Joensuu 10:s ja Vuorinen 11:s Falunin sprintissä – ”Tänään mennään niin pitkälle kuin päästään”

LSG2021/Pepe Korteniemi

Falunin kolmas kilpailupäivä maastohiihdon maailmancupissa valkeni hyvin, kun perinteisen sprintin karsinnasta kolme naista ja kolme miestä hiihti erävaiheeseen. Lopputulos, kaksi urheilijaa top11-sisään, oli positiivinen viikonlopun vaikeuksien jälkeen.

Naisista Jasmi Joensuu hiihti karsinnan kuudenneksi. Myös Johanna Matintalo ja Katri Lylynperä selviytyivät erävaiheeseen. Joensuu hiihti rohkeasti alkueränsä voittoon ja eteni välieriin. 

”Aika kova jännitys oli eilen illalla. Karsintaan oli ladattu aika paljon, en ole ikinä päässyt perinteisen sprintistä jatkoon, tänään päätin, että mennään niin pitkälle kun päästään. Vähän liian kova lähtö oli välierässä, mutta näkee, ettei se maailmankärki niin kaukana ole”, summasi päivää Jasmi Joensuu. 

Joensuu hiihti parhaan sijoituksensa maailmancupissa ja oli 10:s. Johanna Matintalo oli 18:s ja Katri Lylynperä 23:s. Matintalo jäi loppusuoralla niukasti jatkopaikkojen ulkopuolelle. 

”Oma tunne oli todella huono aamulla. Erävaiheessa napsun parempaa tekemistä, mutta loppusuoralla en ihan pystynyt vastaamaan loppukiriin. Kokonaisuudessaan nihkeä päivä, ei sprinttihiihdon vauhtia”, totesi Matintalo, joka palaa kotimaahan harjoittelemaan eikä hiihdä maailmancupissa ensi viikonloppuna Ulricehamnissa.

Vuorinen 11:s – välieräpaikka suli törmäykseen

Myös miesten päivä alkoi hienosti, kun Joni Mäki tykitti upean karsintahiihdon ollen toinen. Taktiikka ei alkuerässä toiminut ja Mäki karsiutui 0,1 sekunnin erolla välierästä ”lucky loser” -paikalta. 

”Viikonlopulle tuli kyllä pientä valonpilkahdusta aika-ajossa. Sieltä toinen sija, hyvillä paikoilla erään. Sain valita alussa erän ja otin toisen, koska ajattelin, että siinä on hyvät mahdollisuudet päästä jatkoon, kun kovia loppukirimiehiä mukana ja joutuu taktisesti pelaamaan myös. 

Taktisesti Mäki ei kuitenkaan onnistunut päivän kisassa. Mäen loppusijoitus oli 13:s. 

”Itsellä ei tänään taktiikka kyllä toiminut oikein. (Toisessa laskussa) Kukaan ei halunnut lähteä stadionin laskuun, joten uhrauduin siinä. Lopputulos, että oltiin kolmansia, eikä aika riittänyt. Nyt vaan mietintämyssy päähän”, totesi Mäki.

Päivän parhaasta suorituksesta vastasi 11:nneksi hiihtänyt Lauri Vuorinen. Vuorinen hiihti rennosti alkueränsä voittoon. 

”Hiihto tuntui hyvältä tänään. Alkuerässä taktisesti täydellinen onnistuminen. Välierässä kaverit oli kovempia ja kävi niin, että kaveri vaihtoi (latua) suoraan eteen – eniten harmittaa se, ettei päässyt näkemään sitä todellista tulosta”, mietti Vuorinen. 

Norjalaisen vaihtaessa latua Vuorisen suksille Vuorinen kaatui, eikä päässyt taistelemaan finaalipaikasta. Ristomatti Hakola jäi myös niukasti välierien ulkopuolelle ja kisan 14:s. 

Seuraavat maailmancupin kilpailut hiihdetään ensi viikonloppuna Ruotsin Ulricehamnissa. 

Tulokset, naiset

Tulokset, miehet

Kuuntele kommentteja Soundcloudissa 
(Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Katri Lylynperä, Lauri Vuorinen, Joni Mäki)