Joni Mäki hiihtää ensimmäistä kertaa maailmancupin palkintopallille henkilökohtaisella matkalla – ”Kyllä se tuntuu hyvältä”

Joni Mäki ja valmentaja Juho Halonen

Maastohiihdon maailmancupin Falunin päätösviikonlopun avasi perinteisen sprintit. Joni Mäki hiihti ensimmäisen henkilökohtaisen palkintopallisijoituksen ollen kilpailun toinen. Naisissa lähelle finaalipaikkaa ehtivät Johanna Matintalo (7.) ja Kerttu Niskanen (8.).

Suomalaiset avasivat kisapäivän vahvoilla aika-ajohiihdoilla, kun peräti kymmenen urheilijaa hiihti erävaiheeseen ja varmisti itselleen maailmancupin pisteet viimeisestä sprinttikilpailusta.  

Mäki voitti aika-ajon ja hallitsi myös omaa alkuerää napaten ykkössijan.

”Nyt on Falunin peikko selätetty. Tämä on ollut vaikea paikka itsellä kisailla, alkueriin on aina matka päättynyt.
Tänään oli hyväntuntuista aika-ajosta lähtien, alkuerässä sain hallittua hiihtoa. Tietyn luoton sai siihen, kun kelikin näytti pehmenevän, niin se satoi kyllä mun laariin”, analysoi Mäki. 

Välierän lopussa sattui Joni Mäelle virhearvio ladun valinnassa, mikä oli maksaa Mäelle finaalipaikan. Aikavertailu kääntyi kuitenkin lopulta Mäen puoelle. 

”Finaalissa oli varmasti väsyneitä kavereita, rata pehmeni ja oli raskas keli. Piti pitää pää kylmänä, ettei tee niitä välierän virheitä. Kyllä se tuntuu hyvältä, ensimmäinen henkilökohtainen podiumi. Sunnuntaina sitten seuraavan kerran viivalla”, jatkoi rennonoloinen Mäki.

Lauri Vuorinen oli 10:s, Ristomatti Hakola 21:s ja Ville Ahonen 24:s. Erävaiheen ulkopuolelle jäivät 33:s Lauri Mannila ja 48:s Juuso Haarala.

Naisisissa välieriin ylsivät Johanna Matintalo ja Kerttu Niskanen, mutta välierävaiheen aikavertailussa molempien tie nousi pystyyn. 

”Karsinta oli tänään hyvä ja siitä oli kiva lähteä erävaiheeseen. Ykkövälierästä tuli aika kova, alusta asti pidettiin vauhtia. Meni vähän yksinhiihtämiseksi välierävaihe, ja yritin taistella loppuun asti kyllä siitä finaalipaikasta. Vähän harmittaa, että välierään tuli isot erot, ettei saanut lopussa kunnon haastoa”, mietti Matintalo. 

Olympialaisten jälkeen vähän alavireisesti kilpailleen Matintalon päivä oli kuitenkin positiivinen.

”Positiivinen päivä, tänään oli parempaa menoa ja kiva päättää maailmancupin pertsan kisat hyvään suoritukseen”, jutteli iloinen Matintalo kilpailun jälkeen. 

Kerttu Niskanen oli lopulta kisan kahdeksas, Jasmi Joensuu 13:s, Katri Lylynperä 18:s, Krista Pärmäkoski 20:s ja Jasmin Kähärä23:s.

Maailmancup jatkuu lauantaina vapaan hiihtotavan normaalimatkoilla. Miesten startti on klo 12:30 ja naisten 15:15. Viaplay ja V Sport Suomi lähettävät Falunin maailmancupin kilpailut yksinoikeudella Suomessa. 

Tulokset naiset I miehet
Urheilijoiden kommentteja SoundCloudissa