Lylynperä ja Suhonen nappasivat kultaa rullahiihdon SM-sprinteissä

© Loru Creative / Roni Lukkarinen

Vuokatissa kilpailtavien rullahiihdon SM-kisojen ensimmäisen päivän voittajiksi kruunattiin Katri Lylynperä ja Verneri Suhonen. Molempien hyvä vire alkoi jo aamulla aika-ajojen voitoilla.

Katri Lylynperä nappasi naisten sarjassa rullahiihdon suomenmestaruuden kahden sekunnin erolla Kerttu Niskaseen. Päivän kolmas oli Johanna Matintalo. Lylynperä ja Niskanen kävivät kovaa taistelua jo karsinnan voitosta, kun taas Matintalo sijoittui aika-ajossa vasta kymmenenneksi. 

– Päivähän meni todella hyvin. Karsinnat kertoivat jo siitä, että tänään saattaa kulkea hyvin. Karsinnoissa hiihto on itsellä yleensä hieman tahmeaa ja herääminen tapahtuu vasta erissä. Silloin kun karsinnoissa kulkee, niin ollaan monesti vahvoilla, Lylynperä kertoo.

Finaalissa Lylynperä malttoi alussa, ja luotti pystyvänsä vahvaan loppuun.

– Finaalin alussa kenelläkään ei tuntunut olevan vetohalua ja huomasin, että muut halusivat minun lähtevän vetämään. Siinä piti kuitenkin vain malttaa, sillä tiesin lopun olevan vahvuus itselleni. Sauvojen äänestä tunnistin viimeisessä mäessä, että eroa alkaa taakse syntymään. 

Verneri Suhonen voitti Lylynperän tavoin karsinnan 0,3 sekunnin erolla Lauri Lepistöön. Karsinnoissa kolmanneksi itsensä puski Iivo Niskanen. Aika-ajon voitto toi Suhoselle luottamusta päivän kuntoon aamun epävarmuudesta huolimatta.

– Oli todella epävarma fiilis aamulla päivän kulusta. Aika-ajossa alku tuntui nihkeältä, mutta kuulin väliaikoja hyvin. Maaliin tullessa kuulin voittaneeni karsinnan, niin kyllä siitä tuli sellainen kutina, että tänään voi tulla hyvä päivä, kuvaili Suhonen erävaihettaan.

Erissä Suhonen jatkoi siitä, mihin karsinnoissa jäi, voittaen oman alkueränsä, sekä semifinaalin. Finaalissa Suhonen puski vahvalla tasatyönnöllä kärkeen, ja sai kurottua riittävän eron kilpakumppaneihin. Päivän aikana tiukkaa sekuntitaistelua käyneet Suhonen ja Niskanen tulivat lopulta maaliin vain puolen sekunnin erolla. Lopputuloksissa päivän kolmas oli Lauri Lepistö. 

– Finaalissa oli sitten täydellinen onnistuminen, vaikka aamulla ei siltä tuntunutkaan. Puuron korvaaminen tänä aamuna jogurtilla saattoi olla avain voittoon, Suhonen nauroi.

Nuorten sarjoissa tasaisia kamppailuja SM-mitaleista

Tuuli Raunio rullahiihti ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen N20-sarjassa. Muista mitaleista käytiin kovaa taistelua. Lopulta hopealle ylsi Felicia Krook ennen pronssimitalistia Elsa Torvista. Raunio hallitsi N20-sarjaa alusta lähtien. Finaalihiihto oli päivän jykevintä ylivoimaa.

– Meno oli tasaisen varmaa läpi päivän. Tarkoituksena oli vetää mahdollisimman kovaa kaikki lähdöt ja siinä onnistuttiin. Kyllä huomasin heti finaalin startista, että voi lähteä hakemaan päivän kovinta aikaa. Sieltä se tulikin, kommentoi Raunio.

M20-sarjan finaalissa pidettiin hyvää vauhtia ja mitaleista käytiin kovaa kamppailua loppuun saakka. Sarjan mestaruuteen ylsi lopulta Eero Rantala. Hopealle sijoittui Ike Melnits ja pronssia otti Eemil Juntunen

Miesten 18-sarjan finaalin ratkaisu nähtiin viimeisessä nousussa, jossa Jalmari Bergqvist teki selvän eron muihin ja rullahiihti Suomen mestaruuteen. Muista mitaleista käytiin jälleen tiukkaa taistelua ja hopealle taisteli Onni Tiira ennen pronssimitalistia Luukas Mäkelää.

Bergqvistin päivä oli vaihteleva. 

– Oli hyvää kulkua. Karsinnassa oli vahvan näköistä menoa, eriin lähtiessä tuntui vähän heikolta. Finaalissa taas älyttömän hyvää kulkua. Kun oltiin laskettu alas pisin mäki, niin päätin lähteä tykittämään, kertasi kultamitalisti.

Päivän viimeisen lähdön voittoon rullahiihti Signe Jakobsson. Kultamitalista käytiin kovaa kamppailua loppusuoralla Jakobssonin ja hopeamitalisti Maija Borénin kesken. Pronssia otti Krista Manninen.


Rullahiihdon SM-kilpailut Vuokatissa 18.-19.9.2021
Kisasivut ja tulokset
Kuvapankki | © Loru Creative / Roni Lukkarinen
Sosiaalinen media | Facebook | Instagram