Kaikki suomalaiset 20 parhaan joukossa yhdistetyn kesä GP:n viimeisessä kilpailussa – Ilkka Herola varmisti kokonaiskilpailun voiton

© Flawia Krawczyk

Ilkka Herola jatkoi siitä, mihin on kesä GP:n aikana totuttu. Herola venytti hyppynsä 97.5 metriin ja lähti rullahiihto-osuudelle 17 sekuntia johtajan perässä. Loppukirissä itävaltalainen Mario Seidl oli tänään vahvempi ja Herola otti päivän kilpailusta hopeaa. Kilpailun kolmas oli Itävallan Martin Fritz. Hopealla Herola kuitenkin varmisti kokonaiskilpailun voiton.

– Se oli riittävän hyvä tälle päivää. Tottakai oli tosi hieno päivä, hieno hyppy ja hiihto-osuus. Rullahiihtäessä erot on pieniä ja tänään siinä ei ihan riittänyt voittoon asti. Toinen sija on hyvä, ja kokonaiskisan voitto. Olihan tämä aika uskomaton viikko, jokaisessa kisassa podiumilla. Hyvää hyppäämistä alusta loppuun, kyllä kelpaa, riemuitsi Herola.

Eero Hirvonen hyppäsi hyvin, ja lähti jahtaamaan kärkeä sijalta 6. Yksin hiihtäminen rullahiihdossa kuitenkin osoitti raakuutensa ja jono sai Hirvosen hiihdon aikana kiinni. Hänen onnistui kuitenkin pitämään paikkansa, ja maaliin Hirvonen hiihti kuudentena.

– Ihan positiivinen päivä tietenkin, niin itselle kuin koko joukkueelle. Mäessä oli vähän parempi hyppy, ja tuurikin osui tänään kohdalleen. Pitkästä aikaa pääsin lähtemään hyvältä paikalta hiihtämään. Jouduin yksin hiihtämään, rullahiihdossa se ei oikein toimi, kun on niin kovat vauhdit. En sitten pystynyt kovaa hiihtoa siinä yksin rakentamaan. Tyytyväinen olen, kokonaisuutena hyvä päivä, Hirvonen kertoi.

Arttu Mäkiaho onnistui muiden suomalaisten tapaan mäkiosuudella. Eilen hiihdon kanssa tuskaillut Mäkiaho ei ollut ongelmissa tänään, vaan hiihti nopeimman ajan rullilla. Maaliin Mäkiaho tuli sijalla 10.

– Hieno päätös kesä GP -kiertueelle. Hypyissä tuli vihdoin onnistuminen kisakierrokselle, ja siitä olen todella tyytyväinen, että sain pitkästä aikaa tuulettaa mäkiosuuden jälkeen. Hiihtoladulla oli taktiikkana päästä mahdollisimman helpolla viimeiselle kierrokselle asti. Tänään hiihto kesti ja pääsin itävaltalaisten mukana aika helpolla. Päivän kruunasi päivän nopein hiihtoaika. Tämä oli urani paras tulos rullahiihdossa.

– Kesä GP -kiertue oli mukava ja nousujohteinen. Tietää, että asioita on tehty oikeaan suuntaan. Nyt voi luottavaisin mielin lähteä kotia kohden harjoittelemaan. Oikein tyytyväinen voi olla tähän päivään, Mäkiaho iloitsi.

Leevi Mutru hiihti maaliin sijalla 18. Kesä GP:n suorituksiin Mutru oli tyytyväinen.

– Oikein hyvillä fiiliksillä kilpailun jälkeen. Kaiken kaikkiaan hyvä kesä GP, hyviä kisoja ja paljon oppia. Tästä on hyvä jatkaa syksyä kohti. Oikeita asioita ollaan tehty ja hyvä, että se näkyy. Hyvillä mielin jatketaan eteenpäin, Mutru kertoo.

Perttu Reposelle jäi mäestä hieman hampaan koloon, mutta kokonaissuoritukseen nuori mies oli tyytyväinen. Reponen oli kilpailun 19.

– Mäessä ei ihan parasta saanut irti, mutta kuitenkin tuollaisella perussuorituksella ok lähtöpaikka hiihto-osuudelle. Hiihto oli aika tasaisen varmaa, ihan tasapainoinen ja ehjä veto. Perussuorituksella yllättävän hyvä sija, voin olla tyytyväinen. Kokonaisuudessa suomalaisilla oli mahtava päivä, eli joukkueen puolesta pitää olla iloinen, Reponen tiivisti.

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen iloitsi suomalaisten kokonaispanoksesta.

– Olipa mukava kesä GP. Oman valmentajaurani paras kiertue, vaikka tuntuma ennen kiertuetta oli se, että hyppypuolella olisi voinut tapahtua pieni tason nosto. Sitä odotettiin ja se nähtiin. Jokainen urheilija onnistui ainakin yhdessa kilpailussa. Kilpailutilanteessa onnistuminen varmistaa urheilijalle, että harjoittelu on mennyt oikeaan suuntaan, ja itseluottamusta tulee.

– Harjoitusvalinnat näyttävät toimivan, vaikka vielä on töitä edessä. Viisi miestä 19 joukossa, sellaista tilannetta ei ole tullut aiemmin. Joukkuepanoksena hieno, ei olla enää Ilkan varassa, vaan muutkin pojat alkavat heräilemään. 20 vuotta sitten Samppa Lajunen voittanut kokonaiskiertueen, eli ei niitä ihan joka vuosi tule. Tästä on kiva lähteä kohti talvea, kertoo Kukkonen.

Tulokset
Kokonaiscupin tulokset

Kuuntele kommentteja SoundCloudissa