Maastohiihdon maailmancup saatu päätökseen kauden 2020-21 osalta — viimeistä kisaa varjostivat sauvojen katkeamiset

© Jesse Väänänen / kuvassa Laura Mononen

Maailmancupin kauden päätöskilpailut hiihdettiin Sveitsin Alpeilla tuulisessa säässä. Naiset hiihtivät 30 kilometriä ja miehet 50 kilometriä vapaan tyylin takaa-ajona. Krista Pärmäkoski vastasi suomalaisittain parhaasta suorituksesta.

Krista Pärmäkoski lähti päivän kilpailuun sijalta 24, mutta teki kovasti töitä noustakseen paremmille sijoille. Vauhti riittikin, ja Pärmäkosken letka sai edelle hiihtäviä kiinni. Lopputuloksissa Pärmäkoski sijoittui sijalle 17. Maailmancupin yhteispisteissä Krista Pärmäkoski oli paras suomalainen ollessaan 12:s.

– Aika koville otti kisa tänään. Keli oli kova, vastatuulta oli. Päätin yrittää hiihtää kiinni edellä menevää porukkaa, se varmasti kostautui lopussa. Yllättävän hyvin lähti hiihto liikkeelle, ennen starttia tuntui että lihaksistosta saattaa ottaa enemmänkin kiinni. Paikoitellen rauhallinen vauhti käynnisti kroppaa, ja se auttoi alussa. Ihan ok kisa, mahdollisuudet olisi olleet huippusijaan, mutta siihen ei rahkeet riittäneet. 

– Kansainvälinen kausi on nyt hiihdetty, ja ilomielin voi lähteä kotia. MM-kisoissa sai kauden parhaat suoritukset, siihen olen tyytyväinen. Kaudelta olisin toivonut parempaa starttia, haasteita oli syksyllä. Saatiin kuitenkin tehtyä peliliikkeitä ja ok vire rakennettua. Siihen nähden kausi päättyi hyvin, summasi Pärmäkoski kauden.

Pärmäkosken perässä maaliin hiihti Laura Mononen sijalla 19.

– Ihan ok kisa. Hyvässä porukassa sai hiihtää ja lopussa jos olisi vaan jaksanut, niin viidennestä sijasta olisi voinut taistella, kertoi Mononen.

Johanna Matintalon kisaa vaikeutti sauvan rikkoutuminen kilpailun puolivälin paikkeilla. Matintalo hiihti maaliin sijalla 51.

– Hiihdin tänään kisan puoliväliin asti aika isossa porukassa. Olisi ollut mukava yrittää pysyä siinä porukan mukana vähän pidempään, mutta toinen hiihtäjä polkaisi minulta sauvan poikki ja siinä muutaman sekunnin mietin, että mitä teen. Oltiin onneksi 50 metriä aikaisemmin menty huoltoalueen läpi, käännyin ympäri, ja hiihdin vähän aikaa väärään suuntaan ja hain sieltä varasauvan. Se oli varmasti hyvä ratkaisu, muuten olisin joutunut todella monta kilometriä hiihtämään yhdellä sauvalla. Tottakai oma kisa kaatui siihen, tipuin siitä porukasta jossa olin hiihtänyt. Keli ja latu toivat porukassa hiihtämisestä hyödyn. Kun jäin yksin, oli se aikamoista selviytymistaistelua. Tällaista tällä kertaa, toivotaan, että ensi kerralla ei tulisi tuollaisia haavereita, Matintalo kertoi.

Kilpailun neljäs suomalainen Vilma Nissinen keskeytti.

Tulokset
Maailmancupin tulokset

Kaksi suomalaista miestä pisteille kauden viimeisessä kisassa

Iivo Niskanen piti suomalaismiehistä kovinta vauhtia sijoittuen sijalle 22. Niskanen oli myös paras suomalainen maailmancupin lopputuloksissa 23:lla sijallaan.

Perttu Hyvärinen koki, että hiihto oli tänään sellaista kuin kauden aikana on totuttu näkemään. Hyvärisen sijoitus oli tänään 24:s.

– Aikalailla sellaista, mitä minulta on totuttu näkemään. Vahvaa loppua ja järkevää alkua. Viimeinen vitonen oli rohkeaa hiihtoa, ihan kiva oli maailmancup tuohon taputella. Olisin toivonut vähän parempia sijoituksia kauden loppupuolella, mutta ei tullut kuitenkaan mitään katastrofia. Ollaan vielä pelissä mukana, kohtuullisia vetoja täällä Sveitsissäkin, Hyvärinen kertoi.

Ristomatti Hakola koki saman kohtalon kuin Johanna Matintalo, sauva katkesi kesken kilpailun. Maaliin Hakola hiihti sijalle 36.

– Alkuun tuli aika iso ryhmä, sitten vaan liuteltiin pikkuhiljaa eteenpäin. 12 kilometriä ennen maalia mulla katkesi sauva ja tipuin siitä letkasta. Hiihdin 1,5 kilometriä ilman sauvaa ja tulin yksikseni maaliin, kertasi Hakola päivän kulkua.

Lauri Lepistö hiihti sijalle 71.

– Alkuun reilu tunti täysillä ja sitten alamäessä tipuin letkasta. Jäätiin ruotsalaisen kanssa kahdestaan ja meni kovassa vastatuulessa hiihtelyksi. Sitten lopussa tuli taas letka takaa niin sai vähän kilvan hiihtoa siihen, Lepistö summasi.

Maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen nosti yhdeksi ratkaisevaksi tekijäksi sääolosuhteet.

– Melko raskaat ja hitaat olosuhteet oli kisassa lumisateen jäljiltä. Nopeasti porukka kasaantui isoksi yli 50 miehen ryhmäksi, mikä oli tällä kelillä odotettua. Kun ryhmä rupesi katkeilemaan, oli aika paljon siitä kiinni mihin ryhmään päätyi. Yksin hiihtäminen oli käytönnössä mahdotonta. Ei ihan sellaista tulosta mitä odotettiin. Nyt on kausi paketissa ja tästä lähdetään valmistautumaan kohti olympiakautta, Pasanen kertoi.

Tulokset
Maailmancupin tulokset

Kuuntele kommentteja SoundCloudissa