Pienmäen SM-kisat: Korhonen naisten tuplamestariksi, Kavilo ja Happonen veivät miesten kirkkaimmat mitalit

Lahdessa kilpailtiin lauantaina mäkihypyn ja yhdistetyn pienmäen Suomen mestaruuksista. Keliolosuhteiltaan haastavana päivänä Suomen mestariksi kruunattiin Siilinjärjen Ponnistuksen Minja Korhonen, joka voitti naisten mestaruudet sekä mäkihypyssä että yhdistetyssä. Miehissä mestaruudet matkasivat Kuopioon, kun Puijon Hiihtoseuran Henri Kavilo voitti miesten erikoismäen ja Herman Happonen miesten yhdistetyn kilpailun.

Minja Korhonen hyppäsi aamun yhdistetyn mäkiosuuden vielä HS70-mäen jääladulta. Lämmin keli ja vesisade sulattivat kuitenkin jäälatua hyppyrin keulalta niin, että se lopulta puhdistettiin ja kilpailuja jatkettiin niin sanotulta kesäladulta eli posliinipinnalta.

”Oli se latu pikkuisen hitaampi, kun hypättiin posliinilta. Oli hyvä, että pääsi koekierroksen hyppäämään ja siitä sai jujusta kiinni”, mietti Minja Korhonen, joka totesi muutoksen vaikuttaneen ehkä enemmän huoltojoukkojen tekemiseen kuin urheilijan.

Korhosen mäki- ja hiihtokunto olivat lauantaina tasaisen vahvoja, kun Suomen mestaruudet heltisivät molemmista lajeista. Erikoismäessä hopealle hyppäsi niin ikään yhdistetyn maajoukkueurheilija Vörå IF:n Alva Thors. Jokilaakson Mäkiseuran Sofia Mattila oli kolmas.

Yhdistetyn kilpailussa Taivalkosken Kuohun Annamaija Oinas hallitsi Salpausselän nousut toisena hiihto-osuudelle lähtenyttä Alva Thorsia paremmin ja nousi hopealle 2 minuuttia ja 23 sekuntia Korhoselle hävinneenä. Thors nappasi pronssia.

Miesten mestaruudet Puijon Hiihtoseuralle

Miesten pienmäen Suomen mestaruuteen hyppäsi Puijon Hiihtoseuran Henri Kavilo. Kavilo liiteli 64,5 ja 65 metriset hypyt ja löi Kuusamon Erä-Veikkojen Kalle Heikkisen vajaalla 9 pisteellä. Pronssille hyppäsi Ounasvaaran Hiihtoseuran Timi Heiskanen.

Pieni mäki on miesten yleisen sarjan hyppääjille harvemmin hypättävä, mutta Kavilo ei siitä hätkähtänyt. Hyppyjään Suomen mestari ei kuitenkaan lähtenyt yltiöpäisesti kehumaan.

”Ei ne mittään älyttömiä olleet, mutta ihan riittäviä tuohon pikkumäkeen. Se, mikä jännitti eniten oli, kun ”kesäladulta” tultiin, että sai suksenpohjia suojeltua”, mietti Kavilo.

Kavilon seurakaveri Herman Happonen oli yhdistetyn ykkönen aamun mäkiosuudesta alkaen. Happonen lähti hiihto-osuudelle ensimmäisenä minuutin ja 16 sekuntia ennen seuraavaa.

”Mäessä mentiin aika rutiinisuorituksilla, vähän pieni mäki yllätti, kun keula on tosi nopee. Hiihtoon olin aika tyytyväinen, pystyin tulemaan aika nousujohteisesti ja sain kyllä itsestä kaiken irti”, kommentoi viime viikonloppuna maailmancupdebyytissään Viron Otepäässä kilpaillut Happonen kisan jälkeen.

Miesten yhdistetyn hopealle hiihti Tampereen Pyrinnön Lauri Lankinen ja pronssille Aleksi Lankinen.

Lahden Hiihtoseuralle seitsemän Suomen mestaruus -mitalia ja kolme veteraanien SM-mitalia

Lahden Hiihtoseura nappasi kotikisoista seitsemän mitalia. Ainoa Suomen mestaruus kirjattiin naisten alle 18-vuotiaiden yhdistetyssä 14-vuotiaalle Heta Hirvoselle, joka vei mestaruuden minuutin aikaerolla hopealle hiihtäneeseen Ounasvaaran Hiihtoseuran Lumia Nurmelaan. Pronssille urheili LHS:n Emilia Vidgren.

Hopeisia SM-mitaleita voittivat Lahden Hiihtoseuran urheilijoista N18-sarjan mäkihypyssä Emilia Vidgren, M18-sarjan mäkihypyssä Tuomas Kinnunen, T16-sarjan yhdistetyssä Aino Kanervala ja P16-sarjan yhdistetyssä Jere Kukkonen. Lisäksi Heta Hirvonen täydensi LHS:n mitalitilin N18-sarjan mäkihypyn pronssimitalilla.

Veteraanien SM-kisoista Lahteen jäi värisuora Teemu Summasen ja Kalle Uusitalon hypättyä kultaa ja pronssia alle 50-vuotiaiden sarjassa ja Alexey Zaytzevin liidellessä hopealle alle 60-vuotiaissa.

Tulokset LHS:n verkkosivuilla