Maastohiihtomaajoukkue palaa maailmancupiin ja hiihtää Tour de Skin

SHL/Jesse Väänänen

Suomen maastohiihtomaajoukkue kilpailee tammikuun alussa Tour de Skillä. Tour hiihdetään 1.-10.1.2021 kolmella paikkakunnalla, Sveitsin Val Müstairissa ja Italian Toblachissa sekä Val di Fiemmessä. Yhteensä hiihtäjillä on edessä kahdeksan kilpailustarttia.

Suomen maastohiihtomaajoukkue on päättänyt kilpailla Tour de Skin maailmancupin osakilpailut. Päätös on tehty yhdessä lääkärien, valmennusjohdon sekä urheilijoiden kanssa riskit huomioiden. Koronapandemian aiheuttamat terveydelliset riskit on tunnistettu. Suurimmat riskit liittyvät matkustamiseen.

”Lentomatka on heikoin kohta ja sen kautta tartunta ja karanteenikin on mahdollinen. Olemme järjestäneet joukkueelle oman kuplan kilpailumatkan eri vaiheisiin, mutta lentämisen osalta ulkopuolisia kontakteja ei voida välttää”, sanoo Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen.

Kilpailumatkalta kotiinpalatessa joukkue noudattaa tiukkaa testaus- ja karanteeniprotokollaa, jolla varmistetaan, ettei mahdollisia tartuntoja levitetä lähipiiriin.

Hiihtäjät tarvitsevat kovia kilpailuja

Urheilullisesta näkökulmasta Tour de Skille osallistuminen on tärkeää; urheilijat haluavat kilpailla. Päätös ei vaikuta vain itse Tour de Skin tai kauden 2020-21 maailmancupin pisteisiin, vaan sillä on myös pidempikantoisia vaikutuksia muun muassa olympiarankingiin ja tuleviin Pekingin olympialaisiin vuonna 2022.  

”Urheilijat haluavat kilpailla ja olemme laatineet joukkueelle erittäin tarkat turvallisuusohjeet. Lisäksi olemme saaneet järjesteltyä hotellit ja siirtymiset tourilla niin, että vältämme kohtaamiset meidän joukkueen ulkopuolisten henkilöiden kanssa mahdollisimman hyvin. Urheilijat tarvitsevat myös mahdollisuuden koviin kansainvälisiin kilpailuihin ajatellen MM-kilpailuja sekä joukkueena päätöstä tehtäessä arvioitiin myös kilpailemattomuuden vaikutusta tuleviin vuosiin ja muun muassa olympiarankingiin” toteaa maastohihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen.

Joukkue Tour de Skille julkaistaan 21.12.2020.