue jatkaa pitkälti samalla kokoonpanolla kuin aikaisemmin ja on hienoa, että myös uusia urheilijoita nousee maajoukkueeseen tasaisin väliajoin. Se on tärkeä signaali maajoukkueen takana kasvaville nuorille. Tulevaisuudessa maajoukkueet tulevat harjoittelemaan enemmän yhdessä yli lajirajojen ja se luo päivittäiseen toimintaan synergioita, vaatimustasoa ja mittareita. Tähän kokonaisuuteen liittyy tiiviisti myös panostukset välineiden kehityksessä yhdessä mäkihypyn kanssa, kertoo Kuisma.

Naisten joukkueeseen on nimetty neljä urheilijaa. Tavoitteena on rakentaa neljässä vuodessa toimintaympäristö, jossa on mahdollisuus tavoitella arvokilpailujen menestystä. Projekti 2026 -nimellä kulkenut ryhmä tähtää kohti Milano Cortinan olympialaisia.

Ryhmän valmentajana jatkaa Lasse Moilanen. Moilanen korostaa nuoren joukkueen toiminnassa laadukasta jokapäiväistä valmentautumisjärjestelmää.

– Joukkuevalinnoissa korostui potentiaali kilpailla kansainvälisissä kilpailuissa tulevalla kaudella. Valitut urheilijat ovat näyttäneet omalla kehittymisellään sen, että heillä on loistavaa potentiaalia ja he ovat matkalla kohti lajin huippua. Haluamme luoda nuorille naisille toimivan järjestelmän, jonka avulla he pystyvät harjoittelemaan ja kilpailemaan yhdistetyssä menestyksekkäästi, kommentoi Moilanen.

Yhdistetyn maajoukkue

Miehet
Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Waltteri Karhumaa, Leevi Mutru, Arttu Mäkiaho, Otto Niittykoski, Perttu Reponen

Maajoukkuevalmentaja: Antti Kuisma
Mäkivalmentaja: Lauri Asikainen

Naiset
Anna Kerko, Minja Korhonen, Annamaija Oinas, Alva Thors

Maajoukkuevalmentaja: Lasse Moilanen

***

Mäkihypyn ja yhdistetyn muista valmennusryhmistä kerrotaan lisää myöhemmin.