Kymmenelle ansioituneelle valinta uuteen Paraurheilun Kunniagalleriaan

Suomen Paralympiakomitea julkisti kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12.2020 ensimmäiset valinnat Paraurheilun Kunniagalleriaan. Valituksi tuli kymmenen henkilöä. Mukana on niin menestyneitä paralympiaurheilijoita kuin arvokasta pioneerityötä tehneitä taustahahmoja:

Valittujen joukossa on kuusi urheilijaa: Tanja Kari, Jouko Grip, Kirsti Pennanen, Pekka Kujala, Pertti Sankilampi ja Veikko Puputti. Suomalaisia kuntoutuslaitoksia johtaneen ja Valtion liikuntaneuvostoon pitkään kuuluneen Puputin voi laskea sekä urheilijaksi että taustavaikuttajaksi. Hänen lisäkseen taustavaikuttajina valituiksi tulivat Alvar Sandström (sotainvalidien urheilu), Arvo Karvinen (näkövammaisten urheilu), Eija Kangas-Virtanen (kehitysvammaisten urheilu) ja Ilkka Vass (elinsiirtourheilu). Kujala, Sandström, Karvinen ja Vass palkittiin postuumisti.

Urheilijavalinnoissa tulevat hyvin esiin takavuosikymmenien vahvat suomalaislajit. Hiihtäjiä on mukana neljä (Sankilampi, Pennanen, Grip ja Kari). Pekka Kujala meritoitui yleisurheilun heittolajeissa ja hiihtäjistä Pennasella, Gripillä ja Karilla on paralympiamitaleja myös yleisurheilun puolelta.

Kunniagallerian valintatoimikuntaan kuuluivat Suomen Invalidien Urheiluliiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pertti Pousi, erityisesti näkövammaisten urheilun parissa pitkän työuran tehnyt Hannele Pöysti, keuhkonsiirron saanut entinen huippujuoksija Tuija Helander, Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan edustaja, uimari Antti Latikka ja Suomen Urheilumuseon edustaja, erikoistutkija Vesa Tikander.

Kunniagalleriaan valitut henkilöt ja edesmenneiden henkilöiden osalta heidän omaisensa saivat kunniakirjataulun ja näkövammaisen taiteilijan Jouni Onnelan valmistaman ”Tahto, taito ja voima” -pronssiveistoksen.

Paraurheilun Kunniagalleriaan valitaan uusia henkilöitä kahden vuoden välein. Seuraavat valinnat tehdään vuonna 2022.

Lue lisää aiheesta: https://www.paralympia.fi/uutinen/8598-kymmenelle-ansioituneelle-valinta-uuteen-paraurheilun-kunniagalleriaan