Lahden urheilukeskuksessa järjestettävä Hopeasompa 2023 -loppukilpailu käynnistyi perjantaina maastohiihtosprinteillä sekä mäkihypyn parikilpailulla

Aamupäivän upeassa auringonpaisteessa hiihdetyissä maastohiihtosprinteissä starttasi lähes 300 nuorta urheilijaa ikäsarjoissa M/N14. Karsintojen ja erävaiheiden kautta voittoon hiihti poikien sarjassa Kuusamon Erä-Veikkojen Markus Maaninka ajassa 2:03.98, Aleksi Saarelan (Joutsan Pommi) rutistaessa toiseksi vain 0.36 sekuntia voittajan perässä. Kolmantena maaliviivan ylitti Joensuun Katajan Toivo Parkkinen (2:06.86). N14-sarjassa voiton vei Hämeenlinnan Hiihtoseuran Venla Mennala (2:07.78), Joensuun Katajaa edustavan Lotta Peltolan sijoittuessa tiukassa kamppailussa toiseksi (2:12.67) ja Ounasvaaran Hiihtoseuran Eden Siepin (2:13.90) kolmanneksi

Iltapäivän auringossa ladulle lähetettiin reilusti yli 200 M/N16 -sarjojen urheilijaa. Vanhempien sprinttereiden joukosta voiton nappasivat pojissa IF Minkenin Topias Vuorela (2:16.58). Taistelu kullasta oli äärimmäisen kireä: Kalle Tossavainen Äänekosken Huimasta jäi Vuorelalle vain 0.1 sekuntia ja kolmanneksi yltänyt Valtteri Kinnunen Ski Jyväskylästä 0.73 sekuntia. N16-sarjan kirkkaimman mitalin urakoi itselleen Joensuun Katajan Nella Voutilainen ajassa 2:30.84, perässään vain 0.40 sekunnin erolla hopealle hiihtänyt Olivia Puranen, Ski Jyväskylä. Kolmas podiumille nousija sarjassa oli Hanni Koski Kangasalan Kisasta (2:34.43).

Vapaalla hiihtotavalla hiihdetyt vauhdikkaat sprintit kilpailtiin 1,2 km mittaisella reitillä Lahden urheilukeskuksen stadionilla ja sen tuntumassa. Hopeasompien TD:n Annmari Viljanmaa pitää kisalatuja erinomaisena maistiaisena tulevaisuuden hiihtolupauksille. ”Nuoret pääsevät hiihtämään arvokisamaastoissa, vaikkei Hopeasompa-ladut olekaan ihan yhtä raskaita kuin maailmancupissa tai arvokisoissa. Täällä saa kuitenkin hyvin tuntumaa siihen, mitä kilpaileminen isoissa kisoissa sitten aikanaan olisi.” Ainakin 16-sarjan voittajille sprinttirata sopi hyvin. ”Rata oli nopeampi kuin monet muut sprinttiradat. Oli kiva!” analysoi Salpausselän kiemuroita ja nousuja Nella Voutilainen. ”Oli oikein mukava rata. Hapot sai kyllä helposti jalkoihin, mutta hyvä oli.” komppasi Topias Vuorela.

Hopeasompien avauspäivän iltaohjelmassa oli mäkihypyn parijoukkuekilpailu, jossa parin muodostivat K25 ja K38 mäen hyppääjät. Kilpailuun oli ilmoittautunut 20 joukkuetta peräti kahdeksasta eri seurasta, mikä kielii mäkihypyn elpyvästä suosiosta. Nuoret mäkisankarit pitävät tätä juniorimäkihypyssä harvinaista kilpailumuotoa mukavana. ”Joukkuekisassa tsempataan toisiamme ja sitä toivoo, että molempien hypyt onnistuu. Joukkuekisoja voisi olla useamminkin, nyt oli kivaa kun pääsin sattumalta pikkuveljen pariksi”, tuumasi 12-vuotias Pyry Keskinen, joka kilpaili veljensä Sampon kanssa Lahden Hiihtoseuran 4-joukkueessa. Sampolle, 10, joukkuekisa oli elämän ensimmäinen.

Illan parikilpailun voittivat Kouvolan Hiihtoseura 2:n Olli Koponen ja Korawik Saendee. Toiseksi parikilpailussa liitelivät Lahden Hiihtoseura 1:n Aleksi Lappi ja Aapo Komonen, kolmanneksi sijoittuivat Kouvolan Hiihtoseura 1:n Matias Koponen ja Anton Majander.

Hopeasommat jatkuvat huomenna lauantaina maastohiihdon normaalimatkoilla perinteisellä hiihtotavalla. Lisäksi lauantain ohjelmaan kuuluu yhdistetyn mäki- ja hiihto-osuudet.