Lahdessa kilpaillaan pienmäen Suomen mestaruuksista – mukana yhdistetyssä ja mäkihypyssä lähes 100 urheilijaa

Mäkihypyn ja yhdistetyn vuoden 2023 ensimmäiset SM-mitalit jaetaan Lahdessa 14.-15.1.2023 pienmäen ja nuorten SM-kisoissa. SM-kisojen lisäksi hypätään Mäkihyppy Cupia sekä Veteraanicupia. Mukana viikonlopun kilpailuissa on lähes 100 urheilijaa.

Lahden Hiihtoseuran isännöimiin SM-kisoihin on ilmoittautunut ilahduttava määrä urheilijoita, mukana yhdistetyn maajoukkuemies Leevi Mutru. Maailmancupin peruutuksista johtuen Lahdessa kilpailevien maajoukkueurheilijoiden lisäksi erityisesti nuorten 16-vuotiaiden ikäsarjassa kilpailevien määrä (yhteensä 30 nuorta) ilahduttaa mäkihypyn kilpailunjohtaja Pekka Tervahartialan mieltä. 

”16-vuotiaiden poikien sarjassa on mukana 26 hyppääjää. Nyt kilpaillaan vielä alkukautta, on hienoa nähdä näin suuri joukko nuoria hyppäämässä SM-mitaleista”, iloitsee pitkän uran kilpailunjärjestäjänä ja mäkihypyn aktiivina tehnyt Tervahartiala. 

Mukana kilpailuissa on nuorten maajoukkueen urheilijoita sekä viime viikonloppuna Tsekin Harrachovissa yhdistetyn FIS Youth Cupissa Suomea edustanut Lahden ja Ounasvaaran Hiihtoseurojen kuusikko. 

Kilpailujen alusviikko on tarjonnut järjestäjille päänvaivaa sääolojen osalta. Pienmäen vauhtimäen latu peitettiin maanantaina ja avataan perjantaina. Perjantaina selviää päästäänkö hyppäämään jääladulta vai puhdistetaanko latu posliinille. 

”Lämmin ilma ja sateen eri olomuodot pitävät meitä jännityksessä, pääsemmekö lauantaina hyppäämään jääladulta vai niin sanotulta kesäladulta. Sinänsä hyppäämiseen se ei vaikuta, mutta huoltojoukoille muutos aiheuttaa lisätöitä. Muita kelioloja, kuten tuulia, katsotaan sitten vasta kisa-aamuna, meillä on onneksi maailman parhaat tuuliverkot Salppurilla”, avaa tilannetta myös Salpausselän kisoissa mäkihypyn kilpailunjohtajana toimiva Tervahartiala. 

Sunnuntain kilpailumäissä HS100 ja HS130 latu jäädytetään koneellisesti, eikä samanlaisia haasteita ole. 

Myös yhdistetyn hiihtoreitti muuttui. Alunperin oli tarkoitus hiihtää niin kutsutulla pohjoisen lenkillä, joka suuntaa ensin Karpaloon ja kiertää häränsilmän palaten takaisin stadionille ja tuplatunnelinousun. Lauantain viiden ja kymmenen kilometrin hiihto-osuuksilla hiihdetään eteläistä kierrosta, joka nousee stadionilta tuplatunnelien mäkeä ylös hyppyrimäkien taakse, kiertäen uuden hiihtosillan kautta inkkarikukkulalle ja legendaariseen J-mutkaan palaten stadionille. 

Hiihto-osuudet hiihdetään klo 15 ja 18 välillä, jolloin reitti on muilta hiihtäjiltä suljettu. 

Viikonloppuna hypätään Lahdessa myös veteraanien SM-kilpailut. Mukana on 14 hyppääjää ikäsarjoissa 30–79 vuotta. Juniorina mäkihyppyä harrastanut ja vanhemmalla iällä uudelleen aloittanut Lahden Hiihtoseuran Kalle Uusitalo on mielissään LHS:n järjestämistä kilpailuista Lahdessa. 

”Kilpailemaan lähdetään pilke silmäkulmassa, mutta tottakai aina kilpakumppaneita haastaen. Hyppäämisessä hienoa on yhteisö ja vanhat tutut harrastuskaverit, joiden kanssa ylläpidetään hyppäämisen hienoutta, tunnetta ja rohkeutta. Olen ylpeä Lahden mäkihyppypaikoista ja tunnen olevani etuoikeutettu saadessani harrastaa tätä lajia Lahdessa” kertoo Uusitalo, jolle urheilu on elämäntapa. Hän harjoittelee mäessä noin kerran viikossa ja ylläpitää fyysistä kuntoa sali- ja ryhmäliikuntaharjoittelulla.

KILPAILUOHJELMA
HIIHTOREITTI

Seuraa tunnelmia Lahden Hiihtoseuran somekanavissa 

Facebook
Instagram